KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. Lavrov ile Azerbaycan dışişleri bakanı ne görüştüler

Lavrov ile Azerbaycan dışişleri bakanı ne görüştüler

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
288 0

10 Kasım’da varılan ateşkesin ardından Dağlık Karabağ’a barış gücü adı altında yerleşen Rusya gelişmeleri yakından takip ediyor. 11 Ocak’ta Moskova’da gerçekleştirilen 3’lü Putin Aliyev Sarkisyan zirvesinden sonra Putin, Aliyev ve Paşinyan, başbakan yardımcıları düzeyinde ortak çalışma kurulmasını ve çalışma grubunun en kısa sürede Karabağ’daki altyapının geliştirilmesiyle ilgili planlar sunmasını kararlaştırmıştı. Moskova zirvesinde basına yansımayan 4 saatlik toplantı içeriği hakkında bilgimizin olmaması, Aliyev ve Paşinyan’ın masada suçlu iki öğrenci gibi Putin’in karşısında poz vermeleri aslında zirvede her iki tarafın da beklentilerinin gündeme gelmediği yönünde değerlendirildi. Aliyev’in zirve sonrası basın toplantısında Dağlık Karabağ’a Azerbaycan’ın beklentileri doğrultusunda vurgu yapmaya çalışırken Paşinyan’ın da aksi bir görüş olarak Dağlık Karabağ sorunun daha uzun süre devam edeceği yönündeki cümlesi dikkatlerden kaçmadı. Aliyev’in Moskova zirvesi sonrası Şuşa’ya seyahat etmesi göndere Azerbaycan bayrağı çekmesi Dağlık Karabağ üzerindeki egemenlik haklarının devam ettiği sorunun bittiği yönündeki görüşünün hakim olması açısından önemli. Fakat Hankenti’nde de hem Ermenistan ve hem de Dağlık Karabağ’ın bayraklarının Rus bayrakları ile birlikte dalgalanması Aliyevin Şuşa çıkartmasına gölge düşürmekte, hatta Aliyevin kendi iç kamuoyunun itirazlarını biraz olsun öteleyebilmek adına Şula gösterisini yaptığı iddia edilmektedir. Azerbaycan 44 günlük topraklarını işgalden azad etme operasyonunu sürekli Karabağ işgalden azad oldu söylemi ile halkının karşısına çıkmakta, Azerbaycan muhalefeti ise şimdiye kadar hiç olmadığı şekilde cesur çıkışlar ile Dağlık Karabağ meselesini dile getirerek 44 günlük savaşın Dağlık Karabağ’da yeni bir Ermeni devletinin kurulma riski üzerinde duruyor. Azerbaycan muhalefetinin önemli iki ismi Cemil Hasanlı ve Ali Kerimli katıldıkları her programda cesurca bu gerçeği dillendiriyorlar. Sevinç Osmangızı ve Qanimat Zahid’in tv programları geniş halk kitlelerine ulaşıyor, Azerbaycan iktidarının propagandasını kırıp gerçekleri halkın duymasında çok etkili oluyorlar.
Moskova zirvesinden sonra tarafların daha düşük profildeki görüşmeler ile Dağlık Karabağ’ın Rusya tarafından işgalinin dışında kalan tüm sorunlar zamana yayılarak gündeme getirilecek, Rusya’nın pozisyonu ise ne Ermenistan ne de Azerbaycan tarafından gündeme getirilemeyecektir. Ermenistan bu durumdan oldukça karı çıkmıştır. Azerbaycan kontrolündeki bir Dağlık Karabağ’dan sa Rusya’nın kontrolündeki bir Dağlık Karabağ 2. Ermenistan devleti demek olduğunu Ermeni kamuoyu çok iyi bildiği için olsa gerek bu konuda hiç bir yorum analiz yapılmamaktadır. Zira Laçın koridoru ile Ermenistan Dağlık Karabağ adeta bütünleşiyor, birbirine bağlanıyordu. Ermenistan daha çok esir değişimi üzerinde durarak savaşın ağır faturasına dikkat çekmekte, insani yönünden mağduriyete dikkat çekmeye çalışmaktadır. Ermenistan’ın bir diğer gayreti ise AGİT’in sürece dahil olmasını sağlamaya çalışıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan dışişleri bakanı Ceyhun Bayramov’la telefon görüşmesi yaparak 11 Ocak’ta Moskova’da yapılan üçlü zirvenin sonuçlarını değerlendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Lavrov ve Bayramov, telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 11 Ocak’ta Moskova’da yaptıkları Dağlık Karabağ konulu zirvenin sonuçlarını ele alan Lavrov ve Bayramov, insani sorunların çözülmesi, bölgede ekonomi ve ulaşım önündeki engellerin kaldırılması ile ilgili konular da dahil liderler düzeyinde varılan mutabakatların uygulanmasını istişare etti. Lavrov ve Bayramov, Rusya-Azerbaycan işbirliğinin güncel konularını ve uluslararası gündemi de değerlendirdi. Putin, Aliyev ve Paşinyan, 11 Ocak’taki zirvenin ardından kabul ettikleri ortak açıklamada başbakan yardımcıları düzeyinde ortak çalışma kurulmasını ve çalışma grubunun en kısa sürede Karabağ’daki altyapının geliştirilmesiyle ilgili planlar sunmasını kararlaştırmıştı. şimdi bu kararların uygulanması süreci gündemde olacağından Dağlık Karabağ’ın geleceği, hukuki statüsü sorunu uzun süre taraflar arasında konuşulmayacaktır. Bu suskunluk atmosferinde ise Rusya Dağlık Karabağ’da her geçen gün yerleşecek ve Ukrayna’da uyguladığı Donbass modelini Dağlık Karabağ’da Ermeniler ile birlikte hayata geçirecektir. Aliyev topraklarından iti kovdu Ayıya razı oldu. Lavrov ise Bayramov ile daha çok görüşecekler gibi.
Hasan Oktay
kafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir