KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Rusya ve İran, birbirini kandıran tilkiler

Rusya ve İran, birbirini kandıran tilkiler

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
276 0

Bugün İran rejimiyle yakınlık kurmak isteyenlerin, ‘göğün en büyük armağanlarından ve yeryüzünün ışığı olan’ Kasım Süleymani’yi yüceltmeleri ve belki de kutsamaları yeterlidir.

Humeynist cemaatlerin ‘kutsama’ törenlerinden, ya da İhvan’ın bürdelerinden (bürde kasidesine atıfla) geçtim. Beni şaşırtan Rus bir yetkilinin adeta bir tasavvuf halkasındaymış gibi, Kasım Süleymani’yi ‘ışığın oğlu’ olarak tanımlamasıydı. Eski Pers mitolojisine bir gönderme yapıyor olmalıydı. İran basınına göre; batıdaki Alborz eyaletinin merkezi Kerec şehrindeki devrim yıldönümü kutlamalarına, Putin’in danışmanlarından Alexander Dugin de katıldı.

Dugin burada yaptığı konuşmada, devrimin mimarı Ayetullah Humeyni ve Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani’yi överek, Batı ve ABD’ye karşı şiddetli ifadeler kullandı. Kasım Süleymani’yi ‘ışığın oğlu’ olarak niteleyen Dugin, ‘böyle birinin kanının dökülmesi, ışığın çocuklarına düşmanlık anlamına gelir’ dedi. Humeyni’yi ‘siyasetteki kutup yıldızı’ olarak tanımlayan Alexander Dugin, ‘’Rus halkı, İran halkının ve uyanık, bilinçli Şiilerin yanındadır’’ ifadesini kullandı.

Tabii ki bu cümleler, Amerikan karşıtlığı çerçevesinde değerlendirilebilir. Nitekim ABD Başkanı Donald Trump, Kasım Süleymani için ‘kasap ve katil’ ifadelerini kullanmıştı. Aslında daha ağır ifadeler de kullanmıştı ancak terbiyemiz söylediklerini burada anmamıza müsaade etmiyor.

Rus yetkilinin bu yüceltmeleri hatta takdisi, ABD ve Rusya arasındaki ‘soğuk savaşın’ bir türü olarak telakki edilebilir. Bununla birlikte, dikkat çekici olan şey, soğuk ve sıcak savaş ortamlarında kelimelerin anlamlarını, şahsiyetlerin de gerçekliklerini yitirmesidir. Gerçeğin güneşi altında eriyen, balmumundan yapılmış bir bebek misali, kimin neyi niçin söylediğini bilmemekteyiz. Hakikat şu ki: Ruslarla İranlılar arasında, çok eskiye dayanan bir düşmanlık vardır.

Rusya-İran arasında derinlerde gizli olan şey rekabet ve düşmanlıktır. Ancak her iki taraf da birbirine yalan söylemeyi sürdürmektedir. Rusya’nın bu övgüsüne neredeyse eşzamanlı olarak, İran Yüksek Öğretim Kurumu’nun, okul müfredatlarından Sovyetler Birliği ve Rusya hakkındaki olumsuz göndermelerin kaldırılması kararını aldığı haberleri geldi. Kuveytli yetenekli şair Muhammed Fayiz bir şiirinde şöyle diyor:

Yalan söylediğin gibi yalan söylerim

Efendim ikimizde tilkiyiz; birbirimizi kandırıyoruz…
Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir