KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Lübnan’da erken seçim mi darağacı mı

Lübnan’da erken seçim mi darağacı mı

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
381 0

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı’nda meydana gelerek, yaklaşık 160 ölü ve binlerce yaralının yanı sıra binlerce kişiyi de evsiz bırakan patlama nedeniyle ülkede artan öfkeyi kontrol altına almak amacıyla erken seçim yapılmasını önerdi.


Yaşanan felaketin sorumlularının cezalandırılmasını isteyen protestocuların, dün Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’na girmesi sonucu güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Bunun ardından Diyab, bir açıklama yaparak erken seçim önerdi ve siyasi güçlere ülkeyi krizden çıkaracak yapısal reformlar üzerinde anlaşmaları için iki aylık bir süre tanıdı.

Erken seçimler dışında ülkenin yaşadığı yapısal krizinden çıkmanın mümkün olmadığını dile getiren Diyab, “Siyasi partiler mevcut krize bir çözüm bulana kadar iki aylık bir süre boyunca sorumluluk almaya hazırım. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na erken seçim yapılması için bir öneri sunacağım” dedi.

Başbakan’ın açıklamasından kısa bir süre önce aralarında emekli askerlerin de bulunduğu bir grup gösterici, Beyrut’un merkezindeki Dışişleri Bakanlığı’na baskın düzenleyerek burayı ‘devrimin karargahı’ ilan etti.

Protestocuların sözcüsü olan emekli Tuğgeneral Sami Ramah, protestocuların binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okudu.

Ramah, “Devrimin karargahı olarak aldığımız Dışişleri Bakanlığı karargahından, ezilen Lübnan halkını meydanlara çıkmaya ve tüm yolsuzluk yapanların yargılanmasını talep etmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Patlamada ölenlerin isimlerinin yer aldığı büyük bir pankartla Beyrut şehir merkezine akın eden binlerce protestocu, Meclis girişlerine doğru ilerlemeye çalışırken güvenlik güçleri ile aralarında çatışma yaşandı.

Güvenlik güçleri, göstericilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanırken, göstericiler ise onlara taş fırlatarak karşılık verdi.

Lübnan Kızılhaçı, yaşanan çatışmalarda 142 kişinin yaralandığını, aralarından 32 kişinin ise hastanelere kaldırıldığını duyurdu.

Göstericiler, ‘Halk rejimi devirmek istiyor’, ‘İntikam, rejim düşene kadar intikam’ ve ‘Ruhlarımız ve kanımızla seni kurtaracağız Beyrut’ gibi birçok slogan atarken, Beyrut şehir merkezindeki çeşitli yerlerde patlamanın sorumluları için meydana sembolik darağaçları kuruldu.

Reklamcılık alanında çalışan Gad (25), meydanda kurulan darağacının başında, “Yaşadığımız öfke, üzüntü, acı ve birçok duygu ifade edilemez. Gösteriler 17 Ekim’den bu yana devam ediyor. Yani yeni değil. Ancak bugün farklı bir yaklaşımımız var çünkü şehrimizin enkazı üzerinde yürüyoruz” diyerek hissettiklerini dile getirdi.

Yüzbinlerce Lübnanlı, 17 Ekim’de başlayarak uzun bir süre, yolsuzlukla suçladıkları ve yaşanan krizlerden sorumlu tuttukları siyasi sınıfa duydukları öfke ile sokaklara döküldü ancak yeni hükümetin kurulmasının ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasıyla hareket hızları giderek azaldı.

Patlamanın ardından, Fransa ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ortaklığında video konferans aracılığıyla bugün düzenlenecek olan yardım konferansına ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılması bekleniyor.

Son yıllarda görülen en büyük patlama olan Beyrut Limanı patlamasında, Sağlık Bakanlığı’na göre 160 kişi öldü, 6 binden fazla de kişi yaralandı. Bakanlık, patlama esnasında kaybolan 21 kişinin şu ana kadar hala bulunamadığını açıkladı.

Güvenlik kaynaklarına göre büyük patlamanın yol açtığı felaketin ardından Beyrut Limanı Müdürü Hasan Kuraytim ve Lübnan Gümrükler Müdürü Bedri Zahir’in de aralarında olduğu 20 kişi soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Koronavirüs vakalarının hızla arttığı ülkede yaşanan patlama, Lübnanlılar için en büyük felaketi oluşturdu.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir