KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. Mehmet İsmayılov: Helikopter Kazası ve Kusurlu Kamuoyu Açıklamaları

Mehmet İsmayılov: Helikopter Kazası ve Kusurlu Kamuoyu Açıklamaları

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
337 0

Azerbaycan tarihinde üç helikopter kazası yaşandı. Bunlardan ilki 20 Kasım 1991 tarihinde Birinci Karabağ Savaşı Esnasında Azerbaycan’ın Hocavend Rayanu’na bağlı Karkent köyünün üç kilometre uzağında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesiydi. Helikopterde, hem Azerbaycan’dan hem de Rusya ve Kazakistan’dan olan üst düzey yetkililer yer alıyordu. Daha sonra Ermeni yetkililer bunun bir kaza olduğunu iddia etti. İkinci Karabağ Savaşı’nda ise Şuşa’nın işgalden kurtarılmasının ardından Rusya’ya ait olan bir uçağın kazayla Azerbaycan tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Ardından ise II. Karabağ Savaşı’nı bitiren 9 Kasım Antlaşması imzalandı. Üçüncü helikopter kazası ise 30 Kasım tarihinde Devlet Sınır Hizmetine ait olan bir helikopterin Azerbaycan’ın Hızı bölgesindeki Garaheybet Askeri Havalanında eğitim uçuşları gerçekleştirmek üzere hareket ettiği esnada gerçekleşti. Kaza sonucunda 14 pilot şehit oldu, 2 pilot ise yaralandı.
Kazanın ardından Azerbaycan Sınır Kuvvetleri’nin daha muhabirler bunun bir sabataj olup olmadığını sormadan herhangi bir sabataj yok diye açıklama yapmaları ters etki yaptı. Dolayısıyla bu açıklama basında ve halk arasında acaba kaza değil mi sorularını beraberinde getirdi. Her şeyden önce Azerbaycan Sınır Kuvvetleri’nce yapılan bu açıklama hatalıydı. Kazanın sebeplerinin uçağın kara kutusu incelendikten sonra belli olacağı şeklinde bir açıklama yapılması daha doğru olurdu. Ardından yine üst otoritelerce yapılan açıklamada ise kaza sebebi olarak havada sert rüzgar olduğu ve bundan dolayı helikopterin hava boşluğuna düştüğü ve dolayısıyla uçuş kabiliyetini kaybettiği şeklinde açıklama yapıldı. Diğer gün ise yaralı olarak kurtulan iki pilottan demeç alınırken askerlerin kazaya sebep olabilecek derece de sert bir rüzgar olmadığını, helikopterin ise dünya genelinde en yaygın kullanılan ve en dayanıklı helikopter olduğunu vurgulaması yine kamuoyu arasında acaba bir kaza değil mi sorusunu tekrardan akıllara getirdi.
Bu kaza bakımından dikkat çeken bir diğer husus ise hava kuvvetlerine ait olan üst düzey pilotların aynı helikopterde yer almasıdır. Hatta bu pilotlardan biri olan Pilot Albay Fuzuli Cavadov, Birinci Karabağ savaşına katılmıştı. Dolayısıyla bu kaza Azerbaycan kamuoyununda acaba tarih tekerrür mü ediyor sorusunu beraberinde getirdi. Kanaatimizce konuyla ilgili uzmanlar kısa süre içerisinde gerekli soruşturmayı objektif kriterler üzerinde gerçekleştirmeli ve kamuoyuna gerekli açıklamaları yapmalıdır.
Mehmet İsmayılov

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir