Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan, yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan’ın barış anlaşması metninin tamamı üzerinde henüz anlaşmaya varılamadığını söyledi. “Şu anda devlet başkanları veya dışişleri bakanlarının olası bir toplantısına ilişkin bir anlaşma ve ya tespit edilmiş bir tarih yok. Ancak bu tür toplantıların yoğunluğu bizi ilgilendiriyor ” dedi.
Gerçekleşen tüm ihtimaller ve özellikle Azerbaycan’ın her geçen gün derinleşen söylemleri karşısında yakın gelecekte barış anlaşması imzalanmayacak gibi gözükmektedir. Azerbaycan Güvenlik Konseyi Sekreteri Ramil Usubov dün yaptığı açıklamada, “Muzaffer bir ülke ve bölgedeki askeri gücün merkezi olarak Azerbaycan, Ermenistan’ı istikrarlı bir barışa zorlayabilir ve uluslararası hukuka dayalı bir barış anlaşması imzalamaya zorlayabilir. Diyor bu ifadede ” Usubov “uluslararası hukuk” derken muhtemelen Azerbaycan’ın ön koşullarını kastediyordu.
Azerbaycan ve Türkiye’nin iştahının artmasıyla birlikte, Ermenistan’da da barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik şikâyetler derinleşiyor. Ermeni vatandaşların yapılan bir ankete göre yüzde 64’ü yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasına varılacağına inanmıyor. GALLUP Uluslararası Birliği anketlerine göre, ankete katılanların yalnızca yüzde 25’i bu sözleşmenin yıl sonuna kadar elimizde olacağını düşünüyor, yüzde 23,4’ü bu soruya hayır cevabını verirken, yüzde 41,2’si ise kesinlikle hayır diye düşünüyor.
Ermenistan’ın Azerbaycan ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurmak için yeni tavizler vermesi gerekip gerekmediği sorusuna katılımcıların yüzde 90’ı olumsuz yanıt verdi. Vatandaşların ezici çoğunluğu vazgeçecek bir şeyimizin kalmadığına inanıyor, yüzde 7’si evet, alternatifimiz yok yanıtını verirken, yüzde 3’ü bu soruyu yanıtlamakta zorlandı.
Aynı zamanda, Anayasa Mahkemesi’nin Bağımsızlık Bildirgesi’nde Dağlık Karabağ’dan söz edilmesinin hukuki geçerliliği olmadığı yönündeki kararına da katılımcıların yüzde 72-73’ü olumsuz bakıyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 5’i bu kararın tamamen olumlu olduğunu düşünürken, yüzde 9,8’i oldukça olumlu yanıt verdi. Aksine yüzde 21,3’ü olumsuz yanıt verdi ve yüzde 51,5’iise olumsuz yanıt verdi.
Bütün bunlar, yakın gelecekte bir sözleşmenin imzalanmasının değil, yeni bir askeri gerilimin beklendiğini ve Ermenistan yetkililerinin halkı yeni bir yenilgiye hazırladığını kanıtlıyor.
Nelly Hakobyan