KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Kamal Aliyev: Rusya-Batı Konferansı bir süre daha devam edecek.

Kamal Aliyev: Rusya-Batı Konferansı bir süre daha devam edecek.

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
435 0

Putin ‘ in Rusya, küresel sistemde uzun zamandır müşrikliği savunuyordu. Rusya, ′′ soğuk savaş ′′ aşamasından sonra, ABD ‘ nin uluslararası ilişkilerde baskın konumunun çoktan zayıfladığını veya olmadığını düşünüyor. Kreme göre mevcut ABD-Batı (Avrupa) endeksli tekel küresel sistem kendini düzeltmiyor ve bu nedenle yeni, küresel dünya düzenine ihtiyaç var.
Şüphesiz Çin de bu sistemin en önemli aktörlerinden biri.

Rusya ve ABD arasındaki konferansın hem jeopolitik hem ideolojik arka planı olduğunu belirtmek gerekir. Bu açıdan iki kutup arasındaki çatışmanın bir süre daha devam edeceğini düşünmek mümkün.
Mevcut durumda ABD ve Batı ‘ daki müttefiklerinin büyük çoğunluğu Rusya ile yapılan anlaşmayı kabul etmeyecek. Öyle ise Rusya ‘ nın da çekileceğine inanmıyorum. Sonra Rusya Batı ile mücadelede kaynaklarını seferber etmeye ve güçlenmeye zorlanıyor. Bu sebeple Rusya ‘ nın ekonomik, teknolojik kalkınmaya dikkat etmesi, üretim, tüketim ve yönetim uygun fiyatlı olacaktır.
Ayrıca Rus hükümeti yetkililerini daha kaliteli yerine koymalı. Çünkü bugünün oligarş çinovnik elitleri yozlaşmış, doğru. Yani Putin hırsız ve yozlaşmış siyasi propagandayla Batı ‘ ya karşı koymayı başaramaz.

Belarus-Polonya sınırı, mülteciler ve Rusya etki

Polonya sınırında haftalardır Iraklı mültecileri bu bölgeye getiren Belarus ‘ un diktatörü Alexander Lukashenki olduğu biliniyor.
Lukaşenko, 2020 seçimlerini tamamen sahtekarlıkla değiştirdi ve sonuç olarak Batı bu ülkeye ekonomik ve siyasi yaptırımlar uyguladı.
Görünen o ki Lukaşenko, Avrupa ‘yı kaçak mültecilerle birlikte masaya oturmak ve sonunda Belarus’ a karşı uyguladığı yaptırımları kaldırmakla tehdit ediyor. Avrupa Birliği ve Polonya liderliği, Putin ‘in Lukaşenko’ nun bu baskının arkasında olduğuna inanıyor ve Batı Lukaşenko ile doğrudan bir görüşme üzerinde anlaşmak istiyor. Kremlin ‘ in ana stratejisi Belarus ile entegrasyondur ve ABD ‘ nin hedefi Belarus ‘ u Rusya ‘ nın etkisinden çıkarmaktır.

Rusya ‘ nın Güney Kafkasya politikası ve 3 + 3 projesinin görünümü.

Rusya ‘ nın da savunduğu 3 + 3 jeoekonomik proje hala pratikten daha teori olduğunu belirteyim. Kremlin, İran adlı projeyle anlaştı. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan da buna katılıyor.
Aslında Zangazur koridorunun açılışı ya da bölgede iletişim hatları da aynı planın bileşenleridir.
Şimdiye kadar, Gürcistan edepten yana olan tek ülke.
Ve ABD, Güney Kafkasya ülkesinin üç ülkesinin daha ekonomik entegrasyonundan yana. Ve Ruslar da Güney Kafkasya ‘nın kontrolü altında olan Güney Osetya ve Abhazya’ ya aittir. Elbette Rusya bu politikayla uluslararası hukuku ihlal ediyor.
Ama bir şeyi vurgulayayım jeopolitik gerçeklikler, ekonomik kazanımlar bazen milliyetçi duyguların esiri oluyor.
Rus bağlamında mevcut durum bu diyebilirim. Fakat Kremlin ayrıca Güney Kafkasya ‘ da kuzey-güney hattı boyunca jeopolitik istikrar ve ekonomik işbirliğinin onun için çok faydalı olduğunu da anlıyor. Şimdi Rusya Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabulucu. Ermenistan hem Avrasya Birliği hem de KTMT içinde Rusya ‘ nın müttefikidir. N.Paşinyan hükümeti Kremlin yörüngesinden çıkma potansiyeline sahip değildir. Nicole ve etrafındakiler de bunu anlıyor.
Rusya, Osetini ve Abhazlılarını Gürcistan ‘ dan koruduğuna ve ayrıca İran ve Türkiye ile farklı platformlarda işbirliği yaptığına inanıyor.

Ukrayna-Rusya yüzleşmesi.
Donbas ve Lugansk ‘ ın değeri.

Donbas ve Lugansk meselesi şu anda çözülmemiş bir sorun, savaş değil. Ancak Rusya Ukrayna sınırında 94 bin askeri toplayarak buna karşı da açık bir müdahale yapabilir.
Rusya son 7 yıldır Ukrayna ile gerçek bir çatışma durumunda. 2014 yılında Kırım yarımadasının Rusya tarafından yasa dışı müdahalesi sonrasında 14 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Putin hem Donbas hem de Lugansk ‘ ta ayrılıkçı rejimler kurdu. Batı basını Ocak ayında Rusya ‘nın Ukrayna’ ya karşı askeri operasyonlar başlatacağını yazdı. Ukrayna ordusu artık eskisinden daha iyi silahlı olduğunu belirtmek isterim.
Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukraynalı milyarder Rinat Akhmedov ile birlikte Rusya ‘ nın kendisine karşı bir darbe planı hazırladı.

Rusya, Ukrayna ‘ nın NATO üyeliğini kendisi için ′′ kırmızı çizgi ′′ olarak görüyor. ABD Başkanı Biden, Rusya ‘ nın ′′ kırmızı çizgisini ′′ kabul etmediğini ve Rusya ‘ nın Ukrayna ‘ ya müdahale etmesi halinde batı kolektifinin Moskova ‘ ya karşı daha sert yaptırımlar uygulayacağını söyledi. Şahsen ben NATO ‘ nun Ukrayna ‘ da Rusya ‘ ya karşı savaş ilan etmesi dışında. Bu asla olmayacak. Batı ‘ nın asıl hedefi Ukrayna ve Rusya arasındaki mevcut statükoyu sürdürmektir. Ukrayna 44 milyonluk bir ülke ve Avrupa ‘ya Suriye ve Afganistan’ dan daha yakın.
Tabi ki bir savaş olursa insani sorunlara vurgu yapmak istiyorum.
Şu anda Kremlin, Fransa ve Almanya ‘nın Ukrayna’ yı ′′ Normandiya Formatı ′′ çerçevesinde desteklediğini ve sorunun çözümü olduğunu düşünüyor. Kremlin Donbas sorununu doğrudan ABD ile görüşmek istiyor. Putin ve Biden önümüzdeki haftanın Salı günü video konferans yoluyla görüşmeleri bekleniyor. Partilerin diyaloğu sürdürmek için Minsk anlaşmasını gündemine getireceğini düşünüyorum. Hani derler ya en kötü barış savaştan iyidir Çünkü Karadeniz ‘ de savaş ihtimali oldukça tehlikeli ve taraflar bunun farkında.

Kamal Aliyev

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir