Cumartesi günü meydana gelen patlama sonucunda Rusya’yı Kırım yarımadasına bağlayan köprü ciddi şekilde hasar gördü. Köprünün otomobillere yönelik bölümünde bir kamyon patladı. Köprüden geçen akaryakıt taşıyan trenin 7 vagonu alev alarak infilak etti. Patlama sonucunda köprünün karayolu bölümünün iki bölümü çöktü, bir bölümü suya düşerken demiryolu da hasar gördü.
Kırım köprüsünün yıkılmasıyla bağlantılı olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kerç Boğazı’ndan ulaşım geçişini korumaya yönelik tedbirlerin güçlendirilmesine ilişkin bir kararname imzaladı.
Patlamaya kim neden oldu?
Kırım köprüsünün havaya uçurulacağının çeşitli versiyonları var. NATO’nun Avrupa Ordusu’nun eski komutanı General Philip Breedlove, bir süre önce Kerç Boğazı üzerindeki Kırım köprüsünün saldırıya uğrayabileceğini kaydetti. General, ABD’nin Haziran ayında Ukrayna’ya tedarik ettiği Harpoon gemisavar füzeleriyle köprüyü vurmayı bile tavsiye etti.
Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Viktor Andrusiv de Kırım köprüsünün kesinlikle çökeceğini kaydetti. Kırım köprüsünün Kremlin liderliğinin nükleer şantajı sonucu patlaması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 70. yıl dönümünde dikkatleri üzerine çekti.
Büyük olasılıkla, Kırım köprüsündeki patlama Ukrayna tarafından gerçekleştirildi.
Köprü, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakının ana sembolü olarak kabul edildi. Yetkili Kiev, köprüyü havaya uçurarak Kırım’ın işgalden kurtulacağını ima ediyor. Bu, Ukraynalı yetkililerin açıklamalarıyla da kanıtlanmıştır.
Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Cumartesi gecesi yaptığı konuşmada olayı kabul etti ve ülkedeki havanın çoğunlukla “güneşli” olduğunu söyledi. Bundan önce Ukrayna cumhurbaşkanlığı kurmay başkanının danışmanı olayı Twitter sayfasında paylaşmıştı: “Kırım, köprü, başlangıç. Yasa dışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna’ya iade edilmeli, Rusya’nın işgal ettiği her şey geri alınmalı. kaldırıldı.”
Ancak köprünün sadece Ukrayna tarafından ve resmi Kiev’in imkanları dahilinde havaya uçurulduğunu düşünmüyorum. Örneğin, Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Viktor Andrusiv, “Rusya’yı Kırım Yarımadası’na bağlayan köprü kesinlikle yıkılacak” ve “Ukrayna’nın şu anda Kerç Boğazı üzerindeki Rus köprüsüne saldırma fırsatı yok. Bunun için Azak Denizi kıyılarına çok yaklaşmak gerekiyor” dedi.
Patlamanın arkasında ABD var!
ABD’nin patlamada parmağı olduğu da göz ardı edilemez. Resmi Washington’un Ukrayna savaşında doğrudan bir katılımcı olmadığı açık, ancak perde arkasındaki sürece aktif olarak müdahale ediyor. Bu faaliyet sadece askeri değil, aynı zamanda doğası gereği siyasidir.
Görünüşe göre köprünün patlaması, resmi Washington’un talimatı üzerine ve muhtemelen kendi kaynakları pahasına gerçekleştirilmiştir. Washington’un Kırım köprüsünün patlatılmasından beklentisi, kuşkusuz Kremlin’in taktik nükleer silah kullanmasıdır. ABD Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün “Rusya, Ukrayna’nın yerleşim merkezlerine ve kritik altyapılarına yönelik saldırılarını genişletirse veya Putin Ukrayna’ya karşı taktik nükleer silah kullanırsa, bu durum Rusya’dan sert tepki alabilir” bilgisini paylaşması tesadüf değil. Batı.”
Görünüşe göre, resmi Washington şu anda Rus-Ukrayna savaşını uzatmakla ilgileniyor. Bu anlamda Kırım köprüsünün patlaması gibi olaylar tekrarlanabilir.
Turan RzayevKafkassam
Turan Rzayev: Kırım köprüsünü kim havaya uçurdu: Ukrayna mı yoksa…?
296 0
Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.