KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. KEŞMİR SORUNUNUN PAKİSTAN VE HİNDİSTAN EKONOMİSİNE ETKİSİ

KEŞMİR SORUNUNUN PAKİSTAN VE HİNDİSTAN EKONOMİSİNE ETKİSİ

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 9 dk okuma süresi
299 0

Büyük Britanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında ekonomik ve askeri alanda zayıf duruma düşmesiyle birlikte Britanya Hindistan’ının bölünmesine dair teoriler de ortaya atılmaya başlamıştı. Buna göre Britanya Hindistanı ‘nda Hindu nüfusun fazla olduğu bölgelerde Hindulara ait bir Hindistan devleti, Müslüman nüfusun fazla olduğu bölgelerde ise Müslümanlara ait bir Pakistan devleti kurulacaktı.
1947 yılında Pakistan ve Hindistan bagımsızlıklarını ilan ettiler.Sınırların doğru bir şekilde belirlenmemesi sonucunda keşmir sorunu ortaya çıkmış oldu Pakistan Keşmir de yaşayanların müslüman ağırlıklı olduğunu ve kendilerine verilmesini istediler.Hindistan ise keşmirin başındakinin Hindistanlı oldugunu bu yüzdende Hindistanlılara verilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Pakistan ve Hindistan arasındaki bu Keşmir bölgesi iki devlet arasındaki önemli bir sorun haline geldi iki ülke tam dört kez savaşmış ve sürekli sınır çatışması yaşayan iki ülke haline gelmiştir çünkü iki ülkede bu bölge için birbirlerine taviz vermiyorlardı.BM ise bu bölgede çatışmanın son bulması uzlaşılması için müdahalede bulunmuş ve kısa süreliğinede olsa sakinlik sağlamış fakat kesin bir cözüm bulamamıştır.
Keşmir sorunu iki devlet içinde bir prestij kaybına neden oldu çünkü bu bölgedeki çatışmalardan dolayı yatırımcılar ve uluslararası firmalar bu ülkelere yatırım yapmaktan kaçınmaya çalışmışlardır ama bu iki ülkeden birine yatırım yapmaları söz konusuysa seçilen ülke Hindistan oluyor.Hindistan’da iş gücünün ucuz olması,teknolojide yazılımda ileri seviyede olması ,Hindistanda siyasal istikrarın olması ama Pakistanda siyasal istikrarın olmamasından dolayı Hindistan tercih edilmiştir.Bir diger bakış açısıda şöyledir Keşmir sorunu varlıgını sürdürmelidir çünkü bu iki devletin oyalanması için bu sorun var olmalıdır ayrıca ucuz iş gücünün olması bir takım şirketlerin ve devletlerin menfaatinedir.Hindistanda ve Pakistanda kişi başına düşen milli gelirde,ucuz iş gücüne paralellik göstererek düşüktür. İki devletinde alt sınıfta yaşıyan insanların refah seviyeleri çok düşük , gelir adaletsizligi nedeni ile üst kesim ile alt kesim arasında çok fazla fark vardır zenginler tam zengin yoksullar tam yoksuldur. Bu iki devlet kendi ülkelerinin sorunlarına yönelik yatırımlarını arttırmak yerine ayrıca yaşam kalitesini,refah seviyesini yükseltmektense bu devletler bütçelerinin büyük bir çoğunluğunu savunmaya, silahlanmaya veya saldırmaya ayırmış bulunmaktadırlar. Bu da ülkelerinin gelirlerini ekonomilerinin büyük bir kısmını silahlanmaya ayırdıklarının göstergesidir. Doğal olarak bu olay iki ülkenin de iç ekonomisine yatırım yapmalarından alı koymuş oluyor ,bu sorun 72 yıldır devam ettigini düşünecek olursak iki ülkeninde neden gelişmediğine veya büyük bir güç olamadıklarının açıklaması olmuş oluyor. İki ülkenin de nükleer savaş başlıklarının olması Keşmir konusundaki düşüncelerini net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu olaylar beraberinde iki halk arasında bir çatışmaya sebebiyet vermektedir iki ülkeninde yemek kültürü,geleneksel kıyafetleri,askeri üniformaları,törenleri,yaşama biçimleri vb gibi bir çok konuda ortak noktaları vardır. Bu kadar ortak noktanın olmasına rağmen iki tarafında halkının birbirlerine nasıl bu kadar öfkeli olduklarının yorumunu ise sizlere bırakıyorum. Bu soruya kiminiz büyük devletlerin kışkırtması sonucu Pakistan’ın ve Hindistan’ın birbirleri ile olan saldırgan bir tavır sergiledikleri yüzünden halkında bundan doğan öfkesinden olduğunu, kiminiz ise kültürel bir çatışmadan kaynaklandığını söyleyebilirsiniz. Hindistan’daki yerel halk ise silahlanmanın savunmanın önemli olduğunu ülkelerini Pakistanlılardan korunması için bunun gerektiğini ve devletin tutumunu benimsediklerini söylemektedirler bu düşünce iki tarafında halkının aslında ortak düşüncesidir.İki ülkede bu bölgenin sahibi olmak istiyor çünkü Keşmir tarımsal açıdanda zengin bir bölgedir bu bölgede buğday ve pirinç yetiştirmede önemli topraklara sahiptir, değerli su kaynakları vardır burada 82000 mil(131.966,208 km²)arazi pirinç ve buğday ekimi için hazırdır buda Gayri Safi Millî Hasılayı(GSMH) etkilemektedir.
İki ülkenin arasındaki ekonomik farka bakacak olursak ilk olarak para birimleri üzerinden bakmalıyız: 1 Hindistan Rupisi 2,19 Pakistan Rupisine denk gelmektedir,1 Pakistan Rupisi ise 0,46 Hindistan Rupisine denk gelmektedir, bu da Hindistan’ın parasının Pakistan’ın parasından daha değerli olduğunun göstergesidir. Hindistan ekonomisi günümüzde ise dünyanın en büyük altıncı ekonomisidir. Hindistan’ın en büyük gelir kaynaklarından biride Bollywood’dur.Dünyada en çok film üreten ülkelerinden olan Hindistan filmlerin büyük bir kısmını buradan üretmektedir.Burada üretilen filmler dünya pazarına da çıkarmış oluyor bu nedenle Hindistan film sektöründen ciddi gelirler elde etmektedir. Bu ekonomik durumlara baktıgımızda aslında Keşmir sorunun Hindistan üzerinde çok fazla bir ekonomik etkisinin olmadığını görüyoruz.Pakistana ekonomisine bakacak olursak Pakistan dünya sıralamasında otuz sekizinci sıradadır,satın alma gücü bakımındanda yirmi beşinci sıradadır.Pakistan gelişmekte olan bir ülkedir belki gelecek yüzyıllarda büyük ve güçlü bir ekonomisinin olacağını ve daha üst sıralara çıkabileceğini söyleyebiliriz.Uzun yıllardır süren çatışmalar,sosyal istikrarsızlıkla,yatırım eksikliği ve hızlı nüfus artışı ülkenin ekonomik büyümesine zarar vermiştir bu durum Pakistan’ın gelişmiş devletler düzeyine çıkmasını engellemiştir.
Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir sorunun hangi açıdan nasıl yansıdığını görüyoruz, aslında bu sorun 72 yıl önce çıktıgı zaman bir çözüme kavuşturulsaymış bu iki ülkeninde şimdiki konumu daha farklı olurdu Keşmir sorununa odaklanma yerine iç ve dış ilişkilerde daha iyi bir sıralamaya çıkabilirlerdi Keşmir sorununun iki ülkeyi meşgul etmek olduğunu ve birbirleri ile uğraşmalarını istemiş olduklarını görmüş olduk bu sorunun 72 yıldır devam etmesi çözülmemesi bunun en büyük kanıtıdır zaten Keşmir sorunun büyük devletler başta olmak üzere BM ve Hindistan-Pakistanda istememektedir bu sorun bu çatışma bu yüzden yıllardır devam etmekte bu nedenle, Keşmir sorunun çözümü başka bir devletin veya devletlerin çıkarının ortadan kaldırılmasından dolayı çözümsüz bir hal almıştır. Günümüzde bu sorun hala devam etmektedir sorunun çözümü için bir çok teoriler öne sürülse de sorunun çözümü imkansızdır. Keşmir sorunu çok daha uzun yıllar sorun olarak kalmaya devam edecektir.
Onur Şahin İstanbul Gelişim Ğniversitesi

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir