KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Mayis Alizade:”Slav kardeşliği”ni hangi hayaller bozdu?

Mayis Alizade:”Slav kardeşliği”ni hangi hayaller bozdu?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
271 0

Diken üstünü çoktan geçse de hadi klasik tabiri kullanarak “Dünya diken üstünde” diyelim biz de…
Kah silahlı çatışma, kah sertleşen doğalgaz yaptırımları, kah seferberlik, kah referandum ve kah da ‘nükleer silah’a dair karşılıklı söz düellosu üzerinden adeta ölüm-kalım noktasına doğru ilerleyen gelişmeler bir anda diplomasi masası arkasına geçilmesi için hiç mi şans bırakmıyor?
Herson, Zaporojye, Donetsk ve Lugansk’ın referandum yoluyla Rusya’yla birleşme kararlarından sonra gerilimin ‘nükleer tehdit’ düzeyine tırmanması yakın gelecek için ne vadediyor?
Independent Türkçe için Rusya’nın ünlü uluslararası ilişkiler uzmanı Vladimir Solovyov ile konuştuk.
“Durum Ukrayna’ya nazaran Rusya için yeteri kadar olumsuz görünüyor”
– Geçtiğimiz 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı operasyonlardan sonra genel durumu nasıl nitelendirirdiniz?
Artık uzun süreden bu yana durum Ukrayna’ya nazaran Rusya için daha olumsuz görünüyor. Ukrayna’nın büyük ekonomik kayıplarının olduğu söylenebilir.
Ancak her şeye rağmen ön plana farklı bir manzara çıkıyor: Rusya’yla kıyaslandığında büyük olmayan bir ülke bir oldu ve komşusuna saldıran bir ülkenin sadece planlarını gerçekleştirmesini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda karşı saldırıya geçti.
İmaj bakımından bu durum artık Rusya için yeteri kadar ciddi bir yenilgi olarak görülüyor.
“Seferberliğin ciddi bir değişikliğe neden olduğunu söyleyemiyoruz”
– Rusya Devlet Başkanı Putin’in ilan ettiği seferberlik hangi aciliyetten doğdu ve durumlarda ne gibi değişikliklere neden olur?

Seferberliğin nedenleri açık: Sözde ‘özel operasyonlara’; fiiliyatta ise celp edilmiş askeri güç sayısı artık uzun süreden beri bu savaşın taleplerini karşılamıyordu.

Durumdaki değişiklikler konusuna gelince; şimdilik seferberlik çok sayıdaki skandallar ve Rusya’nın devlet ve askeri yönetimlerinde yeni sorunları ortaya çıkarması dışında hiçbir değişikliğe neden olmadı.

“Referandumun gerçek maksatlarına ilişkin açıklamalarda bulunmak zor”

– Son referandumların Rusya açısından anlamı ve önemi nedir? Batı bunu kabul etmedi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı da “Reddediyoruz” diye bir açıklamada bulundu. Burada Rusya’nın çok büyük çıkarlarının olması gerekiyor…

Gerçek maksatlarına ilişkin açıklamalarda bulunmak zor. Referandumlar alelacele yapıldı.

İlhak edilen toprakların tamamını ise Rusya daha önce her şeye rağmen kendi kontrolü altına alamamıştı. Muhtemelen Rusya yönetimi bunu yaparak durumu tersine çevirmek istemişti; yani şimdi Ukrayna topraklarında değil de kendi topraklarımızda savaşıyoruz gibisinden.

Ancak ilhaktan sonra da Rusya savaş alanında acıklı yenilgilerle karşılaştı.

“Batı’nın kendi kararlılığını yeniden değerlendirmesine ilişkin emareler şimdilik gözükmüyor”

– Ukrayna’nın Batılı ülkeler tarafından desteklenmesi konusuna gelirsek, bu desteğe son verilebilir mi, yoksa daha mı ileri noktalara götürülür?

Ukrayna’yı destekleme konusunda Batı’nın kendi kararlılığını yeniden değerlendirmesinin emareleri şimdilik gözükmüyor. Şahsen bu yönde herhangi bir değişikliğin olacağını beklemiyorum.

Evet, önümüzde ağır bir kış ve Rusya doğalgazından asılı ve doğalgazın AB ülkelerine sevki konusunda tehditkar davranan bir Rusya var.

Bu durum Ukrayna’ya verilecek desteği etkiler mi? Ben her şeye rağmen bunu beklemiyorum.

Rusya’nın savaşta başarılar kazanması durumunda kuramsal açıdan böyle bir şey yaşanabilirdi. Ancak şimdilik bunun tersini görmekteyiz.

Mayis Alizade

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir