KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Rusya Libya’da neden kaybediyor

Rusya Libya’da neden kaybediyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
411 0

Artık bizler için tamamen “darbeci” olan Hafter zafere bu kadar yaklaşmışken nasıl tökezledi?

Yıllardır üretmediğin silah senin değildir derken hep bunu kastediyorduk. hiç Rus’un hss’i ile Çin’in ihası bir olur mu? bu iki ülke zaten Avrasya coğrafyasında birbirinin düşmanı. Silah sistemleri uyumlu çalışır mı?

Darbeci hafterciler petrol kuvvetiyle aldığı sistemleri nereye kuracaklarına karar vermeden, daha oradan oraya taşırken gümbür gümbür hepsini vurdurdu. Hafter tarafında hem koordinasyon zayıflamıştı hem sinirler gergindi hem de sistemler uyumlu değildi.

Zaten bu durum Arap askeri envanterlerinin kronik sorunudur. İsrail karşısında defalarca bu yüzden kaybettiler. Yarın Mısır’da iktidarı Sisi kaybetsin Mısır da da aşiretler kirişi kırsın BAE’de de Suud’ta da durum aynı olacak. Suriye dünyanın en çok tankına sahip ülkelerden biriydi kağıt üzerinde ama ne oldu? Ülkede taş üstünde taş kalmadı.

Libya da bir zamanlar çok güçlü bir hava gücüne sahipti ama 90 yılından sonra orduyu sözleşmeli yabancı personeller bastı. Çünkü aşiretler ülkesinde bir de tarikatlar çatışması artmıştı ve işlerin yürümesi için birilerinin çalışması gerekiyordu. Ülke dağıldığında ortada ne kuzey Koreli makinistler, ne Ukraynalı uçak teknisyenleri, ne Pakistanlı tankçılar ne de Yugoslav pilotlar kaldı.

Kasım 2018’de, Babavatan Arsenali yani Арсенал Отечества yazarı Viktor Murakhovsky, Rusya’nın Pantsir S-1 hava savunma sisteminin performansı hakkında bir yorum yaptı.

“Suriye’de, Pantsir’in neredeyse askeri İHA’ları içeren düşük hızlı ve küçük boyutlu hedefleri tespit edemediği ortaya çıktı. Aynı zamanda, kompleks düzenli olarak yanlış hedefler kaydetti – üs etrafında uçan büyük kuşlar – operatörleri karıştırıyordu.”

Yani Pantsirler o dönemde küçük dronelar ile saldıran muhaliflere değil de kargalara martılara kitlenip ateşleniyordu. Daha sonra Rusya merkezli bir el, hızla yayılan bu haber ve yorumları bastırdı. Çünkü bu silah sistemleri bir an evvel satılmalıydı.

Oysa sistemlerin satış hızı beklenenden çok düşük olunca hızlı bir şekilde Libya sahasına sürüldü. Çünkü her silahın kendini ispat etmesi için mutlaka fırsata çatışmalara ihtiyacı vardır. Ne yazık ki Ruslar eline aşağıdaki tabloyu aldı.

Böylece Suriye’de devriye attığımız Rusya’ya tahmin ettiğimizden fazla zarar vermiş olduk.
Çağdaş Gündem 21

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir