KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Keisuke WAKIZAKA: Ukrayna Krizi’nin Türkiye’nin Muhtemel Suriye Operasyonu üzerindeki Etkileri

Keisuke WAKIZAKA: Ukrayna Krizi’nin Türkiye’nin Muhtemel Suriye Operasyonu üzerindeki Etkileri

Keisuke Wakizaka Keisuke Wakizaka - - 3 dk okuma süresi
314 0

Bugünlerde Ukrayna ve Rusya arasında şiddetli savaş devam ederken Türkiye hükumeti de Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyonu dile getirmeye başlamıştır. Operasyonun Rusya’nın kontrolü altındaki Tel Rıfat bölgesi ve ABD’nin kontrolü altındaki Münbiç bölgesindeki PYD-YPG’ye karşı yapılması planlanmaktadır. Bu iki olay arasında ilişkilerin olmadığı gibi görülüyorsa da gerçekte ise güçlü bağlar mevcuttur.
2018 yılındaki Zeytin Dalı Harekatı’nda Türkiye Rusya ile anlaşarak Afrin bölgesindeki PYD güçlerini temizlerken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Tel Rıfat’a ilerlemesini Rusya kabul etmediği için bölgeye girememiş ve bölgedeki PYD güçleri halen Rusya’nın kontrolü altındadır. Münbiç’teki PYD güçleri de ABD’nin kontrolü altında olduğundan dolayı 2019’daki Barış Pınar Harekatı’nda TSK bu bölgeye kadar ilerleyememiştir. Fakat 2022 yılının Şubat ayında uluslararası siyasetinin konjonktürü önemli derecede değişmiştir. Rusya Ukrayna’da harcandıkça bölgedeki Rusya’nın etkisi zayıflamaya başlamış ve Türkiye bunu fırsat olarak değerlendirmiştir. Bugünlerde Rusya Dışişleri bakanı Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bu konu gündeme getirilmiş ve Rusya avantaj sağlamak için Türkiye’ye karşı Ukrayna’ya yardımı kesmeyi talep ederken Tel Rıfat’taki operasyona göz yumması halen söz konusu olarak durmaktadır.
Münbiç bölgesindeki operasyon da NATO ile ilgili sorun bağlamında Türkiye ve Batı ülkeleri arasındaki “ticaret malzemesi” olarak görülmektedir. Özellikle İsveç ve Finlandya ABD ile birlikte PKK sorunu konusunda Türkiye tarafından sert şekilde eleştirilmekte ve bu iki ülkenin NATO’ya katılma başvurusunda da bu konu gündeme getirilmiştir. Ukrayna’da savaş devam ederken Türkiye bu iki ülkenin NATO’ya katılmasını kabul etmenin karşılığı olarak Münbiç’teki operasyona müsaade etmeyi talep edebilir.
Böylece Ukrayna Krizi Türkiye’nin Tel Rıfat ve Münbiç bölgelerindeki muhtemel operasyonun tekrar gündeme gelmesine yol açmış ve bu muhtemel operasyon Türkiye, Batı ülkeleri ve Rusya arasındaki müzakerelerinde “ticari malzeme” olarak görülmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Keisuke WAKIZAKA
(Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir