KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Konstantin Duşenov: Rusya İran askeri ittifakı gerçekleşti mi

Konstantin Duşenov: Rusya İran askeri ittifakı gerçekleşti mi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 7 dk okuma süresi
295 0

Dünyadaki küresel güç dengesi hızla değişiyor. Bu değişiklikler, giderek artan bir şekilde, Amerikan askeri-politik hegemonyasına kararlı bir şekilde isyan eden etkili bölgesel güçlerin eylemlerinin sonucudur. En çarpıcı örnek İran’dır. 18 Ekim 2020’de, BM Güvenlik Konseyi tarafından Tahran’a uygulanan silah ambargosu sona erdi ve ardından İranlılar, Rus ve Çin silahlarının en modern saldırı türlerine – tanklar, uçaklar, saldırı füze sistemleri ve denizaltılara yasal erişime sahip olacaklar.
Bu bağlamda, Amerikan askeri baskısı Military Watch, geçtiğimiz günlerde “Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’da Rus” Kalibr”inin Meydana Gelmesine Cevap Verecek Hiçbir Şey Olmayacak” başlıklı oldukça panik bir makale yayınladı. Derginin uzmanları, Moskova ve Pekin’in bu sonbaharda İran’a büyük silah sevkiyatına başlayabileceğinden eminler. İranlılar, Çinlilerden sağlam bir Chengdu J-10 jet partisi ve 200 km’den fazla menzile sahip daha PL-15 havadan havaya füze beklemektedir. Tahran, Ruslardan, Varshavyanka tipi 636 dizel denizaltı ve bu denizaltılar için yüksek hassasiyetli Kalibr seyir füzelerinin yanı sıra T-90 tankları ve diğer modern askeri teçhizatı almaya hazır.
Amerika’da Rusya ile İran arasındaki istikrarlı askeri-politik yakınlaşmanın en hafif tabirle büyük endişe yarattığını belirtmekte fayda var. Söz konusu endişeler boşuna değil. Son zamanlarda, Moskova ile Tahran arasındaki askeri etkileşimin yoğunluğu giderek artıyor. Örneğin, İran son zamanlarda Rusya’nın stratejik askeri tatbikatı olan “Kafkasya 2020” ye katıldı. Bu tatbikatlar sırasında, İran füze botları Joshan ve Paykan, Rus Mi-24 savaş helikopterleri ve füze gemileri Tataristan, Astrakhan ve Veliky Ustyug ile çıkarma güçleri için topçu desteği üzerinde çalışmalar yapıldı.
Dahası, hemen ertesi gün Washington, İran’dan başka bir rahatsız edici haber aldı. Bu sefer – Basra Körfezi’nin sularından. Orada, nükleer uçak gemisi Nimitz liderliğindeki ABD Donanması taşıyıcı saldırı grubunun gemileri, iki Ticonderoga sınıfı füze kruvazörü ve bir Arleigh Burke sınıfı destroyerine eşlik ederek, aniden İran Shahid-129 İHA’dan bir eğitim saldırısına maruz kaldı.
İslam Devrim Muhafızları tarafından 2013 yılında kabul edilen bu insansız hava aracı, 4 adet güdümlü gemi karşıtı füze taşıyabiliyor ve 24 saat boyunca 7,5 km yükseklikte durmadan devriye gezebiliyor. Çekilen fotoğraflara bakılırsa, İHA Amerikalı denizcilerin başlarının üzerinden tam anlamıyla uçtu. Bu arada, Amerikalılar İHA’nın yaklaşımını tespit edemediler. Zira ABD gemisinin radar istasyonları daha önce bazı gizemli İran elektronik harp sistemleri tarafından “körleştiriliyordu”.
Bu bakımdan İran medyası, Rus-İran deniz işbirliğinin yeni bir düzeye ulaşmaya hazır olduğuna dair haberler artık şaşırtıcı görünmüyor. Tahran, Moskova’ya Basra Körfezi ve Umman Körfezi kıyısındaki üç limanı – Chabahar, Bandar Abbas ve Bandar Buşehr’i aynı anda ileri üsler için sağlamayı planlıyor. İran yayını Oil Price şöyle yazıyor: “Rusya’nın kapasitelerinin İran’da kademeli olarak konuşlandırılması, Kremlin’in İran’ı ABD’ye karşı savaşta desteklemek ve aynı zamanda bölgede çok katmanlı bir gelişmiş Rus askeri üsleri sistemi oluşturmak için kasıtlı bir stratejidir. Böyle bir plan, Rusya’nın Akdeniz kıyısındaki stratejik açıdan önemli noktalarda muazzam bir askeri varlığını sürdürdüğü Suriye’de Moskova tarafından zaten uygulanmıştır. ” Görünüşe göre bu konular Temmuz 2019’da İran deniz kuvvetleri komutanı Amiral Hossein Khanzadi’nin Rusya ziyareti sırasında görüşülmüştür. Ve sonra aynı konular Ağustos 2020’de, Moskova’da İran Savunma Bakanı General Amir Hatemi ile Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu arasındaki müzakerelerde.
Bu müzakerelerin başarısının dolaylı bir işareti, Hint Okyanusu’nun kuzey kesiminde ve Umman Körfezi’nde gerçekleşen Rusya, İran ve Çin filolarının ilk ortak deniz manevraları oldu. Bunlar “Deniz Emniyet Kemeri” olarak adlandırıldı ve dört gün sürdü. Aynı zamanda Amiral Khanzadi, Moskova ve Tahran’ın Basra Körfezi’nde düzenli olarak ortak manevralar yapacağına söz verdi.
Bu haberin ışığında, Oil Price’nin İran limanlarında Rus savaş gemilerinin yakın zamanda ortaya çıkacağına olan güveni çok sağlam görünüyor. Aynı zamanda, Oil Price, İran limanlarındaki Rus deniz varlığına kaçınılmaz olarak en son Rus elektronik harp ekipmanlarının konuşlandırılmasının eşlik edeceğini yazıyor. Bu nedenle uzmanlar, Rusya’nın Suriye’deki etkinliğini bir kereden fazla kanıtlamış olan Krasukha-4 elektronik harp sistemlerinin Basra Körfezi kıyılarına aktarılmasının oldukça muhtemel olduğuna inanıyor.
Bu arada, bu komplekslerin menzili öyle ki, dar ve sıkışık Basra Körfezi’nde dolaşan ABD savaş gemileri sonunda kör ve sağır olabilir. İran saldırı İHA’ları için kolay bir hedef olabilirler.
Biz Rusuz, Tanrı bizimle. Tanrı korusun!

Konstantin Duşenov, Voyna i Mir.
https://www.warandpeace.ru/ru/news/view/153686/

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir