KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kıbrıs Türk tarafının yeni yol haritası ne olmalı?

Kıbrıs Türk tarafının yeni yol haritası ne olmalı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
316 0

Devletlerin dış politikalarında tesadüflere asla yer yoktur! Rum Temsilciler Meclisi’nin Enosis Plebisitiyle ilgili olarak almış olduğu karar da, Anastasiadis’in müzakere masasını kapıyı çarparak terk etmesi ve geçen hafta Fileleftheros Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamalarda kesinlikle tesadüf değil. Bilakis Güney Kıbrıs’ta üst aklı temsil eden Rum Ulusal Konseyi’nin uygulamış olduğu gayet bilinçli bir stratejinin sonucudur.

Anastasiadis Fileleftheros Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamalarda, Kıbrıs Türklerini azınlık olarak gördüklerini, siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık vermeyi düşünmediklerini ifade etmiştir. Anastasiadis BM iyi niyet misyonu çerçevesinde sürdürülmekte olan Kıbrıs müzakere tarihi boyunca Rum tarafının tüm söylediklerinin koskoca bir yalandan ibaret olduğunu ve bu anlamda takiye yaptıklarını itiraf etmiştir.

Rumlar Kıbrıs Türklerini 1963’de Ortak Kıbrıs Cumhuriyeti’nden attıktan sonra devleti üniter bir yapıya dönüştürmüştü. Şimdi de üniter Kıbrıs Cumhuriyeti içerisinde Kıbrıs Türklerini azınlık olarak içlerine alma peşindedir. Rum tarafının ajandasında federal çözüm anlayışı yoktur. Bu nedenle müzakere süreci Rumlar tarafından kesintiye uğratılmıştır.

***

Kıbrıs Türkleri alternatifsiz ve Rum’a muhtaç değildir. Artık önümüze bakarak ne yapılması gerektiğini konuşup, tartışmalıyız. Müzakere sürecine devam edilip edilmeyeceği konusunda referanduma gitmeyi tartışmalıyız.

Devletimizin Kosova gibi resmi olarak tanınması her Kıbrıs Türkünün gönlünde yatmaktadır. Ancak bu olmazsa da alternatif başka yolları denemekten de geri durulmamalıdır. Bugün Fransa’ya bağlı Monaco, Birleşik Krallığa (İngiltere) bağlı Galler, İskoçya, Çin’le bağlantılı Tayvan ve Hong Kong seçeneklerini de göz ardı etmemek gerekir.

KKTC, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda(İİT) 2004’te alınan bir kararla, ‘’Kıbrıs Türk Devleti’’ adı ile temsil edilmeye başlanmıştı. Yine uluslararası pasaport ve kimlik kartlarına kod veren ’’ICAO’’ kuruluşu da KKTC için CTR, “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” tanımlamasını İngilizce olarak yapmıştır.

Devletimizin eksikleri olabilir. Gün, el birliği ile devletimize sahip çıkma ve gerekmesi durumunda yeniden yapılandırma günüdür…
***
Kıbrıs Ada’sı 9.234km2’dir. Bugüne kadar bu küçücük adada iki ayrı devlet olmaz diyenler için aşağıdaki bilgileri vermek istiyorum.
Kataja Adası: 0,71 km2 %50’si Finlandiya %50’si İsveç; Market Adası: 0,03 km2 %50’si Finlandiya , %50’si İsveç; Saint Martin Adası: 87 km2 %61’i Fransız, %39’u Hollanda; Usedom Adası: 445 km2 %79’u Almanya, %21’iPolonya; Sebatik Adası: 452 km2 %50’si Endonezya, %50’si Malezya’ya aittir! Hispanyola, İrlanda, Borneo, Timor, Yeni Gine ve Tierra Del Fuega Adalarında da uzun yıllardır iki ayrı devlet bulunmaktadır.
Gökhan Güler
Kaynak: Milliyet Gazetesi’nde 7 Mart 2017 Salı günü yayınlanmıştır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir