KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sinan Ateş: WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi ile İlgili Bilgilendirme Notu

Sinan Ateş: WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi ile İlgili Bilgilendirme Notu

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
346 0

4 Ocak 2021’de güncellenen “Gizlilik Sözleşmesi”’ni kabul etmeyen kullanıcılar 8 Şubat 2021 sonrası uygulamayı kullanamayacakları belirtilmiştir. Temmuz ayında yayınlanan Gizlilik Sözleşmesi’ne göre kullanıcıların onayı doğrultusunda verileri toplanabiliyorken yeni sözleşmemeye göre sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar WhatsApp uygulamasını kullanamayacaklardır. (Avrupa Bölgesi kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyecektir ve kullanıcıların verileri Facebook şirketleri ile paylaşılmayacaktır. (AB ülkelerinin veri güvenliğine yönelik sert yaptırımlar içeren yasalarının olmasından kaynaklı)).

Gizlilik Sözleşmesi’ne “Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu imkanların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler“olarak belirtilmektedir.

Gizlilik Sözleşmesi’ne göre kullanılacak ve paylaşılacak veriler kullanıcının uygulamayı nasıl kullandığına yönelik olduğu belirtilmiştir. Kullanıcının kullandığı hizmetlere göre toplanacak veriler;

1- Kullanıcılardan Doğrudan Toplanan Veriler
– Hesap Bilgileriniz (telefon numarası, profil adı, hakkımda bölümü, profil fotoğrafı)
– Mesajlar (“Mesajlarınız cihazınızda saklanır ve genellikle sunucularımızda saklanmaz. Mesajlarınız, teslim edildikten sonra sunucularımızdan silinir. Fakat teslim edilmeyen mesajlar ve medya iletme durumlarında mesajlar saklanabilmektedir”).
– Bağlantılar (Rehberdeki telefon numaraları)
– Durum bilgisi (Online/offline)
– İşlem ve ödeme bilgileri (“Ödeme hizmetlerimizi kullanmanız ya da satın alma veya diğer finansal işlemler için sunulan Hizmetlerimizi kullanmanız halinde, ödeme hesabı ve işlem bilgileri dahil olmak üzere hakkınızdaki ek bilgileri işleriz.”)
– Müşteri Desteği ve diğer iletişimler (“Müşteri desteği için bize başvurduğunuzda veya başka bir şekilde bizimle iletişime geçtiğinizde bize, mesajlarınızın kopyaları, faydalı olacağını düşündüğünüz başka bilgiler ve sizinle nasıl iletişime geçeceğimiz (ör. bir e-posta adresi) dahil olmak üzere, Hizmetlerimizi kullanımınızla ilişkili bilgiler sağlayabilirsiniz”)

2- Otomatik Olarak Toplanan Bilgiler
– Kullanım ve kayıt bilgileri (“Hizmetlerimizi kullanarak başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunuz (işletmelerle kurduğunuz etkileşimler dahil), işlem ve etkileşimlerinizin zamanı, sıklığı ve süresi dahil), günlük dosyalarını, tanılama, çökme, web sitesi ve performans günlüklerini ve raporlarını kapsar. Bu bilgiler arasında Hizmetlerimizi kullanmak üzere ne zaman kaydolduğunuz ve mesajlaşma, arama, Durum, gruplar (grup adı, grup resmi, grup açıklaması dahil), ödemeler veya işletme özellikleri gibi kullandığınız özellikler, profil fotoğrafı, “hakkımda” kısmındaki bilgiler, çevrimiçi olup olmadığınız; Hizmetlerimizi en son ne zaman kullandığınız (“son görülme” bilginiz) ve “hakkımda” kısmındaki bilgileri en son ne zaman güncellediğiniz de yer almaktadır.”)
– Cihaz ve bağlantı bilgileri (“Bu bilgiler arasında donanım modeli, işletim sistemi bilgileri, pil seviyesi, sinyal gücü, uygulama sürümü, tarayıcı bilgileri, mobil şebeke, bağlantı bilgileri (telefon numarası, mobil iletişim operatörü veya İnternet servis sağlayıcısı dahil), dil ve saat dilimi, IP adresi, cihaz işlem bilgileri ve tanımlayıcılar (aynı cihaz veya hesapla ilişkili Facebook Şirketi Ürünlerine özgü tanımlayıcılar dahil) gibi bilgiler bulunmaktadır.”)
– Konum bilgileri
– Çerezler

3- Üçüncü Taraf Bilgileri
– Başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler (“Başka kullanıcılardan sizin hakkınızda bilgiler alırız. Örneğin, tanıdığınız diğer kullanıcılar Hizmetlerimizi kullandıklarında telefon numaranızı, adınızı ve cep telefonlarının rehberinde bulunan bilgiler gibi başka bilgileri bize sağlayabilirler (aynı şekilde siz de bu kişilerin bilgilerini sağlayabilirsiniz”).
– Kullanıcı şikayetleri
– WhatsApp’daki işletmeler (“Hizmetlerimizi kullanarak etkileşim kurduğunuz işletmeler, sizinle etkileşimleri hakkında bize bilgi sağlayabilir”)
– Üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları
– Üçüncü taraf hizmetleri

Sözleşmeye göre toplanacak olan bilgiler “Yan Hizmetler, Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük, Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler, Kurumsal Etkileşimler” alanlarında hizmetleri yürütmek, sağlamak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanılacağı belirtilmiştir.

Netice olarak WhatsApp’da artık eskisi kadar güvenli olarak değerlendirilmemekte, kullanıcılar Telegram, BİP gibi uygulamaları tercih etmektedir. Bu durum ABD şirketlerine olan güvenin her geçen gün azaldığı şeklinde yorumlanabilir.

Referanslar:
https://www.whatsapp.com/legal/updates/terms-of-service
https://www.whatsapp.com/legal/updates/privacy-policy
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55610827
https://www.firstpost.com/tech/news-analysis/whatsapp-privacy-policy-update-concerned-about-privacy-users-look-at-alternative-apps-like-signal-telegram-9183071.html

Doç Dr Sinan Ateş Hacettepe Üniversitesi öğretim Üyesi

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir