Washington , ABD Başkanı Donald Trump ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerden sıklıkla kaygı duyuyor .
ABD lideri, otoriter Kremlin yöneticisine karşı eleştirmenleri ve hatta bazı müttefiklerini şaşkına çeviren bir yakınlık gösterdi ve bu durum birçok kişinin, kurnaz eski KGB albayının meselelerde istediğini elde etmek için yağcılık ve diğer yolları kullanıp kullanmayacağını merak etmesine yol açtı.
Trump, 18 Mart’ta Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Putin’le yüksek riskli bir telefon görüşmesi yapmaya hazırlanırken , dünya onun geri adım atmadan koşulsuz geçici ateşkes mi talep edeceğini yoksa Rusya’nın bazı taleplerine mi boyun eğeceğini merakla bekliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Haziran 2019’da düzenlenen G20 liderler zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede jest yapıyor.
Ukrayna için toprak bütünlüğü de dahil olmak üzere çok şey tehlikede.
“Başkan Trump’ın silahlarına sadık kalması ve temiz bir ateşkes konusunda ısrar etmesi önemli. Ve eğer Ruslar bunu yapmazsa, Moskova’ya baskıyı artırmak için verdiği sözleri uygulamaya hazır olması gerekiyor ,” dedi Demokrasileri Savunma Vakfı’ndaki Rus Programı’nın müdür yardımcısı John Hardie, RFE/RL’ye.
Ukrayna, 11 Mart’ta Trump’ın 30 günlük koşulsuz ateşkes önerisini kabul etti ve üç yıldan uzun süredir devam eden tam ölçekli savaşı durdurma kararı tamamen Putin’in sahasına girdi.
Üç gün sonra Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Rus lider, topu nazikçe Trump’a atmaya çalıştı ve dünyaya, ABD başkanının önerisine prensip olarak katıldığını ancak herhangi bir anlaşmayı kabul etmeden önce bazı konuların ele alınmasını istediğini söyledi.
Putin, Ukrayna’nın, kendi güçlerinin savaş alanında avantaja sahip olduğu bir dönemde, çatışmalara ara verilmesini seferberlik, eğitim ve yeniden silahlanma için kullanabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.
Ayrıca ateşkes sırasında 1.000 kilometreden uzun cephenin nasıl denetleneceğini sorgulayan Putin, barış görüşmelerinin “sahadaki gerçekleri”, yani Rusya’nın Ukrayna toprakları üzerindeki kontrolünü dikkate almasını istedi.
Uzmanlar bir süredir Putin’in yalnızca kendi şartlarına göre savaşı bitirmekle ilgilendiği konusunda uyarıyor; buna göre, Rusya’nın 2022’de ilhak ettiğini iddia ettiği dört Ukrayna topraklarını tamamen işgal etmek, Kiev’i silahsızlandırmak ve ülkeyi NATO’nun dışında tutmak gibi hedefler var.
Trump, savaşı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmeyi yönetimi için en önemli öncelik haline getirdi ve Moskova ile Kiev’in talepleri konusunda birbirlerinden bu kadar uzak olmaları nedeniyle bazıları Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’ye Putin’den daha fazla taviz vermesi için baskı yapabileceğinden endişe ediyor.
ABD Başkanı , ateşkes görüşmelerine başlamadan önce Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı olduğunu belirterek, Kiev’in toprak kaybetmek zorunda kalacağını söyledi. Bu açıklamayla Putin’e iki önemli talepte bulunmuş gibi görünüyor. Ancak Trump, ateşkes anlaşmasının ön koşulu olarak bu talepleri kabul etmedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Mart’ta Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Uzmanlar, Rus liderin savaşı kazandığına ve zamanın kendisinden yana olduğuna inandığını, bu nedenle Trump’ı kızdırmamak için ateşkes teklifini tamamen reddetmek yerine görüşmeleri uzatmaya çalışacağını söyledi.
Trump, buna rağmen 16 Mart akşamı gazetecilere yaptığı açıklamada, ateşkesin sağlanması için “hafta sonu çok fazla çalışma yapıldığını” söyleyerek yaklaşan görüşme konusunda iyimserliğini dile getirdi.
Trump, 18 Mart’taki görüşmeye hazırlık amacıyla geçen hafta Putin’le görüşmek üzere özel temsilcisi Steve Witkoff’u Moskova’ya göndermişti.
Trump, Putin ile hem “arazi” hem de “enerji santralleri” konularını görüşeceğini söyledi; ikincisi, Rusya’nın Ukrayna’da kontrol ettiği Avrupa’nın en büyük nükleer santraline atıf olabilir.
Trump, “Sanırım her iki taraf, Ukrayna ve Rusya, bunun çoğunu zaten çokça tartıştık. Bunu zaten konuşuyoruz, belirli varlıkları bölüştürüyoruz,” dedi.
Savaşı sona erdirme konusunda “çok iyi bir şansımız olduğunu düşünüyorum” dedi.
2003-2006 yılları arasında Ukrayna’da büyükelçilik yapmış olan ve Atlantic Council analisti olarak görev yapan John Herbst, RFE/RL’ye yaptığı açıklamada, Kremlin’den gelen söylemin Beyaz Saray’ın iyimser bakış açısıyla uyuşmadığını söyledi.
Herbst, Rusya’nın taviz vermeye hazır olduğuna dair herhangi bir işaret vermediğini söyledi.
‘İyi Bir Şey’
Siyasi risk danışmanlık şirketi Eurasia Group’un kurucusu Ian Bremmer, 17 Mart’ta X’te yayınlanan bir video açıklamasında, Trump’ın ateşkes çağrısının Ukrayna’nın savaş alanındaki mücadeleleri göz önüne alındığında “yapılması gereken önemli bir şey” olduğunu söyledi.
Rusya, Ukrayna’nın başarısız karşı saldırısının ardından 2023’ün sonlarından bu yana, büyük çaplı adam ve malzeme kayıplarına rağmen doğu Ukrayna’da ilerliyor. Rusya’nın önemli bir insan gücü avantajına sahip olması nedeniyle, bazı askeri uzmanlar Ukrayna’nın topraklarını geri kazanması için bir yol görmediklerini söylüyor.
Bremmer, “[Eski Başkan Joe] Biden, Zelensky’yi ve Avrupa müttefiklerini zorlamaya ve Amerika’nın Ukrayna’nın Rusya karşısındaki konumunun zayıfladığını ve savaşın sadece daha fazla masrafa ve her iki tarafta daha fazla can kaybına yol açtığını kabul ettiğini göstermeye daha istekli olsaydı, bugün daha iyi durumda olurduk” dedi.
Trump’ın terminolojisini kullanan Bremmer, müttefiklerin desteğiyle ABD Başkanı’nın bu müzakerelerde kartları elinde tuttuğunu ancak Putin’in zayıf bir eli iyi oynayabileceği konusunda uyardı.
Hardie de bu endişeyi paylaşarak Putin’in çağrıyı Trump’ın çatışmaya ilişkin görüşlerini dezenformasyonla “şekillendirmek” için kullanmaya çalışacağını söyledi. Trump’ın geçen hafta Kursk’taki Ukrayna güçlerinin Rus güçleri tarafından kuşatıldığına dair Putin’in abartılı iddiasını tekrarladığını belirtti.
Trump’ın Kremlin lideriyle görüşmesinin ardından Putin’e yönelik bir ifade kullanması ilk kez olmuyor.
Aynı zamanda Trump, Rusya’ya karşı da sert konuştu. Kremlin ateşkesi kabul etmezse ülkeye gümrük vergileri ve yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. Ancak Kremlin’e müzakere için biraz hareket alanı vererek kamuoyuna bir zaman çerçevesi belirtmedi.
Hardie, elindeki araçların başında petrol yaptırımlarının geldiğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Mart’ta Moskova’da düzenlediği basın toplantısından önce yürüyor.
Ayrıca bakınız:
Putin, Rusya’nın ABD’nin Ateşkes Teklifine Katıldığını, Ancak ‘Nüanslarla’ Kabul Ettiğini Söyledi
Trump, ABD ve AB’nin Batı gemileri veya sigorta kullanılarak gönderilen Rus petrol ihracatına 2022’de koyduğu 60 dolarlık fiyat sınırını düşürebilir. ABD başkanı ayrıca Rusya’nın kendi petrol tankeri filosunun daha fazlasına yaptırım uygulayabilir. Petrol ihracatı, Rusya’nın ekonomisini ve savunma harcamalarını besler ve federal bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturur.
Trump, seçim kampanyası sırasında ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımları sert bir dille eleştirmiş ve Rusya’nın ateşkes teklifini reddetmesi halinde silah sevkiyatlarını bir koz olarak kullanma yeteneğini sınırlamıştı.
Ancak Trump, geçen Nisan ayında kabul edilen 61 milyar dolarlık yardım paketinden kalan 3,8 milyar doları Ukrayna’ya askeri destek için kullanabilir, dedi Hardie. ABD başkanı ayrıca yardımı bir kredi olarak yapılandırabilir, dedi.
Trump, Kremlin ateşkesi kabul etmezse Rusya’ya yaptırımlar ve tarifeler uygulayacağını söyledi. Ancak, onlara kabul etmeleri için hiçbir zaman son tarih vermedi.