KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Savaş Sırasında Kazak Askeri Birimleri (1)

Savaş Sırasında Kazak Askeri Birimleri (1)

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
551 0

Kazaklar (Kasaklar) Çarlık Rusya’nın en önemli topluluğundan biridir. Kazaklar etnik olarak kimlerdir? Kazaklar, Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Don ve Dinyeper nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluktur.
Kazaklar Çarlık Rusya’nın ele geçirdiği topraklara yerleşen ilk etnik topluluğudur. Yıllarca Çarlık tarafından gönderilen yerlerde Kazaklar sınır koruma görevini yapmıştır. Kazakların ardından yeni yerleşimlere köylüler, tüccarlar, vergi tahsildarları ve askeri birlikler gelmiştir. Kazaklar sınır koruma ve askeri görevini yaptıklarından için vergi vermeye yükümlü değildiler, bundan dolayı yerli halk arasında pek sevilmeyen bir topluluk sayılırdı. Kazaklar ayrıca Çarların ailesini korumakla yükümlüydü. Çarların gözünde Kazaklar vatan seven bir topluluktu.
Birinci Dünya Savaşı Sırasında Kazaklar
Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus ordusunda 500.000 Kazak vatan için cephelerde savaşmıştır. Fakat birinci dünya savaşı Çarlık Rusya içinde bazı sorunları ortaya çıkmıştır. Çarlık döneminde var olan Beyaz orduya karşın Kırmızı Ordu kurulmuştur. Kırmızı ordunun amacı alt sınıf halkın diğer insanlara aynı sevide olduğunu göstermekti.
Çarlık Rusya’nın son yıllarında Kazaklar ikiye bölünmüştü. Bazıları Menşeviklerin yanında diğerleri (genel olarak fakirler) Bolşeviklerin yanındaydı. Çarlık Rusya’nın çöküşünün ardından zengin kazakların malına mülküne el konulur ve Sovyet etkilileri tarafından Rusya’nın diğer topraklarına gönderirlerdi.
İkinci Dünya Savaşı Ve “Nazi” Kazaklar
İkinci dünya savaş sırasında Sovyetler tarafından “sevilmeyen” Kazaklar Nazı Alman ordusuyla birlikte cephelerde Sovyetlere karşı savaşırdı. Rus tarihçilerinde göre Nazi askerleri içinde genel olarak Astrakhan, Kuban, Terek, Ural, Sibirya ve çok sayıda Don Kazakları bulunmuştur.
Nazi Almanyası’nın Generalfeldmarschall’i Paul Ludwig Ewald von Kleist tarafından Kazak polis birimlerin kurulma fikri öne sürülür. 1941’de tarafından bu fikir dikkate alınır kısa zaman içerisinde Kazaklardan “Kuzey”, “Merkez” ve “Güney” polis birimlerin oluşturma kararını alır. Almanlar tarafından ele geçirilen topraklarda “Nazi” Kazak polis birimleri oluşmaya başlamıştır. Bu birimlerin amacı Sovyet Partizanlarına baş etmek. Uzmanlara göre 1943’te Almanlara geri çekilmeye başlayınca onlarla birlikte 135.000 Kazak dönmüştür. Tarihçi Kirill Aleksandrova göre 1941-1945 yıllar arası Alman tarafında Sovyetlere karşı 1.24 milyon Sovyet vatandaşı savaşmıştı. Onlar içinde: 400.000 Rus ve 80.000 Kazak askeri birimi vardı. Fakat siyasetçi Segey Markedonov’a göre 80.000 Kazak içerisinde 15.000-20.000 Kazak değildi.
İkinci Dünya Savaşının ardından Sovyetlere karşı gelen Kazaklar ve Nazi eserinde olanlar Sovyet yetkilileri tarafından hapse gönderilir ve ya kurşuna dizilir.
Günümüzdeki Kazakların Sorunu
Rusya’da yaşayan Kazaklara nüfus, evlilik cüzdanlarında milliyeti (etnik grubu) olarak “Kazak” belirttirmiyorlar. 2010’da uzmanlar tarafından yaklaşın 7 milyon insan kendini Kazak olarak belirtikleri öne sürüldü. 1980-1990 yıllar arası Rusya’da 200 Kazak askeri biri kurulmuştur. 1996-1997 yıllar arası Rusya ve Moğolistan sınırını Kazaklar korumaya başlamıştır. Bunun yanında Kazaklar Omsk bölgesinde Rusya Yol Güvenliği Devlet Müfettişliğiyle birlikte çalışmakta. Günümüzde Kazak topluluklarına devlet tarafından finansal destek verilmekte

Rufina Suliyeva / Kafkassam


Kaynaklar:
1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Kazaklar_(Slav)
2. http://russian7.ru/post/pochemu-na-rusi-ne-lyubili-kazakov/
3. http://russian7.ru/post/skolko-kazakov-voevalo-na-storone-na/
4. http://forum.fstanitsa.ru/viewtopic.php?f=45&t=926&start=90
5. https://inosmi.ru/social/20100211/158121331.html
6. http://iskiplus.ru/grafa-nacionalnost-v-rossijskom-pasporte/ http://forum.fstanitsa.ru/download/file.php?id=1517&sid=9f8d60b1add12b5277058fffa922ffe8&mode=view

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir