KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Uçak krizi Mavi marmara krizine benziyor mu

Uçak krizi Mavi marmara krizine benziyor mu

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
528 0

Rusya Türkiye krizi İsrail krizine benziyor mu
nazımcafersoy
Uçak krizi Mavi Marmara krizine benziyor
Rusya-Türkiye krizinde mesajlar ve hamleler Türkiye-İsrail krizindekine ne kadar da benziyor, bence sonucu da çok benzeyecek!!! Bu süreçte rol paylaşımına gelince Rusya Türkiye gibi, Türkiye de İsrail gibi davranacak bence.
Bir az detay vereyim:
1. Bu krizde Rusya olayı kapattırmamak, çizilen karizmasını onarmak ve hadise üzerinden ikili ilişkiler ve bölgesel dinamiklerde kazanım elde etmek peşindedir. Benzer bir tavrı Mavi Marmara olayında Türkiye göstermişti. Keza bu krizde Türkiye uçak olayını bir şekilde kapatmak ve sürecin Rus-Türk ilişkilerine zararını minimize etmek istiyor. İsrail de Mavi Marmara olayında aynı şeyi yapmıştı.

2. Mavi Marmara olayında Türkiye bizim sorunum İsrail halkıyla değil, hükümeti ile demişdi, yani uçak krizinde aynen Putin şimdilerde dediği gibi. Başbakan Netanyahu da Türkiye`nin karşılaştığı bir kaza sonrasında (tam hangi olaydı şimdi hatırlayamadım) yazdığı mektupta yazılanlarla bugün Türkiye cumhurbaşkanı ve başbakanının Rusyalı meslektaşlarına yazdıkları mektuplarda yazılanlar neredeyse aynısı cümlelerdir.
3. Keza bu krizde Rusya`da Türkiye karşıtı çok seviyyesiz, topdancı ve çok haksız propaganda var. Mavi Marmara olayında bu kadar seviyyesiz ve topdancı olmasa da bir İsrail eleştrisi vardı Türkiye`de.

4. Bugünlerde Kremlin yanlısı uzmanlardan Sergey Markov`un mesajları da dönemin Türkiye hükumeti yanlısı analizcilerin söylemine çok benziyor.
Fakat Rus-Türk krizinin devam etmə süresi Mavi Marmara olayından farklılık gösterebilir. Yani Rus-Türk kriz Türkiye-İsrail krizi ile mükayisede daha kısa sürede çözülebilir. Bizce bunun birkaç nedeni var: 1. Rusya hem bu krizle bölgede özellikle Suriye örneğinde olduğu gibi çıkarını iyice maksimize etti. 2. Rusya bu tür olaylarda Türkiye`ye oranla daha rasyonel davranabiliyor. Buradaki rasyonelliği ise krizi daha fazla uzatmamak olur. 3. Rusya ve Türkiye`nin iç ve dış şartları bu krizin uzamasının her iki ülkeye maliyyetini artırıyor.
Türk-İsrail krizinin arabulucusu küresel güç ABD olmuştu. Rusya-Türkiye krizinin arabulucusu ise Azerbaycan ile Kazakistan olabilir. Bu yönde bazı çabalar vardı, ama şu anda sanki geri planda kaldılar. Acaba bu durum politik düzeyde Aliyev ve Nazarbayev`in girişimlerinin sonucu olarak artık bugünlerde Rus-Türk ilişkilerinde yumuşamaya bırakması nedeniylemidir? Yoksa Moskova “siz bu işe karışmayın” dedi ondan mıdır? Doğrusu merak ediyorum.
Nazım Cafersoy

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir