KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. PYD TAŞNAKLAŞIRKEN

PYD TAŞNAKLAŞIRKEN

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 5 dk okuma süresi
314 0

PYD TAŞNAKLAŞIRKEN
çağatay
Ortadoğu, içinde bulunduğu kaos ortamı ile günümüzden yaklaşık 100 yıl öncesinde kendisini gösteren yenilenme ve değişim iklimini bir kez daha yaşamaktadır. Bu süreçte, aktörlerin nitelikleri ve yapıları önemli değişimlere uğramış olsalar da, üstlenilen rollerin benzer olması, bölgenin yeniden şekillendiği bu süreçte en dikkat çekici hususlardandır. Bu bağlamda en açıklayıcı örnek (anakronik eleştirel bakış göz ardı edildiğinde) anolojik olarak günümüzde Rusya ve PYD/YPG ve hatta PKK yakınlaşmasıdır.
100 yıl önce, Ortadoğu Sykes-Picot düzeni ile şekillenme sürecindeyken, Kafkaslar’da bağımsız Ermenistan hedefi ile faaliyet yürüten silahlı gruplar ile Rusya arasındaki ittifak’ın günümüze yansıması, Suriye’de oluşan güç boşluğunu avantaja dönüştürerek Kuzey Suriye’de özerk ya da bağımsız siyasal birimler oluşturmayı hedefleyen PYD/YPG yapılanmasının Rusya ile kurduğu yakınlık şeklinde kendisini göstermektedir. Rusya, 100 yıl öncesinde olduğu gibi, konjonktürel bir tutum ile, bölgesel çıkarlar motivasyonu ile pragmatik dış politika hamleleri gerçekleştirmektedir. Türkiye ile yaşanan uçak krizinin ardından gerilen ilişkilerin bir yansıması olarak kendisini gösteren Rusya-PYD yakınlaşmasını bu çerçevede değerlendirmek mümkündür.
Fakat bu noktada, halihazırda mevcut olan durumun 100 yıl öncesi ile benzerlik arz etmesinin yanı sıra, söz konusu gelişmelerin seyri ve geleceğinin ne yönde şekilleneceğine cevap ararken de tarihsel örneklerden faydalanmak yerinde olacaktır. 100 yıl öncesinden bugüne, siyasal, kültürel, toplumsal ve ekonomik açıdan radikal değişim ve dönüşüm süreçleri yaşayan Rusya’da baki kalan ve kendisini sürekli muhafaza etmeyi başaran devlet aklı (dış politikanın ve milli siyasetin temel ilkelerini ve paradigmaları içermektedir) geçmişte olduğu gibi, dönemsel ittifak ilişkisi kurduğu gruplar ile bir süre sonra temasını azaltmakta ya da kesmektedir. Bu bağlamda, Rusya ile yakınlaşan PYD’yi gelecek projeksiyonu açısından iki olasılık beklemektedir. İlki, Taşnak gruplarının, 1917 devriminin ardından yalnızlaşmasına benzer şekilde Suriye’de destekten yoksun kalarak yalnızlaşmak, ikincisi ise, Kuzey Suriye’de oluşturulmaya çalışılan siyasal birimlerin olgunlaşması ile beraber Rusya açısından 2. Bir Ermenistan (bölgesel uydu) konumunda olmaktır. PYD’nin, Rusya ile ittifakından elde edebileceği kazanımlar bu iki olasılık ile sınırlıdır. PYD, Taşnaklaşmak ve ya bölgesel konuların bölge içi aktörler ile çözümü bağlamında tercih yapmak, Ortadoğu yeniden şekillenme sürecindeyken miyopik hamleler veya bölgesel barış ve istikrar arasında seçim yapma aşamasındadır. Çağatay BALCI/kafkassam uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir