Romanya’da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti PSD’nin lideri Liviu Dragnea bir televizyon söyleşisinde 2017’de kendisine bir suikast girişiminde bulunulduğunu, girişimin arkasında ABD’li milyarder George Soros’un olduğunu dolaylı olarak iddia etmesi dikkatimi çekmişti.(1) Liviu Dragnea’ın babası Çavuşesku milislerindendi ve Teleorman’a bağlı Grace ve Dobroteşti’de emniyet müdürüydü. “Securitate” denilen gizli polis teşkilatında göre yapmıştı.(2) Romanya’daki Alman asıllılar üzerinden bu ülkedeki ABD’nin askeri varlığına yönelik protesto hareketleri her an başlayabilir. Romanya Cumhurbaşkanı Almanca konuşan azınlığa mensup Klaus Werner Iohannis. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan bugüne sürekli ‘Cermenleştirme’ baskısı altındaki olan Romanya’da, Cumhurbaşkanı’nın adının bile Culae Ionescu’dan Klaus Iohannis’e dönüştürülmesi ülkedeki Alman etkisini göstermesi açısından önemli olsa gerek. PSD’nin lideri Liviu Dragnea’ın Soros üzerinden ABD’yi hedef göstermesi bence yeni bir halk hareketinin işaret fişeği. Liviu Dragnea Ortodosk Hristiyan. Romanya Ortodoks Kilisesi Avrupa’nın en büyük Ortodoks kilisesi olmakla beraber Fener Rum Patrikhanesinin geleneğini izler. Geçtiğimiz yıl Romanya Ortodoks Kilisesi Patriği Daniel’in daveti üzerine Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kiril, Rus Ortodoks Patriği Krill Bükreş’i ziyaret etmiş, Rusya Patriği’nin NATO ve Avrupa Birliği üyesi Romanya’ya yaptığı bu tarihi ziyaret, birçok otorite tarafından dini olarak değil, siyasi amaçlı olarak görülmüştü.(3)
Romanya’nın devrik diktatörü Nikolay Çavuşesku/Nicolae Ceaușescu’nun doğduğu; Romanya’nın güney kesimindeki Olt iline bağlı Scornicesti ilçesi; 13 köyün birleşiminden kurulu yerleşim yeri. Kentin 1519’da Tatarlar tarafından kurulduğu söyleniyor. Nicolae Ceaușescu’nun soyadına bakılırsa –Çavuşesku- Osmanlı döneminden filolojik izler taşıdığı söylenebilir. Batı’da ılımlı komünist lider imajı çizen Çavuşesku’nun halkına karşı aynı sıcaklığı gösterdiğini pek söylenemez. İçeride çok daha sert ve baskıcı liderdi. Halkın yoksulluğu ve işsizlik sonunu hazırladı. Romanya’daki halk devrimi; 15 Aralık 1989’da Timişoara’daki Macar Kilisesi’nde Peder Laszlo Tökes’in diktatörü kınamasıyla başladı. Sonraki günlerde polisin müdahalesi ile çıkan olaylarda 115 kişi öldü. Çavuşesku bütün birliklerini harekete geçirdi ve Timişoara’daki isyanı bastırmaya gönderdi. 19 Aralık’ta kendi askerleri de taraf değiştirip, Çavuşesku’ya karşı isyancıların yanında yer aldı. 21 Aralık’ta olaylar Bükreş’e sıçradı. Anti-Çavuşekucu 100.000 kişi yuhalamalar ve sloganlarla yürüyüşe geçti ve polisle çatıştı. Tankların, silahların konuştuğu çatışmalarda tahminen 1033 kişi öldürüldü. Olağanüstü hal ilan edildi. Gece yarısı Çavuşesku komite binasının balkonundan bir konuşma yapmaya niyetlendi fakat binanın çatısından helikopterle kaçmak zorunda kaldı.
Çavuşesku ve eşi Elena, helikopterle çok uzağa gidemedi. Targovişte yakınlarında yakalandılar ve buradaki askeri üsse götürüldüler. 25 Aralık’ta göstermelik bir mahkemede yargılandılar ve aynı gün kurşunlanarak öldürüldüler. 25 Aralık 1989’da Çavuşesku ve eşi Elena infaz edildiğinde geride bin 100 ölü ile son bulan bir komünist rejim bıraktı. Eski bir Doğu Bloğu ülkesi olan ve Çavuşesku’nun idam edilmesiyle Romanya Devrimi ile 1989’da demokrasiye geçen Romanya; Avrupa Birliği, Farnkofon; Latin Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara üye. 2007 nüfus sayımı sonuçlarına göre ülke nüfusu 22.276.506 kişi. Bu nüfusun %89,5’ini Rumenler oluşturur. Macarlar %6,6 ile nüfus içinde ikinci büyük grup. Ülkede ayrıca 535.250 Roman yaşıyor. Geri kalan %1,4 içinde en önemli grupları Ukraynalılar, Almanlar, Lipovanlar, Türkler, Tatarlar, Sırplar, Slovaklar, Bulgarlar, Çerkesler, Hırvatlar, Yunanlar,Ruslar,Yahudiler, Çekler, Lehler ve İtalyanlar oluşturuyor. Romanya’da azınlıklara ait birlikler, bir siyasi parti statüsünde kabul edildiğinden her azınlık belirlenen nüfuslarına göre Romanya Parlamentosu’nda temsil ediliyor. Türk ve Tatar Türklerinin Parlamento’da birer temsilcisi mevcut.(4)
1989’da kurşuna dizilen Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın cesetlerinin Bükreş’teki Gençea (Gençağa) Mezarlığı’na gömüldükleri resmi kayıtlarda yer alıyor veya en azından resmi makamlar halkın öyle inanmasını istiyor. Nikolay Çavuşesku’nun yaşayan aile fertleri de bu konuda emin değiller. Haziran 2010’da bir mektup alan Çavuşesku’nun oğlu Valentin, “Babam ve annemin cesetlerinin o mezarda olmadığını belirten bir mektup, hayatımı alt-üst etti. Ölmediklerini düşünüyorum. Mezar açıldı ve DNA testi yapılacak. Sonuç birkaç gün içinde ortaya çıkacak” demişti. Romanya’yı 1965 ile 1989 yılları arasında yöneten Çavuşesku, 1989’daki komünizm karşıtı ayaklanma sırasında eşi Elena ile birlikte kurşuna dizilmişti. Ancak mektubun ortaya çıkmasından sonra Çavuşesku ve eşinin öldürülmediği iddialarına inananların sayısında artış oldu.(5) 2010’da Çavuşesku çiftinin hayattaki tek oğlu Valentin ve damatları Mircea Oprean, kimlik tespiti talebinde bulunmuştu. Romanya’nın eski diktatörü Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın mezarları DNA testi aracılığıyla kimlik tespiti yapılması için açıldı.(6) Resmi açıklama yine bildiğiniz türden.
Ta ki 2016’da Samsun Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın, “25 Aralık 1989 tarihinde kurşuna dizilerek idam edilen Romanya Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku’nun mezarlarının Çarşamba’da olduğunu biliyor muydunuz” şeklinde bir açıklama yapmasına kadar. Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın bu iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ancak bu iddiayı eleştirenler DNA testi sonucunda, idam edilen eski başkan ve eşinin mezarlarının Romanya’da olduğunun teyit edildiğini belirttiler. Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız ise konuyla ilgili olarak, “Onun adı ‘Ç’ ile başlıyor, Çarşamba’nın ‘Ç’ ile başlıyor. Başka bir ilişkileri yok. Yani o konuyu bilenler var. Onu belgelendirmemiz lazım. Bunlar önemli işler. Çarşamba’yı, Türkiye’yi, her tarafı ilgilendiriyor” gibi sözler sarf etmişti.(7) Caner Yıldız’ın öz geçmişine bakılırsa söylediklerinin doğruluk payının yüksek olduğu anlaşılabilir. Devlet hizmetinde bulunmuş tecrübeli bir bürokrat. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin İktisat ve Maliye Bölümünden 1981’de mezun. 1982’de İçişleri Bakanlığında stajyer Kaymakam olarak göreve başladı. 1983’te 69’uncu Kaymakamlık Kursunu birincilikle tamamladıktan sonra ilk olarak, kendi isteği ile Aydın ilinin Kuyucak ilçesinde Mülki İdare Amirliği görevine başladı.
Sırasıyla Çanakkale ili Bozcaada ilçesi, Şanlıurfa ili Akçakale Kaymakamlığı, Diyarbakır Vali Yardımcılığı (Peşmerge Kampı Sorumlusu), Bitlis ili Hizan Kaymakamlığı, Ağrı ili Eleşkirt Kaymakamlığı, Burdur Vali Yardımcılığı, Kırklareli Vali Yardımcılığı, Yalova Vali Yardımcılığı, Kocaeli Vali Yardımcılığı (Deprem İl Koordinatörü), İstanbul Vali Yardımcılığı, Adana Vali Yardımcılığı, Aydın ili Nazilli Kaymakamlığı ve Samsun İli Çarşamba Kaymakamı olarak görev yaptı.(8) Caner Yıldız haklı olabilir çünkü Wikipedi Ansiklopedisinde Çavuşesku’nun mezarının gerçek olmadığını yazıyor. Ansiklopedide 25 Aralık 1989’da kurşuna dizilen Nikolay Çavuşesku çiftinin mezarları, ayrı ayrı olarak Bükreş’in Ghencea Mezarlığında bulunuyor. İkisi de yolun zıt taraflarına gömülü. Mezarlar mütevazi olmalarının yanı sıra çiçeklerle ve komünist rejimin sembolleri ile örtülü. Bazıları bu mezarların gerçek olmadığını söylemektedir. Nisan 2007’de oğlu Valentin Ceauşescu, bu konu ile ilgili araştırma talep eden temyiz davasını kaybetti.(9)
Bakınız:
1- https://www.eurotopics.net/tr/205235/dragnea-nin-suikast-masalinin-perde-arkasi
2- https://www.cotidianul.ro/tatal-lui-dragnea-a-fost-sef-de-post-tatal-lui-ciolos-ofiter-de-militie/
3- https://www.haberler.com/rusya-ortodoks-kilisesi-patrigi-kiril-romanya-yi-10180387-haberi/
4- http://www.mfa.gov.tr/romanya-siyasi-gorunumu.tr.mfa
5- https://www.takvim.com.tr/aktuel/2010/07/22/cavusesku_yasiyor_mu
6- https://www.bbc.com/turkce/haberler/2010/07/100721_causescu_exhumation
7- http://www.milliyet.com.tr/kaymakam-dan-bomba-cavusesku-gundem-2192104/
8- http://www.mentese.gov.tr/kaymakam
9- http://www.akasyam.com/wikipedi-carsamba-kaymakamini-dogrular-gibi-cavuseskunun-mezari-nerede-131654/
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39