Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Ermenistan ile Rusya arasındaki güvenlik ve askeri işbirliğinde bundan sonraki süreçlerin Moskova’nın tutumuna bağlı olduğunu söyledi. Ona göre Rusya’nın Ermenistan’a silah ve askeri teçhizat tedarik yapısındaki payı, önceki gösterge olan %96’ya göre önemli ölçüde azaldı ve şu anda %10’un altında. A. Grigoryan, bunun bizzat Rusya’nın kararıyla gerçekleştiğini ekledi.
Bilindiği üzere Moskova ile Erivan arasındaki ilişkiler son birkaç yıldır kötüleşiyor. Bunun temel nedeni Ermenistan’ın mevcut hükümetinin Batı odaklı bir politika izlemesidir. Ermenistan, ABD ve Fransa gibi Batılı ülkelere yakınlaşarak Rusya’dan uzaklaşıyor. Bu, Batı’nın Güney Kafkasya’ya gelmesinin koşullarını Rusya’nın yerine Ermenistan’ın yarattığı anlamına geliyor. Bu Kremlin’in çıkarına değil.
A. Grigoryan’ın söylediklerinden, ilişkilerin bozulmasının sebebinin Rusya olduğu anlaşılıyor. Ancak bu eğilim Moskova’dan ziyade Erivan’ın konumundan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla Rusya, tarih boyunca Ermenistan’ı daima “arka bahçesi” olarak görmüş ve bu devleti bölgesel çıkarları doğrultusunda kullanmıştır. Ancak Ermenistan’da Batı yanlısı Nikol Paşinyan’ın iktidara gelmesiyle durum değişmeye başladı, taraflar arasında “soğuk rüzgarlar esmeye başladı”. Artık bu “rüzgarlar” yavaş yavaş “fırtınalara” dönüşüyor.
Bunun nedeni dediğimiz gibi Paşinyan’ın iktidara gelmesinden sonra Ermenistan’ın dış politikasının seyrinin değişmesidir. Rusya buna yeterince cevap veriyor. Yani iki devlet arasındaki ilişkilerin bozulmasının temel nedeni resmi Erivan’dır.
Rusya’nın Ermenistan Güvenlik Konseyi’ne atıfta bulunarak ilişkilerin normalleşmesi için bazı adımlar atması gerekiyor. A. Grigoryan’a göre bu, muhtemelen Rusya’nın, Ermenistan’ın Batı’yla yakınlaşmasına göz yummasıydı. Bu, Moskova’nın Güney Kafkasya’daki çıkarlarından vazgeçmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu gerçek değil.
A. Grigoryan’ın silah ve askeri teçhizat tedariği konusunda söylediklerine gelince, şunu belirtmeliyiz ki, Ermenistan’ın bu alandaki ana ortağı daha önce Rusya iken, şimdi Fransa ve Hindistan’dır. Ermenistan’ı adı geçen devletlere, özellikle de Fransa’ya daha bağımlı hale getiren şey, askeri alandaki işbirliğidir.
N. Paşinyan şu anda Rusya için pek arzu edilen bir isim değil. Ancak bizce Kremlin onun iktidardan ayrılmasını henüz istemiyor. Aksi takdirde, bunu uzun zaman önce şu ya da bu şekilde yapardı.
Muhtemelen resmi Moskova doğru zamanda gerekli adımı atacaktır…
Kanan Novruzov
- Anasayfa
- »
- Ermenistan
- »
- Kanan Novruzov: Ermenistan ile Rusya arasındaki “soğuk rüzgarlar” “fırtınaya” dönüşüyor
Kanan Novruzov: Ermenistan ile Rusya arasındaki “soğuk rüzgarlar” “fırtınaya” dönüşüyor
136 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.