KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Putini zor günler bekliyor

Putini zor günler bekliyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
354 0

Petrol fiyatlarının düşmesi, koronavirüs, ve ihracatın bitme noktasına gelmesi Rusya’da Putin’e zor günler yaşatıyor.
Vladimir Putin, başkent Moskova’da video konferans yoluyla hükümet yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirerek, ülkedeki iş gücü piyasasına dair değerlendirmelerde bulundu. Liderler genellikle olumlu tablolar üzerinden halkı, kamuoyunu ve dünya siyasetini yönlendirmeye çalışır, herşeyin kontrol altında olduğunu ve endişeye mahal olmadığı imasını verir. Bu yöntemi koronavirüs sürecinde hemen hemen bütün liderler kulandılar. Çin, İran başta olmak üzere herşeyin kontrol altında olduğunu ve ABD emperyalizmi yüzünden bazı aksaklıklar var ama bu süreç geçicidir ve birlik beraberlik dayanışma ile bu düşmandan kurtulanılacağı üzerinden halka propaganda yapılır.
İş gücü piyasasına dair konuların, ülkedeki öncelikli konulardan biri olduğunu anlatan Putin, “Covid-19 salgını ve ilgili kısıtlamalar, istisnasız tüm ülkelerin ekonomisini olumsuz etkiledi. Talep düştü, ticari faaliyet azaldı, çok sayıda yatırım planı donduruldu.” diye konuşarak bir anlamda tıkanan sistemi açmak için büyük bir özveri ile çalışıldığına vurgu yaptı.

Salgın nedeniyle iş gücü piyasasının da olumsuz yönde etkilendiğine dikkati çeken Putin, “Son veriler, Rusya’da resmi olarak kayıtlı işsizlerin sayısının arttığını gösteriyor. Kayıtlı işsiz sayısı 1,9 milyona ulaştı. Bu beklenmedik bir durum değildi, ancak Rusya’daki yönetim kademesinin tüm seviyelerinde işsizlik sorununa azami dikkat verilmesi gerekiyor.” dedi. işsizlik rakamları tüm dünya devletlerinde en önemli sorun olarak görülür ve istatistik kurumları hükümetlerin kontrolünde bu rakamları hep saklama eğilimi göstermiştir. Genelde açıklanan rakamlar dünya ssitemine yakın verilere yaklaştırılır. Oysa reel piyasa ile açıklanan rakamlar arasındaki uçurum herkes tarafından bilinir fakat ifade edilme konusunda çekingenlik gösterilir. Bu bağlamda Rusya Çalışma Bakanı Anton Kotyakov, bir süre önce yaptığı açıklamada, ülkedeki iş gücü piyasasının “ciddi bir durumda” olduğunu belirterek, “Ancak durumu bir felaket olarak nitelendiremeyiz” değerlendirmesinde bulunmuştu. Hiç bir resmi hükümet yetkilisi durumun kontrolden çıktığını halka açıklama konusunda cesur davranamaz, sürekli genel geçer açıklamalar ile sistemin işlediği hissini vatandaşına iletmek ister. Fakat vatandaş cebine giren ve çıkan para ile sistemi test eder ve aradaki uçurum halkın psikolojisine yansır. Ya içine atar ses çıkaramaz, ya da demokratik tepkisini göstererek idarecilerinin dikkatini çekmeye çalışır. Totaliter rejimlerde bu durum karşısında halk üzerinde propaganda ve ya baskı cenderesi hızlı bir şekilde devreye girer. İşte Rusya’nın en büyük sorunu Covid-19 salgınına yönelik alınan tedbirlerin yanı sıra düşen petrol fiyatları nedeniyle de zor günler geçiren Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 5 ila 6 arasında küçülmesi bekleniyor. Bu rakamlar zaten şişirilmiş rakamlar olduğu için halka eksi 10 olarak yansıyacak ve Rusya’da büyük bir ekonomik kriz kapıya dayanmış, hatta Rus halkının evinin içine girmiştir. Halkı rahatlatacak demokratik tedbirlerin işlemediği Rusya’da hedef olarak Putin seçilecek gibi gözükmektedir. Modern anlamda demokratikleşemediği, hala Kıpçak Altınorda örgütlenme biçiminin hakim olduğu Rusya’da ekonomik ve sosyal krizin doğuracağı sorunlar ve bu sorunların sonucu Rusya’da sistem değişikliği arayışları kendini gösterecektir. Rus avrasyacılığının tamamen iflas ettiği bu krizde yeni arayışlar Rusya için kaçınılmaz gözükmektedir. Putin sonrasına bırakılacağı anlaşılan bu sistem arayışı Rusya’da macera ile değil aklı selim ile geçiş dönemini yaşamalıdır.
Hasan Oktay

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir