KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Trump Yönetimi Suriye Mudahelesini Nasıl Okumalıyız?

Trump Yönetimi Suriye Mudahelesini Nasıl Okumalıyız?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
390 0

Trump yönetiminin Suriye konusuna ciddi olarak eğilmesinin 3 temel amacı var:

1.Öncelikle, bu hamle ABD yönetimine Suriye üzerinden Rusya ile restleşme imkanı sağlıyor.Bu Trump yönetimine iç politikada kendisini Rusya yanlısı olarak vurmaya çalışanlara karşı önemli bir koz elde etme fırsatı veriyor. Tabii bu hamle hem de Trump’a Suriye’ye ve İran’a karşı sertlik yanlısı olan daha etkin Yahudi lobi çevrelerinde de daha güçlü destek almak fırsatı da veriyor.

2. İkinci olarak, bu hamle Trump’ın “Güçlu Amerika” vaadine dış politikada olumlu bir puan kazandırma fırsatı sağlıyor.

3.Üçüncü olarak, küresel mücadelenin son dönemlerdeki en sıcak ve en güncel olayı olan Suriye nedeniyle uluslarararası arenada karizması iyice bozulan ABD’ye tekrar küresel siyasette etkinlik kazandırma anlamını taşıyor.

Fakat, ABD’nin bu Suriye hamlesinin belirli handikapları var:

1.Öncelikle, Rusya ve İran bu duruma tepkisiz kalmayacaklar. Zaten Rusya buna BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırarak cevap verdi.Keza sahada da ABD destekçisi güçlere yönelik Rus ve İran askeri ve politik hamleleri de gündeme gelir muhtemelen.

2. İkinci Trumpın Suriye hamlesi Rusya ve İran’la ciddi bir catısmayı öngören stratejik bir hamle midir? Yoksa Suriye’ye dair müzakere masasında konumunu güclendirme niyetini amaclayan taktik bir hamlemidir? Bu ikileme simdi dogrudan cevap vermek için henüz erkendir.Eğer konuya Trump’ın Rusya üzerinde sıkıstırılması ve yeni yönetimin İran’a ilişkin yaklasımı üzerinde yaklaşacak olursak o zaman Suriye hamlesinin stratejik bir hamle olma ihtimali var. Fakat Trump yönetimi olaya İŞİD önceligi ve Çin’in yükselen gücu baglamında bakacak olursa o zaman Suriye hamlesi ABD’nin taktik bir hamlesi olarak yozulabilir.
Eger “Rusya ile liişkiler” iddiasi Trump’ın iktidardan düsmesini saglayacak kadar sağlam ise o zaman Trump yönetimi kendi bekası ve Amerikan establismentindeki Rusya karşıtlarının desteği için Rusya ile kavgayı göze alacaktır. Ana “Rusya olayı” Trump’ı köşeye sıkıstıracak kadar saglam deyilse Suriye üzerinde Rusya ile kavga taktik içerikli olur.

3. Üçüncüsü, mevcut Suriye iç ve dış dengeleri çerçevesinde ABD’nin sürece daha aktif müdahalesi hem İŞİD, hem de Esed rejiminin aynı anda gitmesine yakın ve orta vadede imkan tanımıyor.Bu manada Suriye’ye Amerikan müdahalesi bu ülkede ve bölgede güç mücadelesinin ve ülkenin bölünmesinin daha da kalıcı hale gelmesine hizmet edecektir. Dr. Nazim Cafersoy

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir