KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Suriye`ye tampon bölge ufukta mı?

Suriye`ye tampon bölge ufukta mı?

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 3 dk okuma süresi
320 0

Cerablus operasyonu sonrası bölgede Suriye mültecilerinin yerleşeceği tampon bölge kurulması gündemde olacak. Esasında Cerablus hattına tampon bölge konusu Ankara`nın Rusya, İran ve muhtemelen Suriye ile normalleşme sürecinin önemli unsurlarından olduğu giderek belirginleşiyor. Zira bahsi geçen ülkelerin tamamı DAİŞ konusunda benzer yaklaşımlara sahiptir. PYD konusunda ise Türkiye, İran ve Suriye benzer yaklaşımlara sahiptir. Rusya ise temelde PYD ile ilişkilerini taktik bir unsur olarak görüyordu. Keza ABD PYD ilişkilerinin derinliği ve Putin yönetimin bahis geçen üç ülke ile ilişkilerinin gelişme düzeyi Rusya-PYD ilişkilerini minimize edecek. Bu noktada tampon bölgenin Suriye`de siyasi çözüm sürecinin bir parçası olarak anlamlandırılması da olası itirazları zayıflatacaktır. Bu bağlamda tampon bölgeye savaş sırasında bölgeden kaçmak durumunda kalan Arap ve Türkmen nüfus yerleştirilmesi muhtemeldir.

Türkiye’nin Rusya-İran-Suriye üçgeniyle ilişkilerini normalleştirme sürecinin bir parçası olacak tampon bölgeye Batı da destek verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin ziyaretinde tampon bölge konusunun Obama ve Merkel`le yaptığı görüşmelerin ana konularından biri olduğunu tahmin ediyorum. Keza ABD darbedeki tutumu nedeniyle Ankara`da oluşan tepkiden ve Rusya ile ilişkileri normalleşmesinden iyice rahatsız olmuştur. Özellikle de Cerablus operasyonu ABD`nin Türkiye`yle ilişkilerinin geleceğinden endişelenmesini iyice güçlendirmiştir.

Öte yandan, Obama`nın Erdoğan`la görüşmesinde FETÖ konusunda verdiği mesaj durumu bir nebze olarak toplamaya yönelikdir, fakat etkisi belirsizdir. Obama`nın Cerablus operasyonu konusunda DAİŞ vurgusu yapması, fakat PYD`den bahsetmemesi ise Ankara`nı tatmin etmeyecektir. Bu arada ABD ve Rusya’nın Cerablus operasyonu yaklaşımları arasındaki farka dikkatinizi çekelim. Obama “DAİŞ’le mücadele” derken, Putin genel “terörle mücadele” diyor. Yine de kapalı kapılar arkasında Obama`nın Türkiye`nin PYD hamlesine gönülsüz bir rıza gösterdiği tahmin edilebilir. Özetle Suriye denkleminde Türkiye`nin tutumundaki değişim yeni durumları beraberinde getirecektir.

Dr. Nazim Cafersoy

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir