KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. SERDAR BOZDOĞAN; CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU İÇİN TAZELENME SÜRECİNE ODAKLANMALIYIZ

SERDAR BOZDOĞAN; CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU İÇİN TAZELENME SÜRECİNE ODAKLANMALIYIZ

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
13 0

21.yüzyılın seyir aldığı günümüzde dünden bu güne baktığımızda Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine geçiş için 2017 yılında yapılan referandum ardından milletin yoğun çoğunluğu tarafından rey verilerek gerçekleştiği meşru bir seçimdir.

Yeni dönemde iktidar olmak ve hükumeti yönetmek demek aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmek demektir. Bu derece önemli bir süreci %51’lik oy oranını alarak elde edilecek bir sistem aslında geçmiş hükümetlere göre daha çok çalışmayı, proje üretmeyi ve kolektif bir şekilde farklı açılardan ortak kanaat olan memleket ve millet için faaliyetler yürütme imkânı sunmaktadır.

Bu da Türk siyasetine orantısız karşıtlık yerine kolektif bütünlüğü sağlayan ittifak olgusunu ortaya koymaktadır.

Cumhuriyetin 2. Yüzyılında girdiğimiz 2023 seçimleri ardından Türkiye’yi bekleyen çok büyük sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukları hassas bir şekilde yerine getirebilmek için devletimizin güçlü bir konsept ve nitelikli ve işinin uzmanı olan yöneticilerle denetim ve disiplin ilkeleri ile çalışmaları için adım atmalıyız.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin güçlendirilmiş stratejilerle birlikte en güçlü şekilde yenilenmesi için adım atmalıyız.

Bu hususta;
 
1)Yasama Organında Güçlendirme Stratejileri
2)Yürütme Organında Güçlendirme Stratejisi
3)Yargı Organında Güçlendirme Stratejisi
4)Devlet Denetimi ve Otokontrol Stratejisi
5) Emniyet, Güvenlik, Diplomasi Güçlendirme Stratejisi
6)Milli İstihbarat Sistemini Güçlendirme Stratejisi
7)Ekonomik Denge Gözetimi, Kriz Kontrol ve Mali Sistemi Güçlendirme Stratejisi
8) Milli Sivil Toplum ve Sosyal Politikaları Güçlendirme Stratejisi
9)Üniversitelerin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Göre Stratejik Dönüşümü ve benzeri Önermeler Hedeflenmelidir.
 
Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi yeni bir tazelenme süreciyle birlikte kendisini daha güçlü bir şekilde aktif ederken “Türkiye Yüzyılı Vizyonu” ilkelerine ulaşmak daha nitelikli bir hal alacaktır.

İç politikadan dış politikaya gecen devlet güvenlik sistemi Anadolu coğrafyasında, Ortadoğu, Afrika, Doğu Avrupa ve Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Güney Asya Bölgesine büyük bir sinerji sunacak konsepte sahip olacaktır.

Bu konuda en öncelikli adım Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin “Fabrika ayarlarına dönerek” bağırsaklarını temizlemesi gerekiyor.

Kurumlardaki liyakat sistemi, usulsüz süreçler ve kanunun devamlılığı için kapsamlı bir saha çalışması ardından hızlı bir şekilde adım atılmalıdır.

Suç ve suç unsurları, uyuşturucu ve zararlı maddelerle mücadele, etki ajanlığı ve içimizdeki Truvalılar, kamusal gücü çıkar için kullanan kişi ve gruplar, sanat, kültür, spor vb. sosyal aktiviteler altından usul ve esasları hiçe sayarak kendisini devlet olduk sananlar için ciddi manada bir temizlik ve devlet sisteminde tazelenme sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu manada gerekli olan iç güvenlik stratejileri doğrultusunda “sistemin kendi bağırsaklarını temizleme süreci için” gerekli adımların atılması önem teşkil etmektedir. Ayrıca siyasi partiler ekseninde her hangi bir partinin bir parçası veya unsuru olmak sivil toplum faaliyetidir, bu faaliyeti devletten bir güç veya siyasi atmosferi devletin üstünde otoriter bir güç olarak görmek büyük bir gaflettir.

Çünkü binlerce yıllık gelenekle varlığını devam ettiren Türk devlet sisteminin deruni mihenk ekseni kendi devlet varlığını korumak ve geleceğe doğru adımlarla taşımakla olur.
 
Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi eseninde süreci dört temel denge unsuruyla seyir almalıdır.

Bu minvalde Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde Cumhurbaşkanı ana stratejisini dört (4) temel etken üzerine revize etmelidir. Her temel etkenden bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı sorumlu olurken gerekli tüm çalışmaları Cumhurbaşkanı adına yerine getirecek bir konsept kurgulanmalıdır.

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve bütün kamu kurum ve kuruluşlar ile iletişim ve koordinasyonu Cumhurbaşkanlığı Genelsekreteri koordinasyonu eşliğinde yürütmek üzere planlama tertip edilmelidir.

1.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Görev Alanı: Türkiye Cumhurbaşkanı adına, millî güvenlik ve millî istihbarat genel koordinasyon sisteminden sorumlu olacak şekilde düzenleme tertip edilmelidir. Bu hususta ülkemizin, milletimizin ve devletimizin millî güvenliğini temin edecek politikaları tertip ele alınırken genel manada bir noktadan koordinasyon sağlanması en stratejik adım olacaktır.

2.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Görev Alanı: Türkiye Cumhurbaşkanı adına, hükûmet politikaları genel koordinasyon sisteminden sorumlu olacak şekilde planlama tertip edilmelidir. Eski sistemdeki başbakanlık görevini ve çağın koşul ve şartlarına göre hükümetsel koordinasyon sağlayacak süreçlerin inşa edilmesi önem teşkil ediyor. Bu vesileyle yasama ve yürütme arasında etkili iletişimi temin edecektir. Bakanlar Cumhurbaşkanı hükümet politikaları gereği çalışmaları yerine getirirken 2. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cumhurbaşkanına sorumlu bir şekilde hükümet politikalarını koordine etmelidir.

3.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Görev Alanı: Türkiye Cumhurbaşkanı adına, ekonomi, finans, maliye, kalkınma ve kriz kontrol sisteminden sorumlu olacak şekilde planlama tertip edilmelidir. Türkiye’nin kazanımlarını artırmak, Türk lirasının değerini yükseltmek ve olası finansal sorunların analizi ve çözümü üzerine çalışmaları Cumhurbaşkanı adına yürütecek bir stratejik konsepte sahip olmalıyız.

4.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Görev Alanı: Türkiye Cumhurbaşkanı adına, millî sivil toplum harekâtı, sosyal politikalar, yardımlaşma ve dayanışma faaliyet sisteminden sorumlu olacaktır. Genel manada ülkemizde sivil toplum çalışmalarına yenilikler katarak ahilik şuurunu canlandıracak ve tüm sivil toplum politikalarını Cumhurbaşkanı adına yürütecek bir sisteme sahip olmalıyız. Özellikle Ahaliği yeniden canlandırmak ve kadınların Selçuklu ve Osmanlı mirasçısı olan Türkiye’nin cumhuriyetin ikinci yüzyılında “zihinsel, fikirsel, idealist eksen doğrultusunda” güçlü bir stratejik planlama evresinde “Türkiye Yüzyılı Vizyonu” çerçevesinde ilerlemek için mücadele etmeliyiz.

Diyalektik mücadele, akıl, zeka ve fikirle olur, bu değerleri temin eden güç stratejik gözlemle temin edilir. Fikrin olmadığı yerde zikir sağlıklı olmaz. Sağlıklı fikir olmadan doğru bir istikametle yol alınmaz. Doğru yolda yol alınmadığı zaman egri yol doğru yola sekte vurma ihtimali yüksektir. Devletin devamlılığı ve milletin selametini muhafaza etmek vatanı, sınırları, sinirleri korumak demektir. Bu ilkeden taviz vermeden yol alarak mutlak sonuca odaklanmalıyız.

Serdar BOZDOĞAN
Stratejist

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir