Nasıl?
Trump’ın dünyadaki hemen hemen her ülkeye gümrük vergisi uyguladığı bir dönemde, Rusya’nın bu listede olmaması dikkat çekiyor.
Beyaz Saray yetkilileri bu istisnayı, Rusya’dan ABD’ye yapılan ithalatın sadece 3 milyar dolar olmasıyla açıklamaya çalışıyor. Peki gerçekten öyle mi? Peki, sadece penguenlerin yaşadığı bir adada Rusya’ya gümrük vergisi uygulanırken, bu verginin uygulanmaması gerçekten mantıklı mı? Mantıklı görünüyor – “hangi mantık?” Sorunun cevabı doğrudan “Trump-Putin ikilisinin mantığını” akla getiriyor.
Bir şeyi hatırlayalım. 2022 – Rusya’ya karşı küresel yaptırımlar uygulanıyor ve Rusya bu yaptırımlardan kaçınmanın yollarını aramaya başlıyor. Basitçe söylemek gerekirse, “A” ülkesinden Rusya’ya bazı ürünlerin satışı yasaktır. “B” ülkesi o ürünü “A” ülkesinden satın alır ve Rusya’ya transfer eder. Elbette bu sürecin daha ince detayları da var ama genel hatlarıyla böyle.
Şimdi bugüne bakalım.
Düşünün: Çin’de veya başka bir ülkede üretilen bir ürünün satışından 100 dolar kazanmak için, bu ürünü ABD’de yaklaşık 150 dolara (koşullu bir rakam) satmanız gerekiyor. Ancak ürün önce Rusya’ya, ardından Rusya’dan ABD’ye gönderilirse uygulanacak vergi oranı %0 olacaktır.
Sizce bu hangi ülkenin ekonomisini canlandırmayı amaçlıyor?
Kamran Cəfərov: Trump Rus ekonomisini kurtarmak mı istiyor?!
43 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.