Saryarka piramitleri, Karaganda’nın 120 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Son zamanlarda, İngiliz Belfast Enstitüsü’nden bilim adamları, yapıların radyokarbon analizini yaptılar ve bunların 3 600 yıl önce, Geç Bronz Çağı (MÖ XV-X yüzyıllar) inşa edildiğini buldular. Bu arada, etkili Fransız gazetesi Le Figaro ve İspanyolca baskısı Efe, geçtiğimiz günlerde bu inanılmaz keşif hakkında yazdı.
Keşif, tarih bilimleri adayı I.A. önderliğinde Saryarka Arkeoloji Enstitüsü keşif üyeleri tarafından yapıldı. Karaganda bilim adamı Viktor Novozhenov’un mesajından onun hakkında biliniyordu.
Karaganda Eyalet Üniversitesi’nden bir çalışanına göre. Piramitler alanındaki arkeolojik kazılardan kısa süre önce dönen Buketov Igor Kukushkin, bilim adamlarının yaptığı tüm buluntular sansasyonel. Bu nedenle, arkeologlar bir seramik kabın boynunda yazıya benzeyen işaretler buldular.
Sary-Arka piramitleri, İskitlerin ortaya çıkmasından önce – MÖ 16. yüzyılda inşa edildi. Bilim adamları bu tarihi dönemi, temsilcileri Karkaralinsk yakınlarındaki Kent yerleşiminde yaşayan Begazy-Dandybaev kültürüne bağlıyor. Bu arada, Mısır’da Hiksos halkı hüküm sürüyordu. Ve o yıllarda Mezopotamya’da Arapların ve Yahudilerin atası olan İbrahim peygamber yaşadı.
Bu kültür, soyluların kaya taşlarından inşa edilmiş uzun, yuvarlak, dikdörtgen türbeleri ile karakterizedir. Cenaze geleneği merhumun kollarını ve bacaklarını bükerek yanına yatırması ve yakınına silahlar, mücevherler ve seramikler gömülmüştü.
Sary-Arka piramitlerinin inşa edildiği dönemde insanlar göçebe sığır yetiştiriciliğine yeni yeni başlamıştı. Kazılar sırasında arkeologlar, dikenli eski bir koşum takımının kalıntılarını keşfettiler. O yıllarda atlar hala çok yolsuzdu ve oldukça sert yöntemlerle pasifize edilmeleri gerekiyordu. Eşit derecede şaşırtıcı bir keşif, altın bir yüzük. Belki de bu Büyük Bozkır’daki en eski mücevher parçasıdır.
Geçen yüzyılın ortalarından beri burada arkeolojik araştırmalar yapılmaktadır. Son zamanlarda, bilimsel çalışmalar yeni bir sansasyon getirdi: arkeologlar benzersiz bir basamaklı anıt mezar ortaya çıkardılar. Formlarıyla bu görkemli mezar yapısı, yaklaşık olarak aynı tarihsel döneme ait ünlü Mısır piramitlerini ve özellikle Firavun Djoser’in basamaklı piramidini andırıyor.
Araştırmacılar toplamda 10 piramit keşfettiler. Restorasyonun ardından bu binalar eski ihtişamına kavuşacak. Tüm buluntular ve malzemeler daha sonra Karaganda Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.
[http://www.nat-geo.ru/…/894751-v-kazakhstane-naydena-drevn…,(http://www.nat-geo.ru/science/894751-v- kazakhstane-naydena-drevnyaya -piramida /? fbclid = IwAR2YO7t0JyJPmuNhhpf0tb4Ob-2ItiGKyhR9c-qS9WVJXXZVzL1PakhmMpU)