KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Putin sonsuza kadar başkan mı

Putin sonsuza kadar başkan mı

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
296 0

Rusya Duma milletvekili Valentina Tereshkova, dönem sınırlandırılmasının kaldırılarak Putin’in uzun süreli Devlet Başkanı olmasını teklif etti. Öncelikle teklifin sahibini biraz tanıyalım; Valentina Tereshkova 1937 yılında doğdu, pamuk çiftliklerinde çalışırken mektupla üniversite mezunu oldu. Bu süreçte annesinin haberi olmadan, paraşüt eğitimi aldı. Cesaretinden ve profilinden ötürü Sovyetler Birliği’nin uzaya gönderdiği ilk kadın kozmonot olmayı başardı. Dünyanın etrafında 48 tur attı ve üç gün boyunca dünya yörüngesinde heyecan verici bir yolculuk yaşadı.

Yani Bayan Valentina, Sovyetler Birliği’nin nadir ulusal kahramanlarından biridir. Adı Rus bilim tarihi kitaplarına kalıcı bir şekilde geçmiştir. Dolayısıyla Devlet Başkanı Putin’in tanrı dilediğince mevcut pozisyonunda kalması için böylesi bir teklifi sunmak için bu hanımefendiden daha uygun kim olabilir. Ancak madem bir tarih belirlemek gerekir, 2036 yılına kadar başkanlık koltuğunda oturması uygun görülmüştür. Le Monde gazetesinin açılış makalesinin başlığı oldukça hoştu: ‘başkanlığının sonu olmayan adam’. Eğer Putin bu tarihe kadar başkan kalabilirse, Stalin’i dahi geride bırakacaktır. Diktatör Stalin 1922-1953 yılları arasında 35 yıl başkanlık görevinde kaldı.

Putin ise Kremlin Sarayı’nın altın varakları arasında 36 yıl hüküm sürmüş olacak. Tarihe geçmese de, kesinlikle Guinness Rekorlar Kitabına girecektir. Rusya’da normalde başkanlık süresi dört yıl ile sınırlıdır ve sadece bir defa yenilenebilir. Ancak Putin yoldaşın başkanlığı hakkında, Yemen’in devrik lideri Ali Abdullah Salih’in ‘’kronometrenin sıfırlanması’’ tabiri uygun düşmektedir. Abdullah Salih’e ilk saldırı gerçekleştiğinde, yaralanmış ve iktidardaki konumuna ve daha önce Husilere verdiği vaatlere dair, ‘kronometre sıfırlandı’ demişti. Daha sonra Husiler Salih’i öldürdüğünde, eski sözleşmelerin hatırına cenazesini süslemeyi ihmal etmediler.

Vladimir Putin, 3. Dünya ülkelerinde yaygın olduğu şekliyle, uzun yönetim yolculuğu için özel bir tanımlama yapmadı. Afrika ve Doğu Avrupa’da yaygın olan unvan; ‘hayat boyu başkan’ şeklindedir. Suriye’de ise ‘Esed reis ile’l Ebed’ (sonsuza kadar başkan) unvanı icat edilmişti. Bu tanımlama hem kafiyeliydi hem de ülke gerçekliğini yansıtıyordu. Batıdaki büyük liderler, basit ve bazen komik seçimlerle yönetimden ayrılmak zorunda kaldı.

Winston Churchill, Charles de Gaulle ve Margaret Thatcher gibi liderler konumlarını seçimle kaybetti. Churchill hayatının geri kalanını varlıklı Yunan armatörü Onassis’in teknesiyle dünya limanlarını gezerek geçirdi. De Gaulle Paris’e dört saat mesafedeki köyüne giderek, geri kalan zamanını tarih kitapları arasında harcadı. Yirminci Yüzyılın en meşhur İngiliz kadını ise taşradaki evine çekilerek, tek evladının iyi bir geleceği olmasını düşledi, görünen o ki evladı onun gibi bir anneyi hak etmiyordu. Biricik oğlu Güney Afrika’ya yerleşti, Demir Lady ise ömrünün son demlerinde zayıf düşmüş, oğlu ve gelinin adını sayıklıyordu.
Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci – yazar
Şarkulavsat

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir