KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Serdar BOZDOĞAN: TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NIN GÖÇ İLE İMTİHANI

Serdar BOZDOĞAN: TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NIN GÖÇ İLE İMTİHANI

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
312 0

Bugün dünyanın en zengin ve verimli toprakları Orta Asya’ da bulunmaktadır. Bu topraklar nitelikli bir şekilde işlendiğinde tüm dünyaya yetecek gıda ürünleri, sanayi, teknoloji, ham madde ve enerji üretimi alanında büyük bir kazanım elde edilecektir.

Soğuk savaş döneminde bu coğrafyadaki ülkeler kendi öz benliklerinden uzaklaştırıp kendilerinden olmayan bir kültürel kod ile yaşamaya sevk edilmiştir. Devasa arazilere sahip olan bu coğrafyada nüfus gereğince üretim potansiyelini temin edecek nitelikte değildir.

Bu yüzden zorunlu göç sürecinde dost ve akraba topluluklarının batı ülkelerine giderek zor olan hayatlarını daha da zor bir seviyeye getirmelerini de engellemek üzere Türk Devletleri Teşkilatı olarak göçe farklı bir pencereden çözüm stratejisi oluşturmamız gerekiyor.

Rusya, Çin İran ve Hindistan arasındaki bu coğrafyanın nüfusu artırılmalıdır. Bu hususta halk sağlığı alanında çalışmalara yoğunluk verilmelidir.

Bunun yanı sıra aynı zamanda zorunlu göçe maruz kalan dost ve akraba ülkelerin adli vakaya intikal etmeyecek kesim içerisinden aile olarak kayıtlı bir şekilde pilot bölgelere yerleştirerek insani istihdam penceresinden yardımlaşma ve dayanışma içerisinde destek olunmalı fakat asla açık sınır politikası uygulanmamalıdır.

Aynı zamanda beyin göçünün başka ülkelere gitmesini engelleyerek mevcut bilgiler ile sığınmacı olarak misafir edilen dost ve akraba topluluklarından gelenlerin bilgileri eşleştirip güçlü bir senteze dönüştürülmelidir.

Bizden olan toplulukların sorunlarını çözmek için gerekli gayretler ve stratejik planlamalar hazırlamazsak bizden olmayan topluluklar bu boşluğu hızlı bir şekilde doldurur.

Bu vesile ile insan yükünü ve zorlu süreçleri biz yaşarken nitelikli, varlıklı ve donanımlı insanları kendi bünyesine alan batı daha sonra onları oryantalizm politikaları ile bize karşı kullanır ve zarar gören Türk dünyası olur.

Şimdiden Türk devletleri Teşkilatı bünyesinde göç ile ilgili ortak bir birim kurulmalı ve konu üzerine hassas bir strateji çalışmaları ile ilerlemeliyiz. İlerleyen yıllarda artan etnik çatışmalar, yeni salgın versiyonları, su kıtlığı, gıda yetersizliği ile mücadele için hazır olmalıyız.

Serdar BOZDOĞAN
Stratejist

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir