Rus tiranlarını kim öldürüyor?
Rusya’da kısa sürede yaşanan iki ölüm vakıası dikkat çekiyor. Nasıl çekmesin? Putin’in en yakın çalışma arkadaşları birer birer onu terk etmekte. Bunlardan birisi de Aleksandır Şuşkin. Adı geçen şahsı lütfen Rus edebiyatının kurucusu kabul edilen Rus şair ve yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’le karıştırmayın. Gerçi Aleksandır Şuşkin ile Aleksandr Puşkin’in ortak özellikleri, iki yüz yıla yakın bir zaman aralığında her ikisinin de Kırım’da görevli bulunmasıdır. Hatta Puşkin Kırım’da bulunduğu yılları ölümsüzleştiren Bahçesaray Çeşmesi (Бахчисарайский фонтан, Bahçisarayskiy Fontan) şiirini 1824’te yazmıştı. Şiir Giray Han’a övgü ve Bahçesaray çeşmesinin hüznünü anlatır. Bahçesaray Selsebili de denilen uzun bir şiirdir. Bu şiir daha sonra Boris Asafiyev’in müziği ve Nikolai Volkov’un librettosu ve Rostislav Zakharov’un koreografisiyle 1934’te Moskova’da baleye uyarlanmış, Türkiye’de ise ilk kez 1979’da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından oynanmıştı. Konusu kısaca şöyledir; Kırım hanı Giray’ın âşık olduğu Polonyalı prenses Maria hareminde tutsaktır. Han bu aşk yüzünden haremindeki gözdesi Zaremayı ikinci plana itmiştir. Zarema Maria’yı öldürür. Bunu duyan Giray Han Zaremayı öldürür. Maria adına bir çeşme yaptırır.
Soyadı, Türkçe yazın bilgisine göre Puşkin’le kafiyeli Şuşkin, ne şiir yazdı ne Bahçesaray çeşmesine ağıt yaktı? Kırım’ı Ukrayna’dan koparıp Rusya’ya ilhak etti. İşte bu istilacı Rus, 27 Aralık’ta Puşkinle buluşmak üzere yola çıktı yani öldü. Rusya ordusu Havadan İndirme Birlikleri (VDV) Komutanı Aleksandır Şuşkin, 52 yaşında hayatını kaybettiğinde bu ölüm haberine en çok sevinenler Ukraynalılar ile Kırım Tatarları oldu. Aleksandır Şuşkin’in ismi Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sırasında gündeme gelmiş, Ukrayna basını Şuşkin’i “Kırım’ın ilhakı operasyonunu yöneten komutan” olarak tanıtmıştı. Şuşkin 27 Aralık’ta öldüğünde 52 yaşındaydı ve ölüm sebebi kalp krizi olarak açıklandı.
Her ne kadar bazı yayın organlarında görevi Rusya ordusu Havadan İndirme Birlikleri (VDV) Komutanı statüsüyle verilse de Rusya Hava İndirme Askeri Okulu; Aleksandır Şuşkin’in tuğgeneral rütbesiyle Rusya Federasyonu Hava İndirme Karargâhı Başkan Yardımcılığında bulunduğunu açıkladı. Aleksandır Şuşkin’in suç sicili hayli kabarık. Kuzey Kafkasya’da Çeçen direnişini bastıran Rus ordusunda görev yaptığı gibi Gürcistan Abhazya savaşında da Abhaz ordusuna destek veren Rus seçkin birliklerinin başında bulunuyordu. Hatta bazı iddialara göre de Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermeni ordusunda da yer almıştı. Bosna Hersek’te savaş suçu işleyen Sırp ordusunun kurmayları arasında Aleksandır Şuşkin’de vardı. Binlerce masum insanı katlettiler.
Aleksandır Şuşkin’den sonra hayatını kaybeden ve ölümü şüpheyle karşılanan ve Putin’in kaybına üzüldüğü bir diğer isimde Rus Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun. Rusya, askeri istihbaratın başındaki ismin ani bir şekilde hayatını kaybetmesinin şokunu yaşıyor. Rus Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun ani bir şekilde, 59 yaşında 3 Ocak’ta hayatını kaybetti. GRU başkanının neden öldüğü ise henüz açıklanmadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Sergun’un ailesine ve yakınlarına taziyede bulundu.
İgor Sergun’un başında bulunduğu Rus Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU- Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye); Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatıdır. Daha öncesinde Sovyetler Birliği’nde Kızıl Ordu’ya bağlıydı. GRU Rusya’nın en büyük istihbarat teşkilatları arasında yer alır. GRU sonradan Kızıl Ordu’nun sivil yöneticisi olan Leon Troçki tarafından 21 Ekim 1918’de kurulmuş, ilk başkanlığını Semyon Aralov üstlenmişti. İlk kurulduğu yıllarda Kayıt Müdürlüğü (Registrupravlenie veya RU) olarak bilinirdi.
Asıl adı Igor Dmitrijewitsch Sergun olan Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı İstihbarat İdaresi Başkanı, 2014 yılının Şubat-Mart aylarında Rusya’nın Kırım’ı işgal operasyonuna katılmıştı. Eşi ve iki kızı bulunan İgor Sergun, Kırım’ın ilhakının ardından açıklanan ABD ve AB’nin “kara listesinde” yer alıyordu. Avrupa Birliği, Ukrayna’daki krizde oynadıkları rol sebebiyle, aralarında Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’un da bulunduğu 15 Rus ve Ukraynalı yetkiliye daha yaptırım uygulama kararı almış, listedeki bir diğer üst düzey askeri yetkilinin de Rusya Askeri İstihbarat Servisi (GRU) Başkanı İgor Sergun olduğu anlaşılmıştı.
AB’nin, Rusya ve Ukraynalı ayrılıkçılara yönelik yaptırımları çerçevesinde uygulamaya koyduğu vize yasağının hedefindeki 149 kişi arasında Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozak ile Rusya İstihbarat Teşkilatı Başkanı İgor Sergun ve Kırım lideri Sergey Valeryevich Aksyonov da bulunduğu görülmüştü. ABD ve AB’nin kara listesinde yer almasının tek nedeni Kırım’ı ilhak eden Rus ordusuna komuta etmesi değildi.
İngiltere’deki “Bellingcat” adlı sivil araştırma platformunun kurucusu gazeteci Eliot Higgins; Malezya Havayolları’nın 2014 yılında Ukrayna’da Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinde rolü olduğu ileri sürülen Rus askerlerinin sayısının 20 olduğunu iddia etmiş, internette yaptığı araştırma sonunda elde ettiği bilgileri kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hollanda’daki savcılığa verdiğini açıklamış, 20 askerin de füzeyi kimin fırlattığına ilişkin bilgi sahibi olduğunu öne sürmüştü. Bunlar arasında Igor Dmitrijewitsch Sergun ile Aleksandır Şuşkin’in olduğu iddiasını gündeme taşımıştı.
Yaygın bir Slav ismi olan İgor’u ön ad taşıyan Sergun; sıradan birisi değil ve gerçekten Putin yönetimi için büyük bir kayıp. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Baş İstihbarat Dairesi Direktörü (GRU) Igor Sergun dünyadaki gelişmeleri ve Rusya’nın küresel rakiplerini yakından takip eden yetişmiş bir askerdi. Ölmeden birkaç ay önce ABD’nin istihbarat ve denetim araçlarının internet benzeri bir “küresel entegrasyon” ağı oluşturacağını, bununla ABD’nin kara, deniz, uzay ve siberuzayda koordineli operasyonlar yapılabileceğini söyleyen Sergun, bunun da dünyanın her yerine ABD askeri üsleri kurulmasıyla mümkün olacağını belirtmişti. Rus Askeri İstihbaratının direktörü, ABD’nin 100’den fazla ülkede kalıcı veya geçici asker bulundurmayı planladığını söyleyerek, bu ülkelere önceden silah ve askeri ekipman depoları yapılmaya başlandığını, bunların da olası ABD operasyonlarında kullanılacağına dikkat çekmiş, Rusya’nın bu gelişmeler karşısında tüm kuvvetleri arasında sıkı işbirliği yapılanmasına gideceğini söyleyen Sergun, bunun ilk aşamasının da Rusya’ya karşı bir “melez savaş” gerçekleştirilmesi olacağını kaydetmişti.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Orgeneral İgor Sergun, ABD’nin Orta Asya’daki siyasi ve ekonomik entegrasyon süreçlerini engellemek istediğini de gündem taşımıştı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Servisi Başkanı İgor Sergun açıklamasında, Afganistan’ın güney ve doğusundaki bölgelerin Taliban kontrolüne geçtiği ve ülkenin yüzde 70’inin örgüt tarafından kontrol edildiğini de vurgulamıştı.
Rus ordusunun iki üst düzey generalinin iki hafta arayla ölmesinin ardından, Avrupa basınında çeşitli iddiaların ortaya atılması boşuna değil. Bazı kaynaklar Putin’in bu iki isimden kurtulmak için bunları zehirletmiş olabileceğini söylüyor. Yine aynı kaynakların bir başka iddiası da bir başka yabancı servisin bu iki isme suikast düzenlemiş olabileceği. Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin’in, poligonda atış talimi yaparken yanlışlıkla kendini ayağından vurduğu türünden haberlere bakılırsa bu son iddia doğru olabilir. Rusya yönetiminin kamuoyundan saklamak için bu yalan haberi uydurabileceği göz ardı edilmemeli. Yaralanan Başkan Rogozin, Putin liderliğinde düzenlenen son kabine toplantısına katılamamıştı. Rus tiranlarını kim öldürüyor? Zalimler için yaşasın cehennem!
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com