KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Rusya’dan üst düzey bir heyet olağanüstü görüşmeler için Şam’da

Rusya’dan üst düzey bir heyet olağanüstü görüşmeler için Şam’da

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
268 0

Rus kaynaklardan edinilen bilgiye göre Rusya’dan üst düzey bir heyet Şam’da olağanüstü görüşmelerde bulunacak. Heyette ekonomi, askeri, siyasi ve diplomatik düzeyde isimler yer alıyor. Rus bir diplomatın daha önce Şarku’l Avsat’a aktardığı bilgide, Rusya Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov’un yanı sıra Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Şam’a giden heyette bulunduğu belirtiliyordu. Heyette yer alan isimler, Moskova’nın bu ziyarete büyük önem verdiğini gösteriyor.

Kaynak, dünkü açıklamasında ise heyette ufak değişikliklerin yapılma ihtimaline işaret ederek, Şoygu’nun heyetten çıkarılabileceğini ancak askeri düzeyde üst düzey güçlü isimlerin bulunacağını vurguladı.

Rus heyetin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed başta olmak üzere üst düzey Suriyeli yetkililerle görüşmeler yürütmesi bekleniyor. Kaynak, ziyaretin kısa ve yalnızca birkaç saat sürebileceğini belirtti. Bu da ziyaretin Suriyeli yetkililerle yapılacak görüşmelerin siyasi ve ekonomik konularda çözüm için bir dönüm noktası olacağına işaret ediyor.

Rus heyetin Şam’da yapacağı temasların önemine dikkat çeken kaynak, bu seferki ziyaretin Suriye dosyasıyla ilgili birçok düzeyde en kapsamlı görüşmelerin gerçekleşeceği bir niteliğe sahip olduğunu kaydetti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, Moskova, Suriye’nin içinden geçtiği zor durumdan ve ülke ekonomisi ile yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil hamleler gerektiğini düşünüyor. Buradan hareketle “koronavirüs salgınının yayılmasının giderek kötüleşmesi, ABD’nin Ceaser Yasası kapsamında uyguladığı yaptırımların etkileri sebebiyle ülkedeki ekonomik durumun zayıflaması ve Suriye’ye uygulanan ekonomik kuşatmayla mücadelenin yol açtığı zorlu koşullara aktif ve etkili yardımlar” sunmayı hedefliyor.

Rus heyetin müzakere çantasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararın hayata geçirilmesi hedefi ve ülkedeki siyasi sürecin ilerletilmesiyle bağlantılı olarak Anayasa değişikliği, siyasi geçiş ve seçimlere hazırlık meselelerinin ele alınacağı Suriye diyaloğunu tamamen uluslararası kararlar temelinde ilerletme konusunda detaylı bir vizyon yer alıyor.

Rejimin oyalama taktiğini sürdürmesi Rusya’yı başka adımlar atmaya zorlar

Üst düzey Rus diplomatik kaynak, “Bu ziyaret, önceki ziyaretlerin hepsinden farklı. Çünkü siyasi sürecin ilerletilmesine dayalı kapsamlı bir vizyon çerçevesinde, tam ekonomik yardım sürecinin başlatılmasına karar verildi. Suriye’ye özel ve pratik adımlarla yardım etmeye çalışma yönelimi, kapsamlı siyasi süreci başlatmak, siyasi geçişi ve nihai çözümü engellemeye yönelik tüm girişimleri engellemek amacıyladır” değerlendirmesinde bulundu.

Tüm tarafların “her türlü oyalama ve engellemeyi sonlandırmak ve cevap vermek için büyük bir güç sarf etmesi” gerektiğini belirten Rus kaynak, “Suriye hükümetinin, Suriye halkını içinde yaşadığı trajik durumdan kurtaracak şekilde ekonomiyi toparlamaya başlamak için ciddi ve sorumlu görevleri var. Rus yönetimi, ekonomik reformlara paralel olarak siyasi süreci ilerletmeye devam etme kararı aldı. Bu kararın yeterince ciddiye alınmaması, oyalama ve engellemenin devam etmesi, Rus yönetimini siyasi süreci ilerletmek için başka adımlar atmaya zorlayacaktır” dedi.

Bununla birlikte Moskova, Suriye’de yaşam şartlarının kötüleşmesine neden olan ekonomik koşulların üstesinden gelme hususunda Şam yönetimine yardımcı olacak çalışmalar olmaması halinde, siyasi sürecin ciddi bir şekilde ilerletilmesinin mümkün olmayacağını ve bu durumun çözüm çabalarına yansıyacağını kaydediyor.

Washington Cenevre sürecini engelleme pozisyonunu değiştirdi

Daha önce Şarku’l Avsat’a konuşan Rus kaynakları, özellikle Washington tarafının Cenevre’deki müzakere sürecini ilerletmeye hazır olduğuna dair işaretler vermesinin, Moskova’da “koşulların siyasi sürecin canlandırılması için olgunlaştığı” kanaatini oluşturduğunu belirtmişti.

Kaynaklara göre, Washington şu ana kadar izlediği Cenevre sürecini engelleme pozisyonunda 180 derece bir değişikliğe gitti. Bu da 2254 sayılı karar uyarınca BM himayesinde ve uluslararası toplumun gözetiminde müzakerelerin ilerletilmesine yönelik güçlü bir destek işareti olarak görüldü.

ABD’nin siyasi süreci canlandırma yolunda her türlü adımı destekleme gibi bir pozisyon değişikliğine gittiğine dair oluşan bu kanaate rağmen, Moskova, Washington’a siyasi dosyalarla ilgili kapsamlı diyaloğu açma çağrılarını sürdürüyor. Moskova, bu gelişmenin yanı sıra Fırat’ın doğusu, ABD’nin Suriye topraklarındaki “yasa dışı” varlığı ve Ceaser Yasası kapsamında uygulanan yaptırımlar (Rus yönetimi bu yaptırımların siyasi süreç ve Suriye vatandaşlarının yaşam koşulları üzerinde yıkıcı etkilere yol açtığı görüşünde) gibi ihtilaflı meselelerin varlığına işaret ediyor.

Raid Cabr
şarkulavsat

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir