KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sali Sunay: Bulgaristan, NATO’da güvenlik tüketicisi

Sali Sunay: Bulgaristan, NATO’da güvenlik tüketicisi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
320 0

Son günlerde bir haber parlamentoda tartışmaları alevlendirerek, milletvekilleri arasında zaten yükselen tansiyonu daha da yükseltti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, güvenlik sınırı gerekçesiyle, NATO’nun bir parçası olan Romanya ve Bulgaristan’dan, ittifakın askeri kuvvetlerini geri çekmesini istedi.

Moskova, NATO’dan genişlemesini sonlandırmasını ve 1997 yılı öncesi sınırlarına geri dönmesini için hukuki dayanaklar sunulması talebinde bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tehlikesi öylece ortaya çıkmadı tabi. Bugün savaş çanlarının çalma tehlikesi yıllardan beri oluşan olumsuzluklara dayanmakta.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından öne sürülen argümanların kökleri, günümüz Rusya’sının ve günümüz Ukrayna’sının Orta Çağ’da Kiev Knezliği’nin bir parçası olduklarına dayanıyor. Tabi burada tarihi bağlar sadece öne çıkan argümanlar.

Putin, Beyaz Rusya’yı da kapsayan bu ‘Tek millet’ tezini öne sürerek, sahada da yürütüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı’nın apaçık Romanya ve Bulgaristan’ın sözü geçen açıklamasının ardından, ülkemizde durum gerginleşti ve siyasi çatışmalara tanık olduk.

Muhalefetin yoğun eleştirilerine maruz kalan Başbakan, parlamentoda hükümetin duruşunu izah etme durumunda kaldı.

Bulgaristan, toplumsal uzlaşmaya yakın olan, net bir duruş sergilemelidir.

Şüphesiz Meclis’te biri hariç, tüm siyasi partiler Avrupa ve Atlantik değerlerini benimsemişlerdir.

Bunu Meclis genel kurulunda, ifade edilen görüşlerinden anlamış olduk.

Fakat, Bulgaristan NATO içerisinde millî önceliklerini kesin olarak belirtmelidir. Çünkü NATO sadece askerî değil, aynı zamanda da bir siyasî ittifaktır.

Günümüzde doğru veya yanlış bilgilendirmeler neticesinde, bizler sürekli siyasî fikirler ve savaşlar çatışmaları içerisinde yaşıyoruz. 15 yılı aşkın bir zaman içinde Bulgaristan vatandaşları ülkelerini NATO askeri ittifakının bir parçası olarak görmeliydiler. Bu zaman zarfında toplumda bu konuda doğal olarak uzlaşı sağlanmalıydı. Çünkü bu duruş vatandaşın seçtiği devlet yöneticilerin duruşuydu, çünkü 2004 yılından beri halkın tercihi böyleydi.

Son 10 yıl içerisinde ülkemiz NATO’da ‘güvenlik tüketen’ ülke haline geldi, biz NATO’nun eşdeğer bir ortağı olmadık, olamadık. Tam da bu husus halkın ittifaka karşı güvenini sarstı ve halk, bu askerî ittifakın üyelerine eşdeğer ölçüde davranmadığını düşünür oldu.

Devlet yönetiminin sorumluluk göstererek savunma alanında ciddi kararlar almaması halkı, NATO ülkemizin doğal ortağı düşüncesini bozguna uğratmış oldu.

Ülkemizin son hükümet ortağı olan milliyetçi partiler sayesinde Rusya ile manevi ve tarihi bağlar öne çıkartıldı. O dönemde Savunma Bakanı milliyetçi partisi VMRO’nun başkanıydı.

Önemli savunma konularda sesini çıkarmayan toy Savunma bakanın yerini, genel kurul kürsüsünden sesi gür çıkan milliyetçi siyasî oluşum almakta.

Bulgaristan halkı, NATO’yu ülkemizin savunmasının bir parçası olarak değil, topraklarımızda bulunan yabancı bir varlık olarak algılıyor. Evet, bu konuda toplumda gerginliğin artması çok gerçekçi ve yerinde tespit sayılacaktır.

Bulgaristan, ittifak içerisinde stratejik bir konumu yakalamalı, tam teşekküllü ve eşit bir NATO müttefiki olmalıdır. Bölgede git gide artan bu güvenlik çatışması ve gerçek tehdit durumu, herşeyden ziyade ülkemizi enerji krizine sürükleyebilir.

Sali SunayKafkassam Bulgaristan

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir