KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Myanmar’da İngilizlerin davuluna tokmak olanlar!

Myanmar’da İngilizlerin davuluna tokmak olanlar!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 18 dk okuma süresi
277 0

Aslında kafadan sorayım ne zamandır beri Müslümanların derdi İngilizleri gerdi? Arakan’da akan kanların birinci dereceden sorumlusu İngiltere’dir ve ne yazık ki Türkiye bu politikalara alet ediliyor. Şimdi yazdıklarımdan dolayı; ‘Müslümanları katlediyorlar, diri diri yakıyorlar, kadınlara tecavüz ediyorlar, çocukları öldürüyorlar, onlara sahip çıkmayalım mı?’ hamaseti üzerinden eleştirileceğimi biliyorum. Ancak mesele Müslümanlara sahip çıkıp çıkmamak değil? Mesele; Myanmar/Arakan üzerinden Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkelerin nasıl bir kaosa çekildiği ve İngiltere’nin politikalarına alet edildiğini gözler önüne sermek. Türklerin Myanmar konusunda hassasiyetini kaşımak için Birinci dünya savaşında beş bin Osmanlı askerinin Burma yani Myanmar’da kamplarda esir tutulduğu ve öldüğü, orada şehitliğimizin bulunduğu belirtiliyor. Türklerin bilinçaltında Myanmar konusunu orada şehit düşen Türk askerleriyle formatlanıyor. Ancak Burma/Myanmar’da Türk askerilerini kamplarda toplayıp öldürenlerin İngilizler olduğu unutuluyor. Sanıyorsunuz ki oradaki Türk askerlerini mevcut Myanmar hükümeti, Budistler, Çinliler öldürdü.(1) Öncelikle Myanmar’ın coğrafi konumu ve jeopolitik tarihini net bir şekilde bilmek gerekiyor. Arakan bölgesi, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ve milyonlarca Bangladeşli göçmen alan bir bölge. Myanmar’ın 60 milyon nüfusu var ve yedi eyaletten oluşuyor, kuzeybatı sınırında bulunan Arakan (Rakin) bu yedi eyaletten biri. İngiliz sömürgesi döneminde İngiliz idareciler zümrüt, yakut, petrol, pirinç ve kereste zengini Burma’yı eyaletlere bölmüş ve idari tasnifi etnik ve dini gruplara göre gerçekleştirdi. Dolayısıyla Myanmar’da ayrımcılık yapanlar Budist Burmalılar değil sözde bugün Müslüman dostluğuna soyunan Britanyalılar yani İngilizlerdir. Göç etmek zorunda bırakılan Müslümanların büyük bir kısmı, Bangladeş’ten Myanmar’a ta Birinci Dünya savaşı sonrasında İngilizler tarafından bu bölgelere yerleştirilmişti. Müslümanları tarım alanlarında ve maden ocaklarında çalıştırmak için bu bölgeye istihdam eden İngilizler, aynı zamanda Budistlere karşı etnik bir denge sağlamayı amaçlamışlardı. Bunda da başarılı oldular. Myanmar yönetiminin Müslümanları, İngilizlerin getirip yerleştirdiği yabancı unsurlar olarak görmesinin nedeni de budur.

Myanmar, Burma /Birmanya, Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi Kıyısında Bangladeş, Çin, Hindistan Laos ve Tayland arasında yer alan bir ülke. Halkın büyük çoğunluğu Budist inancına sahip.19. Yüzyılda İngilizlerin denetimi altına giren bu ülke toprakları 1919’dan 1937’ye kadar Myanmar, “Birmanya” adı altında Hindistan’ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetimindeydi. İkinci Dünya Savaşında Japonların işgaline uğradı ve Japonların yenilmesi sonrası İngilizlere karşı bir bağımsızlık savaşı başlatılarak 4 Ocak 1948’de İngilizlerin çekilmesiyle bağımsızlığı ilan edildi. 2.Dünya Savaşı’nda İngiltere ile Japonya arasındaki rekabete ve savaşa konu olan eski adı ile Burma, yeni adı ile Myanmar’da yaşayan pek çok Müslüman bir dönem Japonya’ya karşı İngiltere ordusu ile savaşmıştı. II. Dünya Savaşı sırasında, Japonya İmparatorluk Ordusu İngiliz kontrolündeki Burma’yı istila etti. Japonların bu istilası üzerine bu cephede zayıf kalan İngiliz kuvvetleri geri çekilmeye başladı. Arakan Müslümanları Japonya zulmünden kaçabilmek için çareler aramaya başladı. Bir kısmı kaçıp Hindistan sınırına geçse de, bir bölümü kalarak İngilizlere ait silahlı kuvvetlerde yer aldılar. II. Dünya savaşı sürecinde İngilizlerin Myanmar’da egemen olmasında ve kontrolü sağlamasında Rohingya Müslümanlarının katkısı büyüktü.(2) Bizim Arakan dediğimiz İngilizlerin “Rohingya” dediği bölge veya etnik topluluğun adının Kürtçe kökenli olduğu iddia ediliyor. “Rohingya” adının Kürtçe bir kelime olduğu ve “Güneşin doğduğu topraklar” anlamında Kürtler’in verdiği bir isim olduğu konusunda Doğulu ve Batılı kaynaklar büyük ölçüde fikir birliği içinde oldukları belirtiliyor. İddiaya göre Kürtçe bir isim olan “Rohingya”, Kürtçe’de “Güneşin doğduğu topraklar” anlamına gelir. Kürtler’in doğuda gittikleri en uzak topraklar olduğu için, bu isim verilmiştir. Willem van Schendel Froncis Buchanam, Muhammed Ali Xuwdhurî, Amanullah gibi tarihçilerin böyle aktardığı söyleniyor.(3)

Mübarek Ramazan ayında başlayan Arakan Müslümanlarının katliamına dair haberlerin ve yayınlanan resimlerin bir amaca hizmet ettiğini hep düşündüm. Yine bir emperyalist güç odağı şer cephesinin, Türkiye Müslümanlarını ve İslam âlemini bir şekilde özellikle Çin’e karşı provoke etmeye çalıştığı da ortada. Çin’in ülke üzerinde jeopolitik ve ekonomik anlamda çok büyük bir etkisi olsa da Myanmar’da 2011’den bu yana işleyen siyasi süreç Myanmar’ı aslen ABD’ye yakınlaştırmıştır. 2011 öncesi dönemlerde askeri cuntanın ana destekçisi ve ülkedeki en büyük yabancı sermaye girişimlerinin sahibi olan Çin, Myanmar’ın boru hatları, liman, baraj ve benzeri altyapı tesislerine çok yüksek harcamalar yapmışsa da uygulamaya geçirilen büyük ölçekli projeler sonucunda ordu zoruyla topraklarından edilen ve göçe zorlanan insanlar arasında Çin karşıtlığı yaygınlaşmıştır. 2011’den bu yana ABD’nin ekonomik ve askeri anlamda yoğunlaştığı Asya-Pasifik bölgesi, bu emperyalist gücün dış politikasında büyük bir yer tutmaktadır. Myanmar’ın ABD sermayesine açılması, ABD’nin Güneydoğu Asya pazarında Çin’le giriştiği mücadelenin bir ayağıdır. Trans Pasifik Ortaklığı (TTP) anlaşması ve bazı Pasifik ülkeleriyle giriştiği benzer ticaret anlaşmaları yoluyla Çin’i ekonomik anlamda zayıflatma arzusundaki ABD, kendi stratejik çıkarları temelinde uluslararası ticarette yeni denklemler kurma arayışındadır. Myanmar her ne kadar TTP’nin bir parçası olmasa da son dönemlerde Çin’in yörüngesinden ABD’ye doğru kaymıştır. Myanmar Devleti’nin ABD sermayesine yarattığı olanaklar ve Aung San Suu Kyi’nin zaferi şüphesiz ki demokrasi maskesi altında ABD’nin bölgedeki çıkarlarını sağlamlaştıran gelişmelerdir. NLD’nin Çin’le olan pragmatist ilişkilerine rağmen Batı kampının, Myanmar’ın Çin’le olan ilişkilerine set çekme çabaları inkâr edilemez.(4) Myanmar yönetimi ile ABD arasındaki özellikle Arakan Müslümanlarına yönelik katliam işbirliği, İngiltere ve Çin ekseninin bölgedeki varlığı hedef alıyor. İngiltere ise krizi fırsata dönüştürüp Myanmar üzerinden İslam ülkelerini ABD politikalarından uzaklaştıran bir strateji takip ediyor. İngiltere Myanmar politikasıyla İslam ülkelerini ABD’den ayrıştırıyor. Türkiye’de sosyal medyada Myanmar ile ilgili haber ve resimler düşmeye başladığı, klavye mücahitlerinin var güçleriyle Budist kafirlerinden (!) Myanmar yönetimine cihat ilan ettiği günlerde İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Arakan’da yaşananları görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırmıştı.

Daha sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Myanmar’ın Arakan (Rakhine) eyaletinde Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin durdurulması çağrısında bulunmuştu. İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Priti Patel’de ‘Myanmar ordusunun Müslümanlara yönelik katliamlarının sürdüğü Arakan bölgesinde şiddetin derhal sonlandırılmasını, İngiltere’nin, Myanmar güvenlik güçlerini Arakan’daki gerilimi düşürmeye ve Myanmar hükümetini de (olaylardan) etkilenen halka ve topluluklara insani yardımın tam olarak ve derhal ulaşmasına izin vermeye çağırdığını, aksi halde masum insanların hayatlarını kaybetmeye devam edeceğini, İngiltere’nin kaynak sağladığı insani yardım kuruluşlarının Arakan’da şu anda 80 binden fazla insana yardım ulaştırdığını, bu çalışmaların aksamadan sürmesine izin verilmesi gerektiğini, gıdaya ihtiyaç duyan 30 binden fazla insan ile ciddi şekilde açlık çeken 3 bin çocuğun acil yardım beklediğini ancak bunlara yardım ulaştırılmasının engellendiğini, Arakan’daki şiddetten kaçan insanlara İngiltere’nin derhal ilave 5 milyon sterlin yardımda bulunacağını’ söylemişti. Açıklamaya baktığınızda İngilizlerin nalıncı keseri gibi Myanmar meselesini kendilerine yonttuğunu, Türkiye’den hiç söz etmedikleriniz görürsünüz.(5)

Özellikle Myanmar konusunda rol alanların Londra’nın talimatıyla hareket ettiği şimdilerde daha net görülebilir. 09.09.2017’de Myanmar ordusunun ve hükümetinin Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik katliamların İngiltere’nin başkenti Londra’da protesto edildiği toplantıda ismi ön plana çıkanlara bakıldığında, bu isimlerin İngilizlerin kucağında al takke ver külah yaşayan tipler olduğu anlaşılıyor. Anadolu Ajansı’nın servis ettiği haberde İngiltere’de yaşayan Arakanlı Müslümanları temsil eden sivil toplum örgütlerinin, İngiltere Başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street önünde Myanmar hükümetini protesto gösterisi düzenlediği, yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride “Rohingya’daki soykırımı durdurun”, “Arakan ordusunu eğitmekten vazgeçin” şeklinde sloganlar atan göstericilerin, “Birleşmiş Milletlerin Tahkikat Komisyonu kurmasını talep ediyoruz”, “Rohingya’daki katliamını durdurun”, “Rohingyaları devletsiz bırakmayın”, “İngiltere! İnkar etme, kına” yazılı döviz ve pankartlar taşıdığı belirtiliyor. Gösteride yer alan Arakan Rohingya Ulusal Örgütü (ARNO) Başkanı Nurul İslam, İngiltere Başbakanlığı önünde düzenledikleri gösterinin amacının Myanmar hükümetine duydukları öfkeyi dile getirmek olduğunu söylüyor, “Myanmar hükümetinin halkımıza yaptıklarına öfkeliyiz ve İngiliz hükümetinin dikkatini buna çekmek istiyoruz.” ifadesini kullanan İslam, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, güçlü ülkeler ve İngiliz hükümeti şimdi müdahale etmeli. Arakan içinde güvenli bir bölgenin oluşturulması önem arz ediyor. İnsani müdahaleye ihtiyaç var.” diye konuşuyor. Türk hükümetinin ve halkının bölgeye gösterdiği ilginin kendilerini cesaretlendirdiğini ifade eden İslam, “Arakan Müslümanlarına ilk el uzatan Türk hükümeti, Türk Cumhurbaşkanı ve Türk halkı oldu.” diyor. Gösteriye destek veren Myanmarlı Budist akademisyen Maung Zarni de Arakan hakkındaki gerçeğin duyurulmasına katkıda bulunmak istediğini belirtiyor.(6)

Ben salak değilim, salağa yatamam, şahsımın ve ülkemin salak yerine konulmasına da tahammül edemem. Gönüllü salakları da elimden geldiğince uyarırım. Neden mi? Her şeyden önce İngiltere Başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street önünde protesto gösterisi düzenleyen Arakan Rohingya Ulusal Örgütü (ARNO); Londra merkezli Birleşik Krallık’taki bir Rohingya(Arakan) siyasi teşkilatıdır. Rohingya halkının az sayıdaki temsilci örgütlerinden birisidir. ARNO hem Burma’da hem de yurt dışında diğer Rohingya (Arakan) ve Burma gruplarıyla birlikte çalışır. Aynı zamanda İngiltere Dışişleri Bakanlığına bağlı İngiltere Yabancı Milletler Topluluğu Ofisi ile irtibatlıdır. Bu ofis, İngiltere sömürge valililerin koordinasyonu sağlar. Arakan Rohingya Ulusal Örgütü’nün İngiltere Yabancı Milletler Topluluğu Ofisi ile birlikte çalışmasının nedeni adı geçen ülkenin geçmişte İngiliz sömürgesi olmasından dolayıdır. Grup ayrıca Uluslararası Af Örgütü, Asia Watch, Burma Campaign UK ve Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya’daki birçok insan hakları ve insani yardım örgütü ile yakın bağlar kurmuştur. ARNO, aynı zamanda, Burma demokrasi hareketi, etnik milliyetler forumları ve destek gruplarını da desteklemektedir. Buna ek olarak, ARNO, Brüksel’deki Euro-Burma Ofisi ve Birmanya Birliği Ulusal Mutabakat Programı (NRP) ile birlikte aktif olarak çalışmaktadır. ARNO ayrıca Rohingya halkı arasında çeşitli sosyo-kültürel, ekonomik ve eğitim artırma programları ve insan kaynağı geliştirmeyi de gerçekleştirmektedir. ARNO, dünyanın her yerinde her türlü terörizmi kınayan açıklamalar yapıyor.(7) İşte bu örgütün başındaki isim Nurul İslam, Londra’daki Birmanya elçiliğinin dışında ikamet ettiği yerlerde çok sayıda sözde barışçıl miting düzenleyen vokal bir politik eylemci. İslam, sırasıyla 1972 ve 1973’te Rangoon Üniversitesi’nden (şimdi Yangon Üniversitesi’nden ) mezun oldu. Daha sonra Avustralya’daki Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden (the University of New South Wales in Australia) Diplomasi Eğitim Programını tamamladı ve 2007’de Doğu Londra Üniversitesi’nden (the University of East London) İnsan Hakları diploması aldı. Londra’da avukatlık bürosu var. Ailesiyle birlikte İngiltere, Londra’da yaşıyor.(8)

Myanmarlı Müslüman Nurul İslam ile birlikte hareket eden Myanmarlı Budist akademisyen Maung Zarni kim dersiniz? Zarni İngiliz hükümetinin kadrolu Rohingya kampanyacısı ücretli bir demokrasi savunucusu. London School of Economics’te eski araştırma görevlisi. 17 yıldır Birleşik Devletlerde yaşıyor ve çalışıyordu. 2015 yılından beri eşinin bulunduğu İngiltere’de ikamet ediyor. 1995’te Free Burma Coalition’ı kurdu ve 2004 yılına dek direktörlüğünü yaptı. Zarni ayrıca TRANSCEND Barış, Gelişim ve Çevre Ağı üyesi. Zarni, 2006-2008 yılları arasında Oxford Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Departmanı’nda Profesör Barbara Harris-White’ın gözetiminde tarım sorunları üzerine araştırmacı olarak çalıştı. Daha sonra, Nisan 2008’de Prof. Mary H. Kaldor tarafından Burma sivil toplumu ve taban eylemciliğini araştırmasına katıldı. Ocak 2012’de Zarni, Universiti Brunei Darussalam’da görev yaptı. Asya Araştırmalarını yürüttü. Zarni, Ocak 2013’te Darussalam Brunei Üniversitesi’ndeki görevinden, iş sözleşmesinde teminat altına alınan akademik özgürlüğünü kısıtlayan kabul edilemez yaptırımlar olduğunu ileri sürerek istifa etti. Malaya Üniversitesi, akademik araştırmalarını desteklemek için kendisine Kıdemli Misafir Araştırma Görevlisi statüsüyle davette bulundu. O şimdi Nurul İslam gibi İngilizlerin davuluna tokmak.(9) Ey Türkiye’nin dört bir tarafında İslam kardeşliği adına düzenledikleri protesto mitinglerinde İngilizlerin davuluna tokmak olan Müslümanlar, her hıyarım diyene elinize tuzluğu alıp koşturmayı Allah rızası için bırakın, sizde rahat edin Ümmeti Muhammet’te rahat etsin.

Bakınız:
1- http://www.haberturk.com/gundem/haber/1618578-myanmardaki-bes-ayri-esir-kampinda-5-bin-sehid-verdigimizi-bilir-misiniz
2- http://www.risalehaber.com/arakanli-muslumanlar-ingiltere-icin-savasmisti-ingilizler-simdi-nerede-309332h.htm
3- http://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2017/08/30/6-soruda-arakan-kurtler-muslumanlastirdi/
4- https://www.haber-sanliurfa.com/yazarlar/omur-celikdonmez/myanmar-arakan-muslumanlarini-oldurme-emri-amerikadan/28447/
5- http://aa.com.tr/tr/dunya/ingiltereden-myanmar-hukumetine-cagri/904992
6- http://aa.com.tr/tr/dunya/myanmar-hukumeti-londrada-protesto-edildi/905529
7- https://en.wikipedia.org/…/Arakan_Rohingya_National_Org…
8- https://en.wikipedia.org/wiki/Nurul_Islam_(lawyer)
9- https://en.wikipedia.org/wiki/Zarni_(activist)

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir