KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Mehmet BOZKUŞ: Güç Boşluğu, Güç Stratejileri

Mehmet BOZKUŞ: Güç Boşluğu, Güç Stratejileri

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
311 0

İnsanoğlunun hakim güç olma, yönetme ve hükmederek kontrol altına almak istediği her konu aslında farkında olarak veya olmayarak güç çekişmelerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Devletleri oluşturan toplumların kendilerini üstün görme ve yönetme arzularını, devletler içindeki etki alanlarına aldıkları yapılar ile ortaya çıkmaktadır.
İmparatorluk dönemlerinin 1. Dünya savaşı ile bitirilmesinden sonra oluşturulan dünya yapılanmasında etkin rol oynayan Britanya Krallığının 2. Dünya savaşı ile sahneden çekilmesi, yerini alan ABD’nin tek kutuplu dünya Jandarmalığına soyunması ile istediklerine ulaşmada başarılı olamaması ve dünya ülkelerine karşı her zaman ABD’nin çıkarlarını ön planda tutma politikaları sonucunda, birlikte hareket ettiği bir çok ülke ile mesafeli olunduğu görülmektedir.
Her zaman dünyadaki gelişmelerin içinde olan ancak hiç bir zaman görünmeyen ülke İngiltere küresel yapıların hakim güç olma isteğindeki başarısız adımları karşısında tekrar yerini almak için attığı ilk adımlarından olan Brexit ile bunu dünya kamuoyuna göstermiştir.
Asya,Afrika,Ortadoğu,Kafkasya ve Balkanlar dahil olmak üzere yeni yapılanmaların oluşturulmasının hız kazandığı bu günlerde İngiltere’nin sessiz ve derinden çalışmalar içinde olduğu görmekteyiz.
Tek kutuplu dünya düzeninde 22 devletin haritasının değişeceğini ifade eden ABD yönetimi ilk etapta 7 ülkenin haritasal şekilleri korumuş gibi gözüksede iç dinamiklerini dizayn etmede başarılı bir şekilde çalışmalar yürüttüğü gerçeği gizlemez.
Gelişen dünya teknolojileri ile bilgiye hızlı ulaşabilme sayesinde toplumların kendi benliklerini görme ve sahip çıkma,milliyetçilik yapısının toplumlar üzerindeki etkisi ile devletlerine sahip çıkma ve sömürülmeye ve yönetilmeye karşı eylemler yapma bilinci ile hareket eden yapıları

ortaya çıkarmış, bu durum emperyal devletlerin kendilerine yeni stratejiler geliştirmesi gerçeğini ortaya koymuştur.
Çin’i, Afyon ile yıllarca sömüren İngiltere’nin bu günün dünya düzeninde finasal piyasaları Londra üzerinden yönetilmesi aslında hiç bir zaman güç merkezini kimseye bırakmayacağıdır.
1974 Arap İsrail Savaşı sonrası Arap ülkelerinin batı ülkelerinin tahmin edemediği bir şekilde bir araya gelerek İsrail’i destekleyen batı ülkelerine karşı bu günde dahil olmak üzere en büyük güç olan petrol ambargosunu başlatmışlardı. ABD’nin gelmiş geçmiş en büyük stratejistlerinden olan Henry Kissinger bu durumu nasıl çözülmesi üzerine çalışmaları İngiliz asıllı Bernard Lewis ile birlikte yapmışlar ve Abbasi döneminden sonra ilk kez milli bilinçle hareket eden Arapları mezhepler ve etnik yapılara bölerek başarabildiklerini açıklamışlardı.
Emperyal sistemin, oluşturduğu uluslararası yapılarda dahil olmak üzere bu gün dünyanın her noktasında kendi yapılarına uygun her türlü yönetim biçimleri ile boy göstermeye devam etmektedir.
Emperyal sistemler ile mücadelede devletleri ayakta tutan kendi oluşturdukları iç dinamiklerin,kurumsal yapıların istikrarlı ve devamlı üretken bir yapı içerisinde milli bilinç politikalarını, devletlerin oluşturması ile mümkün olabilecektir.
Emperyal sistemin yönetmek için sıkça başvurduğu demokrasi,insan hakları, barış,özgürlük,gelir dağılımında eşitlik gibi süslü söylemler kendi gerçeklerini gören devletler ve toplumlar tarafından artık inandırıcı bulunmamakta, emperyal sistem ise yeni planları ile bu ülkelere karşı;
Finansal baskılama ve el koyma,
İç istikrarı bozma,
Darbe girişimleri,
Siyasi istikrarsızlıklar üretme,
Baskılama ve etki altına alma,
Uluslararası kuruluşlar üzerinden etkileme, Ambargo,

Göç, demografik değişimleri destekleme ve kritik bölgelerde iç ayaklanma çıkarma,
Kalkınma planlarını sabote eden, yapıları iç dinamiklerine yerleştirme ve planları bozma,
Yetişmiş insan kaynaklarını transfer etme,
Stratejik noktalarda çalışan insan kaynaklarını kontrol ve baskı altına alma
Ülkeler içinde oluşturdukları STK üzerinden toplumları etkileme
Sosyal sınıf farklılıkları üzerinden çatışma çıkarma,
Mezhepsel eylemler ile içlerine sızma ve yönetme,
Etnik yapılar üzerinden düşman yaratma ve ülkeyi bölme,
İstihbarat çalışmaları ile hedef noktaları karıştırma ve eyleme dönüştürme,
Ekonomik kriz ve kaoslar ile dengesiz yapıları karşılaştırma,
Sosyal medya üzerinden algısal haberler ile toplumları yönlendirme, Darbe girişimleri,
Güvensiz ortamlar yaratma,
Kaos ve yalan haberler oluşturma,
Sosyal stratejilerle kriz ve kaos yapıları oluşturma
Toplumsal liderler hakkında algısal yöntemlere başvurma, yöntemlerine başvurmakta, başarı ile çıkmamaları dahilinde kendi kurdukları terör örgütlerini destekleyerek ülkelerin güç kayıp etmesine veya sınır komşuları arasında çatışmaları destekleyerek istediklerini elde etme çabalarının iyi bilinmesidir.
Mehmet BOZKUŞ

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir