KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Koronavirüs Putin’i durdurdu mu

Koronavirüs Putin’i durdurdu mu

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 9 dk okuma süresi
300 0

Rusya Federasyonu’nda koronavirüsün çok ağır ilerlemesi, ölü sayısının çok düşük olması, herkesi hayrete düşürüyordu.

Koronavirüsle kırılan komşusu Çin ile 4 bin kilometre sınırı olan bir ülkenin, her ne kadar sınırlarını kapamışsa da kendini bu derecede koruyabildiğine inanmak hayli zordu.

Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip bu ülkenin (17 milyon 100 bin km²) kontrolü nasıl sağladığı şeklinde sorular her geçen gün arttı.

Yavaş da olsa gerçek sonunda ortaya çıkmaya başladı. 26 Mart’ta Rusya Başbakan Yardımcısı Golikov, vaka sayısının bir günde 438’den 658’e, ikinci günde 1.036’ya fırladığını, bu vakaların Rusya Federasyon’un 85 bölgesinden 55’inde tespit edildiğini ve 112 bin kişinin tıbbi gözetim altında olduğunu bildirdi.

Yani resmi verilere göre bile koronavirüs bir gecede üç katına artmış bulunuyor. Bu da virüsün yayılmasının durdurulamadığının bir işareti oldu.

Daha başka işaretler de mevcut.

Yönetim, 85 idari bölgede en üst düzey önlemler alma talimatı verdi.

Örnek vermek gerekirse Rusya’nın Avrupa kısmında Volga (İdil) boyundaki Tataristan Cumhuriyeti’nde 14 bin kişi ev karantinasına tabi tutuluyor.

Muhtemelen hastanelerdeki yığılmayı bir nebze hafifletmek için olsa gerek, testi pozitif çıkmasına rağmen ateşi 38,5 derece altında olan ve kanındaki oksijen oranı yüzde 93’ü aşan hastalar ev karantinasında tedavi edilecek.

Burada birkaç soru ortaya çıkıyor:

Evde hastaya bakacak kimse var mı?

Bakacak biri var ise o şahsın tıbbi bilgi ve tecrübesi var mı?

Hastaya bakan kendini koronavirüsten koruyabilecek mi?

Böyle bir tedbir, çaresizliğin işareti gibi geliyor.

Moskova yakınlarında Kommunarka Hastanesi’nin Başhekimi Denis Protsenko, başkentte koronavirüse yakalanan hasta sayısının önümüzdeki hafta en yüksek seviyeye çıkabileceği tahminini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan Doktor Nikolay Malişev de “Son 24 saatte virüs taşıyıcılarının sayısı üçe katlandı, nükleer patlamaya benzer bir olaya hazırlanıyoruz” diyerek, olayın ciddiyetine işaret etti.


Kremlin’e sızan koronavirüs

Bu arada 27 Mart’ta Rus kanalı Sputnik’in Türkçe yayınında, Kremlin Sözcüsü Dimirtiy Peskov’un, Devlet Başkanı sarayında bir çalışanda virüs tespit edildiğini bildirdi.

Ancak o kişinin Putin ile doğrudan teması yokmuş. Bu beyan kalbimize su serpti.

Putin anayasa oylamasını ertelemeye mecbur oldu

En önemli diğer bir işaret ise bizzat Putin’in kendisinden geldi.

25 Mart’ta televizyondan yaptığı konuşmada 22 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği oylamasını belirsiz bir tarihe ertelendiğini söyledi.

Ne zaman yapılacağına ise sağlık kuruluşları karar verecekmiş. Oysa daha önce gerekirse evlerde oylama yaparız demişti. Bu olasılığı geçen yazımızda belirtmiştik.

Aynı konuşmasında Putin, koronavirüsün yayılmasını önlemek gerçekten imkansız halkı evde kalmaya ikna etmeye çalışmıştı.

Bu arada sözüm ona koronavirüslü hastaları da ziyaret etmişti.

Basın kendi kontrolüne olunca böyle manipülasyonlar kolay oluyor. Ancak tıbbi gerçekleri ne kadar gizleseniz, er veya geç ortaya çıkıyorlar.

Tedbirler bununla bitmiyor. 27 Mart Cuma gününden başlayarak tüm tarifeli ve charter uçuşlar durduruldu. Özel seferlerle getirilecekler, havaalanında Moskova’da teste tâbi tutulacak.

Putin bütün ülkede 5 Nisan’a kadar tatil ilan etti. Aynı şekilde üniversiteler de kapalı olacak.

Eğitim Bakanı Falkov, yurtlardaki öğrencilerin yüzde 45’inin memleketlerine gittiğini ifade etti. Kalanlarının durumu hakkında ise bilgi yok.

Ancak Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobranin, bunun Moskova’da gezinti tatili olmadığını, bütün kafe, restoran, parkların kapanması gerektiğini söyledi.

Zaten Putin’in bildirisinde de gıda alışverişi yapılan dükkanların dışında bütün iş yerlerinin kapanacağı ve oralarda çalışanların maaşlarını kesilmeyeceği söylenmişti.

Ancak Moskovalıların kaçta kaçı bu uyarıya kulak asacak ve bu tatilde evinde kalacak, bilinmiyor.

Koronavirüs ile ilgili resmi verilerin hakikati yansıtmadığı konusunda birçok kimsede şüphe vardı.

Ta 16 Mart’ta, yani 13 gün önce “Eho Moskvı” radyosunda Valeri Solovyov adlı siyasi analizci o gün dahi teyit edilmemiş 1.600 ölüm olduğunun ve bunun iki milyon Rus’u etkileyeceğini iddia etmişti.

Bu bilgiyi nereden aldınız sorusuna ise, kaynağını faş etmeden, “Rusya’da bütün resmi şahıslar vicdansız değil” diye cevap vermişti.

Bu arada Moskova’nın güneybatısında koronavirüs hastaları için hızla bir hastane inşasına başlanmıştı. Çinliler de aynı şeyi yapmıştı. Bu da işin aciliyetini gösteriyor olsa gerek.

Koronavirüs vakalarının artışı ile ilgili şüpheler, zatürre vakalarındaki hızlı artışla ilgisi olduğu şüphesini teyit etti.

Böyle bir paralellik normal bir seyir olamazdı. Rusya İstatistik Ajansı geçen hafta 2018-2019 yılları arasında zatürreden ölüm vakalarının ülke çapında yüzde 3 arttığını bildirdi.

Moskova’da ise bu oran yüzde 37 olmuş. Moskova ise Rusya’daki en büyük nüfusa sahip bir şehri, dolayısıyla topun ağzında.

Bu veriler de resmi sağlık personelinin, ölüm sebeplerini yanlış sınıflandırdıkları hususunda şüphe doğurdu.

Tıp çalışanlarının bağımsız sendikası “Doktorlar Birliği”, hükümeti açıkça halka yalan söylemekle suçladı. Bu şüphe iki olay ile daha da derinleşti.

19 Mart’ta Moskova Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi’nde bir hafta önce koronavirüs hastalığı teşhisi konulan 79 yaşındaki hastanın öldüğünü bildirdi.

Fakat daha sonra yetkililer bu hastanın kan pıhtısı tıkanmasında öldüğünü bildirerek, ilk bildiriyi revize ettiler.

24 Mart’ta bulaşıcı hastalıklar koğuşunda yatan 69 yaşındaki bir kadının öldüğü ilan edildi.

“Moskovsi Komsomalets” gazetesi, mevtanın kızı Portekiz’den dönünce, koronavirüs teşhisi ile hastaneye yatırıldığını yazdı.

Ancak resmi beyanda hastanın kanserden öldüğü ve koronavirüs testinin negatif çıktığı belirtildi.

Virüsün ekonomiye zararı

Putin’in hayata geçireceği önlemler arasında 1 milyon (12 bin 750 Amerikan doları) rubleden yüksek mevduatların faiz gelirlerinden yüzde 13 vergi alınacağının ilan edilmesi belli bir huzursuzluk yarattı.

Bu durum dövize kaymayı getirecektir. Putin bu, ona da yüksek vergi koyabilir.

Virüs salgını ekonomide de sıkıntılara yol açmaya başladı.

AVM sahipleri, 1 milyon çalışan işsiz kalacak, bir trilyon ruble (12 milyar 850 milyon Amerikan doları) zarar edeceğiz diye Putin’e başvurdular.

Otomotiv sektöründe de yedek parça sıkıntısı başgösterdi.

Sonuç

Kısacası Rusya artık ciddi bir koronavirüs tehdidi altına girdi.

Gerçekleri gizlemek vakaları azaltmayacaktır.

Daha sıkı tedbirler alınmaya çalışılacaktır.

Neticede Rusya dünyadaki diğer ülkeler gibi ciddi sıkıntılara düşmüş bulunuyor.

Prof Dr Nadir Devlet

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir