Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 20 Ekim 2016 tarihinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan, “Institute of International and European Affairs” isimli düşünce kuruluşunun “Kıbrıs’ın AB’deki rolüyle ilgili vizyonum” konulu etkinliğinde bir konuşma yaptı.
Anastasiadis konuşmasında, bu sene bitmeden çözüm umudu taşıdığını, toprak ve güvenlik başlıklarındaki zorlukları aşmayı başarmaları halinde, 2016 yılının sonundan bile önce, bir çözüme varılabileceğini umduğunu söyledi.
Anastasiadis’in İrlanda’da yaptığı konuşmayı gören biri hayli umutlanabilir. Kıbrıs konusunun çözümü Anastasiadis’in yukarıda ifade ettiği şekilde sadece masa başında bulunacak bir formül ile mümkün olabilir mi?
Eğer Anastasiadis gerçekten samimi bir şekilde anlaşma arzu ediyor ise, neden müzakere heyetini sadece Yunan milliyetçiliğine sıkı sıkıya bağlı, adanın Yunanistan’a bağlanmasını isteyen, bir şekilde EOKA ile bağı bulunanlardan oluşturmuştur? Önce bu konuya bir açıklama getirmesi gerekmez mi?
Herkes İsviçre’de yapılacak görüşmelere odaklanış durumda. Bununla ilgili pek çok teknik detay gazete sütunlarında yer almakta. Sadece teknik detayları çözümleyerek, kalıcı, huzur ve güven ortamına dayalı bir çözüme ulaşılabilir mi? GKRY bir çözüme varılması yönünde kendi toplumunu ve özellikle gençlerinin eğitimini acaba bu güne kadar ne şekilde hazırlamıştır?
Kapılar açıldığı günden itibaren Güney Kıbrıs’ta yaşanmakta olan olaylar herkesin malumudur. Neden KKTC’de bugüne kadar en küçük bir olay meydana gelmemiştir? Sorunun cevabı eğitim sisteminde gizlidir…
Rum eğitim sistemi tarihini inceleyen Dr. Hristina Valanidu Ekim ayı başında Yeni Düzen Gazetesi’nde yayınlanan röportajında ’’Kıbrıs Rum eğitim sisteminin son 200 yıldır değişmediğini, eğitimde gizli bir gündem bulunduğunu ve bunun öğretmenlerin anlatımlarına dayandığını söylemekte. Dr. Valanidu ayrıca barış için uğraş verilmediğini, aksine gizli müfredat içerisinde Kıbrıs’ın bir Yunan Adası olduğu, sadece Yunan kökenlilerin bu Ada’da haklarının olduğunun öğretildiğini ifade etmektedir.’’
Geçtiğimiz hafta Alithia Gazetesi’nin haberine göre, Rum Çocuk Haklarını Koruma Komiseri Lida Kursumba, anaokulu ve ilkokul çocuklarının cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarına ve darağacı alanlarına geziler düzenlenerek götürülmeleri nedeni ile duygusal açıdan kötü etkilendiklerini açıkladı!
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis ’’Bu tür gezilerin uzun yıllardır sorunsuz şekilde yapıldığını milli kimliğimizin korunması, eğitim sistemimizin ana hedefleri arasındadır. Bu çerçevede öğrencilerin EOKA’cıların mezarları ve kahramanlık alanlarıyla temas etmelerinin çocuklarda sorun yarattığını düşünmüyoruz” dedi!
Rum tarafının çözüm vizyonu ve eğitim sistemindeki tutarsızlık konusunda acaba siz ne düşünüyorsunuz? Kıbrıs konusu sadece masa başında bulunacak teknik bir anlaşma ile çözümlenebilir mi?
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Gökhan Güler