KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Turan Rzayev: Pençe-Kılıç” hareketinin hedefleri: Ankara’nın terörle 30 yıllık mücadelesi

Turan Rzayev: Pençe-Kılıç” hareketinin hedefleri: Ankara’nın terörle 30 yıllık mücadelesi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
287 0

Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Ayn el-Arap bölgeleri ve Kuzey Irak’ta PKK, PYD ve YPG’li teröristlere yönelik “Pençe-Kılıç” kod adlı geniş çaplı askeri operasyonlar başlattı.
İran sınırından Akdeniz’e 1000 kilometre uzunluğunda ve 200-250 kilometre derinliğinde silahlı ve silahsız İHA’lar, komuta-kurmay uçaklarının katılımıyla harekât gerçekleştiriliyor. Operasyona yaklaşık 50 savaş uçağının katıldığı söyleniyor.
Taksim terörüne tepki
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ve Irak’taki askeri operasyonlarında BM Şartı’nın 51. maddesini temel aldı. O maddeye göre, sadece Türkiye değil, herhangi bir ülke, topraklarına, sınırlarına ve egemenliğine yönelik tehditleri önlemek için terörle mücadele operasyonu yürütebilir.
Mevcut terörle mücadele operasyonları askeri hava kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor olsa da önümüzdeki günlerde kara harekatı ile genişletilmesi olası. Prensip olarak, Türkiye’nin terörle mücadele operasyonlarına başlaması için bir neden var.
Bunun üzerine PKK, YPG, PYD’li teröristler, Kilis ili Öncüpınar sınır kapısı ile Gaziantep ili Karkamış ilçesine roket saldırısı düzenledi. Ankara buna dayanarak kara harekatına başlayabilir.
Ankara’nın maksadı
Taksim’deki terör saldırısı, Türkiye’ye şartları kendi lehine değiştirme fırsatı yarattı. Ankara başlatmış olduğu “Panja-Kılınç” hava harekatı ve daha sonra başlatacağı kara harekatı ile bunu başarabilir.
Birincisi, Türkiye 30 yılı aşkın süredir yurt içinde ve yurt dışında PKK, YPG, YPD terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu mücadele sonucunda yurt içinde PKK ağır darbeler aldı. Ancak söz konusu terör örgütleri bugün Irak’ta, özellikle Suriye’de yabancı güçlerin de desteğiyle yeniden örgütleniyor ve hatta güçlendiriliyor. Ankara bu operasyonla PKK, YPG, YPD’nin Kuzey Irak ve Kuzey Suriye kanatlarının stratejik noktalarını ve askeri tesislerini imha edebilecek.
İkincisi, resmi Ankara, hem güvenliği sağlamak hem de Suriyelilerin dönüşünü gerçekleştirmek için güney sınırlarında 30 kilometrelik bir güvenli bölge kurabilir.
Washington ve Moskova’nın sessizliği
Türkiye’nin “Pençe-Kılıç” kod adlı geniş çaplı askeri harekatına ilişkin ABD ve Rusya’dan açıklama yapılmaması dikkat çekti. Rusya’nın kontrolündeki havalimanlarından biri bile Türk askeri uçaklarına açıldı.
Rusya ve ABD’nin Ankara’nın operasyonuna sessiz kalmasının siyasi nedenleri de var:
Rusya, mevcut jeopolitik koşullarda Türkiye ile uzlaşmak zorunda kalıyor. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşının arka planında Ankara’nın eli oldukça güçlü. Kremlin şu anda Türkiye ile ilişkileri kötüleştirmek istemiyor. Dolayısıyla Ankara’nın Suriye ve Ankara’daki operasyonlarına sessiz kalmasıyla yetiniyor.
ABD’ye gelince, Washington şu anda Türkiye’yi protesto etmenin Ankara’nın elini daha da güçlendireceğini çok iyi biliyor. Mesele şu ki, Türk tarafı haklı olarak Washington’u Taksim terör saldırısından suçlu görüyor. Yani bu terör saldırısını doğrudan ABD gerçekleştirmese de açıkça desteklediği PKK ve YPD yapmıştır.
Washington, Rusya ile gerilimin ortasında Ankara’yı gücendirmek istemiyor. Bir diğer önemli nokta da Kafkassam NATO’nun Finlandiya ve İsveç üzerinden genişleme planının Türkiye’ye bağlı olmasıdır.
Sonuç olarak Türkiye, PKK, YPD, YPG terör örgütlerine saldırmak için Suriye ve Irak’ta 30 kilometrelik güvenli bölge oluşturmak için tarihi bir fırsat yakaladı. Türkiye bunu başardığı takdirde terörle 30 yıllık mücadele çerçevesinde tarihi bir ilerleme kaydetmiş olacaktır.
Turan RzayevKafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir