KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Muhittin Kahveci: ELVEDA RUMELİ Mİ ?

Muhittin Kahveci: ELVEDA RUMELİ Mİ ?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
355 0

Rumeli, Osmanlı İmparatorluğu tarafından yüzyıllardır yönetilen avrupanın doğusu, doğunun batısı ve Viyana kapısına kadar ulaşan bir yelpazedir. Bu yelpazenin içinde mozaik taşları gibi farklı dil, din ve kültürlerden oluşan bir çok milletler yaşamaktadırlar. Balkan savaşlarından sonra Osmanlı hakimiyeti bu topraklardan çekilince, farklı dil, din ve kültürlere sahip olan bir çok millet, Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yüzyıllardır bir arada yaşadıkları huzuru ve mutluluğu malesef hala yakalayamadılar. Fakat ne hazindir ki bir zamanlar Osmanlı’nın batıya açılan kapısı ve toprakları içinde bulunan Rumeli, Türkiyeliler tarafından 100 yıl Rumeli’nin önüne Elveda kelimesini yerleştirmişlerdir!

Balkan savaşları ve Osmanlı’nın bu toprkalardan el çekmesinden 109-110 yıl geçtiği bu günlerde ‘’Elveda’’ yerine ‘’Merhaba Rumeli’’ diyenlerin sayısı baya çoğaldı. Bu sevindirici bir durum demektir aslında. Aslında aslımıza dönüyoruz desenize?! Balkan Rumeli coğrafyasında yüzlerce cami, hamam, medrese ve köprü gibi kültürel mirasımıza sahip çıkmış anadolu insanı balkanlardaki osmanlı mirasını yeniden düşünme, sahip çıkma yoluna girmiş ve burada hala Osmanlı ve Türkiye hasretiyle yaşayan evlad-ı fatihan yadigarı olan başta Türkler, boşnaklar ve arnavutlara bir sahip çıkma duygusunu vermiştir. Aklı selim tarihçi, bilim adamı ve devlet adamları ‘’misak-ı milli sınırları dışında da Türkler vardır ve bizi de ilgilendirir’’ demiş ve tarihi tekerrür ettirme vazifesine soyunmuşlardır.

Rumeli toprkalarından evladı-ı fatihan yadigarı olan milletler aradan yüzyıl geçmesine rağmen tekrar sizlerin buralara gelişinizi bekliyor ve özlüyordur.

Balkan savaşları esnasında ve 1950 ila 1960 yılları arasında zorunlu göçlerin yaşanılmış olmasına rağmen, o ailelerin çocukları da bugün asıl vatanımız Rumeli’ye yeniden merhaba deyip buralara turlar ve geziler düzenlemektedirler. Türkiyeli anadolu insanı da aslında bir zamanlar aynı sınırlar içinde yaşadıkları insanlara tekrar Merhaba deyip kendi öz çocuklarını Uluslararası Vizyon Üniversitesinde Türkçe eğitim almaları için gönderiyor ve çeşitli makale ve köşe yazılarıyla buralara hiç bir zaman elveda dememek gerektiğinin manasını vermektedirler.

Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk gibi Rumel Balkan ülkelerinde hala dimdik ayakta duran mirasımız bizler buradayız siz bize Elveda diyemessiniz diye çığlık atıyorlardır sanırım!! Ne Rumeli insanı ne de anadolu insanı birbirlerine Elveda değil Merhaba demeli ve tekrardan dostlukların ve çözülmeyen bağlarımızı canlandırıp tarihi tekerrür ettirme vazıfesine soyunmalıdırlar.

Merhaba Rumeli!!!

Doç.Dr. Muhittin KAHVECİ

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir