KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Manşet Üstü
  4. »
  5. Rusya Azeri Petrolüne Saldırdı, Türkiye Musul’la Cevap Verdi!

Rusya Azeri Petrolüne Saldırdı, Türkiye Musul’la Cevap Verdi!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 9 dk okuma süresi
347 0

Rusya Azeri Petrolüne Saldırdı, Türkiye Musul’la Cevap Verdi!

Türkiye-Rusya arasındaki kriz, farklı tarafları içine çekerek neredeyse küresel girdap oluşturmak üzere. Türkiye’nin bu durumu çok önceden öngördüğünü söyleyebiliriz. Putin’in Ukrayna sorunundan dolayı kızdığı Avrupa Birliğini köşeye sıkıştırmak için ortaya attığı ama bir türlü somut adımların atılmadığı Türk Akımı Projesi’nin, stratejik bir yönünün olmayacağını Türkiye çok önceden tahmin etmiş ve diğer projelerin sonuçlanmasına yoğunlaşmıştı. Stratejik düşünmenin gereği neyse çoktan yerine getirilmişti ve öylede oldu. Türkiye Rus seçeneği dışındaki petrol ve doğalgaz nakil hatlarının sonuçlanmasıyla yetinmedi.

Kamuoyunda “Turan Ordusu” adını verilen Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri’ni oluşturdu. Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri (Avrasiya Hərbi Statuslu Hüquq-Mühafizə Təşkilatı / The Association of the Eurasian Law Enforcement Forces with Military Status ) adı altında, Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan ve Moğolistan’ın yer aldığı bu askeri örgütlenmenin temeli 2011 yılında Ankara’da atıldı. Örgütün ana karargâhı Ankara olarak belirlendi ve kuruluş amacı, “Askeri statülü kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı geliştirmek” olarak açıklandı. Şimdi bu askeri ittifakın gücünü Rusya tahmin edemiyor.

Başbakan Davutoğlu’nun Azerbaycan ziyareti sonrasında Hazar denizinde Azerbaycan’a ait petrol platformunun yanması her ne kadar kaza gibi görünse de kaza süsü verilmiş kundaklama olduğu kesin. Faili meçhul değil bence. Kazadan sonra açıklama yapan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Hazar Denizi’ndeki Güneşli petrol yatağı bünyesindeki platformda çıkan yangında, çalışanların tahliyesi sırasında devrilen bottaki 30 kişinin kaybolduğunu, 1 kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi. Kaza süsü verilmiş kundaklamadan hemen sonra, Rusya Deniz Kuvvetleri, Hazar Denizi’nde askeri tatbikata başladı. Kime gözdağı verilmek istenildiğini anlamak hiç te zor değil!

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tatbikata Hazar’daki Rus filosuna bağlı 50’den fazla geminin katıldığı bildirildi. Rusya’nın tasvip etmediği TANAP projesi; Rusya ile yaşanan krizden sonra Türkiye açısından enerji arz güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) hızla bitirilmesi için tüm hızla çalışılıyor. Türkmenistan gazının da TANAP ile ileride bütünleştirilmesi söz konusu. Böylece, 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşmak daha hızlı realize olabilir.

Irak hükümetinin büyük tepki gösterdiği Türkiye’nin Musul’a gönderdiği askerlere ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Türkiye kimsenin ruhu duymadan Kuzey Irak’a çıkarma yaptı. Bölgeye giden asker, Başika’ya dev bir operasyon merkezi oluşturdu. Mescitten hamama, onarım kademelerinden komuta merkezlerine kadar inşa edilen karargâh, 30 bin askeri barındıracak şekilde kuruldu. Kuzey Irak’a gönderilen 8 bin askerden Bordo Bereli birliklerin Erbil, Zaho, Dohuk, Batufa, Süleymaniye ve Amadiye’de de irtibat timi olarak bulunduğu belirtildi. Bölgedeki Türk askeri sayısının yakın dönemde 30 bine yükselmesi bekleniyor. Ancak Irak’ın tepkisinden sonra sevkiyatın durdurulduğu söyleniyor. Bana kalırsa gidecek olan ne varsa yerine çoktan ulaştı.

Türkiye neden böyle bir şeye gerek duydu? Dünkü yazımda “Peşmergeyle birlikte Sünni Araplarında eğitildiği Türk üssü Başika’da ikamet eden Musul eski Valisi Esil Nuceyfi’nin, “20 gün içinde önemli gelişmeler olacak” açıklaması çok mühim ipuçları içeriyor” bilgisini vermiştim. Bkz 06 Aralık 2015 Pazar/nokta32.com/ Türkiye Musul’u Teslim Alacak!Nuceyfi’nin sözünü ettiği önemli gelişmelerin neler olduğu ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birincisi; Irak’taki Türk askeri hareketliliği ve Bağdat yönetimi ile gerginlik sürerken, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin iki gün sonra Türkiye’ye geliyor olması.

Diğer bir gelişme ise Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud’un açıklamasından öğrendiğimize göre Suudi Arabistan; Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin bağımsızlığını tanımaya hazırlanıyor. Muhammed Hacı Mahmud; Barzani’nin Suudi Kralı’na Kürt devletinden söz ettiğini belirterek, “Şu anda devleti ilan etsek Suudi Arabistan engel olmayacak” bilgisini veriyor. Hacı Mahmud, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) siyasetinde değişikliklere sebep olduğunu, bu nedenle 1 yıl içerisinde Irak, Yemen, Suriye ve Libya’da büyük değişiklikler olacağını belirtiyor. Bence bugünün en önemli haberi; Suriyeli muhalifler, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında dört Suriye askerinin öldürülmesi ve 13 Suriye askerinin de yaralanması. Bu saldırı hem Rusya’ya cevap hem de kendini Suriye’de tek aktör sanma mesajı.

NATO üyesi ülkelerin Irak ve Suriye’de farklı politikaları var. Örneğin Türkiye’nin Kuzey Irak’taki TSK kamplarına (üslerine) silah, mühimmat ve asker sevkiyatına, NATO üyesi ülkelerin destek vermediği anlaşılıyor. ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le mücadele danışmanı Brett McGurk, Türk askerinin Musul’da bulunmasını desteklemediklerini söylerken, Irak’ın Musul’a asker sevkiyatı nedeniyle Türkiye ile ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, Almanya’dan Bağdat’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriliyor ve Steinmeier’ın Masum’a ‘Almanya’nın Irak’a verdiği desteğin süreceğini söylediği’ belirtiliyor.

Kuzey Irak’taki TSK kamplarına yapılan takviyeye; Arap Birliği, İran ve Bedir Tugayları’nın da tepkileri var. Türkiye amacına ulaştığından bu tepkilere sert yanıt vermeyecek diplomasiyi devreye sokacaktır. Tüm bunlardan daha önemli bir malûmatı sizlerle paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki süreçte Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi; hava sahasının İran ve Rus uçaklarına kapatıldığını ilan ederse hiç şaşırmayın.

Bunu nereden çıkardığımı soruyorsunuz değil mi? Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Rusya’nın Erbil Başkonsolosu Victor Simakov bugün başkent Erbil’de bir araya geldi. Rûdaw kaynaklı bilgiye göre, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari; Rusya’nın Erbil Başkonsolosu Victor Simakov’dan, hava operasyonları için başka bir alternatif rota/hava sahası bulmalarını istedi. Rusya’nın Erbil Başkonsolosu Victor Simakov, ülkesinin Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını kullanmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

Bu görüşmenin ardından Kürdistan Bölgesi’nde uçak seferleri geçici olarak durduruldu. Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Fayik, Irak Sivil Hava Kurumu’nun verdiği karar üzerine Erbil ve Süleymaniye hava sahasının 48 saat uçuşa kapatıldığını söyledi. Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye şehrinde yoğun kar yağışı nedeniyle geçici olarak tüm uçuşlar iptal edildi. Türkiye’den gelen soğuk hava dalgası Kürdistan Bölgesi’nin bütün şehirlerinde etkisini göstermeye başladı. Bu soğuk hava dalgasının ne olduğunu anladınız değil mi?

Ömür Çelikdönmez

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir