Şimdi yükleniyor

Rusya, Gürcistan’da etkisini artırıyor, Ermenistan’da zemin kaybediyor

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) tarafından Kongre’ye sunulan yıllık rapora göre, Rusya’nın Gürcistan üzerindeki etkisi artarken, Ermenistan ile ilişkileri son bir yılda kötüleşti. Raporda Moskova’nın, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi aracılığıyla Gürcistan’ı kendi nüfuz alanına çekmeye çalıştığı, Erivan’ın Batı yanlısı tutumu nedeniyle ise Rusya’nın hedefinde olduğu iddia edildi. Raporda Azerbaycan’a ise neredeyse hiç değinilmemesi dikkat çekti.

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) tarafından Kongre’ye sunulan yıllık raporda, Moskova’nın Gürcistan‘ı neredeyse kesin olarak kendi etki alanına geri döndürmeye çalıştığı ve ülkedeki iç siyasi gelişmeler üzerinden bu konuda ilerleme kaydettiği iddia edildi.

Raporda ayrıca, Rusya’nın Ermenistan ile ilişkilerinin kötüleştiği ve Moskova’nın Erivan’ın “Batı yanlısı liderliğine karşı bir enformasyon kampanyası başlattığı” öne sürüldü.

DIA analistlerine göre, Ekim 2024’teki parlamento seçimlerinin ardından iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, Rusya nüfuzunun artması için uygun koşullar yarattı.

Tiflis’teki kitlesel protestolar ve ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyon yolundan saptığı yönündeki suçlamaların yoğunlaştığı anımsatılan raporda, bu gelişmelerin Gürcistan’ı Rusya’nın etki alanına daha da yaklaştırdığına işaret edildi.
Erivan-Moskova hattında gerilim

Raporda Azerbaycan’dan neredeyse hiç bahsedilmezken, Ermenistan’ın Moskova ile kötüleşen ilişkilere bir örnek olarak öne çıkması dikkat çekiyor.

DIA’ya göre, Rusya-Ermenistan ilişkileri “geçen yıl içinde kötüleşti.” Bu durumun özellikle Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) potansiyel çekilmesini duyurmasının ardından yaşandığı ve Rusya’yı, “Ermenistan’ın demokratik yoluna ve Batı yanlısı liderliğine karşı bir enformasyon kampanyası başlatmaya ittiği” iddia edildi.

Bölgenin karmaşık bir görünüm sunduğu belirtilen raporda, Azerbaycan’ın durumuna ise değinilmedi.

Rapor, Sovyet sonrası bölgede artan Moskova’nın varlığın daha geniş eğilimine karşın Güney Kafkasya’nın farklı bir tablo çizdiğini ortaya koyuyor. Buna göre Gürcistan, “nüfuzun yumuşak ilhakı” olarak tanımlanabilecek bir yörüngede ilerlerken, Ermenistan’ın jeopolitik bir değişimin eşiğinde bulunduğu değerlendiriliyor.

DIA raporu neden önemli?

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın (DIA) Yıllık Tehdit Değerlendirmesi, Amerikan istihbarat camiası tarafından hazırlanan ve ABD Kongresi’ne sunulan temel yıllık belgelerden biri olarak kabul ediliyor.

Rapor, DIA’nın askeri, siber, nükleer ve jeopolitik zorluklar da dahil olmak üzere ABD ulusal güvenliğine yönelik en acil ve uzun vadeli tehditlere ilişkin kapsamlı değerlendirmesini ortaya koyuyor.

140’tan fazla ülkeden toplanan istihbaratla derlenen bu belge, yalnızca iç stratejik planlama için bir araç olmakla kalmıyor, aynı zamanda Pentagon’un öncelikleri ve endişeleri konusunda müttefiklere ve hasımlara önemli bir sinyal görevi de görüyor.

Raporun içeriği, ABD’nin bütçe tahsisini, dış politika kararlarını ve savunma girişimlerini doğrudan etkiliyor

Share this content:

Yorum gönder