KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Suriye konusu, BrEXİT ve Avrupa’nın Milli Güvenliği Türkiye’yi Avrupa Birliği`ne üye yapacak

Suriye konusu, BrEXİT ve Avrupa’nın Milli Güvenliği Türkiye’yi Avrupa Birliği`ne üye yapacak

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
330 0

Azerbaycanın NATO uzmanı Faruk Mammadov, Akit’e yaptığı açıklamada, “Türkiye aslında bugün Avrupa Birliği`ne üye olmaya çok yakın. Sadece bu süreci başlatması lazım. Birkaç seneye Türkiye üye olacak. Bunun için artık siyasi konjonktür de hazır. Türkiye hükümeti bu şansı elden vermemeli. Suriye konusu, Brexit ve Avrupa’nın Milli Güvenliği Türkiye’yi Avrupa Birliği`ne üye yapacak. Hükümetinizin acele etmesi gerektir diye düşünüyorum” öngörüsünde bulundu. Mammadov, Akit’in sorularını şöyle cevaplandırdı:

BREXİT AB’NİN GELECEĞİNİ NASIL ETKİLER?

-Geçtiğimiz günlerde AB`yle İngiltere arasında Brexit görüşmeleri başladı. Sizce bu görüşmelerden çıkacak sonuç AB`nin geleceğini nasıl etkiler?

AB ve İngiltere arasında olan Brexit konusu siyasal açıdan oldukça karmaşık bir süreçtir. Aslına bakılırsa İngiltere’ni Brexit`e götüren neden İngiltere Kraliyet ailesinin Avrupa Birliği`nden ayrı olmak istemesidir. İngiltere`nin Avrupa Birliği`nde olması onun bazı siyasi, askeri ve ekonomik adımlarını engeldi. İngiltere`nin AB`de olması demek şeffaf hareket etmesi demektir, zira AB`nin en önemli kurallarından biri de budur. Beraber adımlamak ve yapılacak işlerde şeffaflık. İngiltere Kraliyet ailesi bu şeffaflık yüzünden her yıl bazı ekonomik ve siyasal adımlarda geri kaldığını düşünerek toplumu germeye başladı. Siyasi partilerin kilit noktalarında olan şahısların basın aracığıyla toplumu germeleri sonda İngiltere’nin Avrupa Birliği`nden çıkması, Cameron`un istifasıyla sonuçlandı. Daha Cameron iktidara geldiğinde Kraliyet ailesi onu pek sıcak karşılamamıştı. Sebep Cameron`un saraydan bağımsız politika yürütmek istemesiydi. Sonunda Cameron kaybeden taraf oldu. İngiltere`nin son seçimleri de yine Kraliyet Saray’ının İngiltere`de siyasi partilere ve politikacılara bir mesajıydı. Brexit süreci önemli bir süreç, fakat İngiltere’nin yeniden AB’ye dönmesi için yeterli bir süreç değil.

BATI’NIN KADERİ SURİYE’DE ÇİZİLİYOR!

-Birkaç ay önce Fransa`nın Le Figaro yayın kuruluşuna konuşan Frédéric Pichon Batı`nın kaderinin Suriye`de çizildiğini söylemişti. Peki, ya siz, bölgeyi iyi bilen bir uzman olarak Frédéric Pichon`un bu tezine katılıyor musunuz?

Bu gibi tezler bölgeyi iyi bilen her bir politikacı ve ya uzman tarafından desteklenmektedir. Aslına bakılırsa, Suriye savaşı 21. yüzyılın ilk güç gösteri savaşı. Bu savaşın bilançosu oldukca büyük, fakat galibiyetle biten sonucu da ondan daha büyük. Zira, Suriye ister Hamas,Hizbullah,ister İran, isterse de Rusya için büyük bir strateji ülke demektir. Bu devletler ve örgütler Suriye`de siyasi ve strateji besleniyorlardı. Bugün onların savaşı yürütmesinin nedeni yok olmalarının önünü kesmek. Suriye giderse Rusya, İran bölgeden çekilir, demek ki, bu olursa o zaman Hamas ve Hizbullah`ın var olması sadece isim olarak mevcut olacak. Bu da bölgede güç balansının yerle bir olması demektir. Onun için Rusya ve İran oldukça hassaslar bu konuda. Aslında onların savaşta olmaları kendileri içindir. Esad ve ya Suriye için değildir.

ABD AB İÇİNDEKİ NÜFUZUNU TÜRKİYE İLE ARTIRMAK MI İSTİYOR?

-Bazı uluslararası ilişkiler uzmanları diyorlar ki Almanya ile Amerika’nın gizli bir rekabeti var. Amerika AB’nin içindeki nüfuzunu Türkiye ile artırmak istiyor. Almanya’da bunun farkında olduğu için Türkiye’nin AB’ye katılmasına karşı çıkıyor. Siz bu yoruma katılıyor musunuz?

-Devletler arasında rekabetin olması normaldir. Rekabetsiz zaten bir yere varılamaz. Fakat bu teze çok ta katılmıyorum. Sebep odur ki, Almanya`nın içinde Amerika’nın da oldukça çok askeri üssü mevcut. Bu da o demektir ki, Amerika Almanya’yla daha samimidir. ABD’nin Avrupa’da rahat hareket etmesinin sebeplerinden biri de Almanya`da var olan gücüdür. Tabii ki, Almanya`nın da Amerika’yla anlaşamadığı konular vardır, fakat bunlar stratejik konular değildir. Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci önemlidir, fakat Türkiye için sorun Almanya değil. Diğer ülkeler daha çok bastırıyorlar Türkiye Avrupa Birliği`nde olmasın diye. Mesela, Fransa, Danimarka, Hollanda gibi ülkeler Avrupa Parlamentosunda bu konuda veto koyan taraftalar. Bu yüzden burada çok dikkatli siyasi adımların atılması gereklidir diye düşünüyorum. Türkiye aslında bugün Avrupa Birliği`ne üye olmaya çok yakın. Sadece bu süreci başlatması lazım. Birkaç seneye Türkiye üye olacak. Bunun için artık siyasi konjöktür de hazır. Türkiye hükümeti bu şansı elden vermemeli. Suriye konusu, Brexit ve Avrupa’nın Milli Güvenliği Türkiye’yi Avrupa Birliği`ne üye yapacak. Hükümetinizin acele etmesi gerektir diye düşünüyorum.

-Son yıllarda Batı’da hangi nedenler İslamofobinin oluşumuna yol ? Batı’daki Müslüman toplumlar ne tür sorunlarla karşı karşıyadırlar? Bu algıyı nasıl değiştirebiliriz?

İslamofobi aslına bakılırsa siyasi bir süreçtir. Avrupa ve Batı toplumunda böyle bir sorun yoktur. Genel görüntü bunu diyor, fakat medya bu prosedürü istediği gibi başka bir tarafa yansıtıyor. Bu çok ağır sonuca sürükleyecek bir siyasi süreçtir diye düşünüyorum, çünkü Avrupa ve Batı toplumunda artık Müslümanlar oldukca büyük yer tutuyorlar. İslam`ın giderek yaygınlaşmasıysa böylesi toplumların sorun yaşayacağı anlamına gelir. Bir nevi İslamı radikal, her Müslüman`ı terörist olarak yansıtan medya aslında bunun yarınını düşünmüyor. Genel bakışsa toplumun İslam`a karşı hiçbir olumsuz tarafın olmadığını gösteriyor. Bu bir nevi Türkiye’ye Avrupa`da nasıl bir tavır varsa, İslam`a karşı tavır da aynı. Yani medya başka birşey gösteriyor aslında, toplumsa farklı düşünüyor. Batı medyasının İslam karşıtlığını bu kadar açık sergilemesi yeni bir siyasi büyük olayın gelişeceğinin mesajıdır aslında. Sadece ön hazırlık işlerini medya önceden yapar, daha sonra yapılması gereken yapılır ve daha sonra derler ki, medya doğru söylemişti, tespitleri doğru çıktı diye! Aslında günümüzde İslam karşıtlığı bazı olaylara hazırlık sürecidir. Yakında bu sürecin hangi neticeye varacağını hep birlikte göreceğiz!

Muhammet Kutlu

NATO uzmanı Faruk Mammadov: Suriye konusu, BrEXİT ve Avrupa’nın Milli Güvenliği Türkiye’yi Avrupa Birliği`ne üye yapacak

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir