KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Kamal Aliyev: Rusya, Avrupa’da enerji krizi yaratabilecek mi?

Kamal Aliyev: Rusya, Avrupa’da enerji krizi yaratabilecek mi?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
339 0

Rusya’nın Gazprom şirketi bugünden 11 Temmuz’a kadar Kuzey Denizi’nin altından geçen Kuzey Akım-1 projesiyle Almanya’ya aktardığı doğalgazı kesti. Rusya’nın Europ’a ihraç ettiği doğal gaz boru hatlarını kestiği doğrudur e her yıl yaz aylarında onarım gerekçesiyle, ancak bu kez Rusya devlet başkanı V. Putin’in eski kıtaya aktardığı doğal gazın sonsuza kadar durdurulması korkusu var.

Bence, Avrupa Rus gazı pazarı hala güncel ve eski kıtaya enerji akışının derhal kesilmesi Moskova’nın stratejik planlarını karşılamıyor. Ama bir gerçek var ki, Rusya son 3 ayda Çin ve Hindistan’a sattığı petrol ve gaz hacmini (uygun fiyata) artırdı.
Söz konusu Avrupa olunca, Rusya eski kıtaya her gün 67 milyon metreküp doğalgaz ihraç ediyor.
Üstelik Avrupalılar Rusya’dan aldıkları doğalgazı ruble ile ödüyor. Bu durum her durumda rublenin değerini istikrarlı hale getiriyor.
Yukarıda vurguladığım gibi şimdi Avrupa’da öyle bir korku doğdu ki V. Putin, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine karşı başlattığı hibrit savaşta enerjiyi “silah” olarak kullanıyor.

Kuşkusuz Avrupalıların bu iddiası gerçeği yansıtıyor.
Ancak bu konuda tek taraflı değilim, soruna tarafsız ve kapsamlı yaklaşımdan yanayım. Neyse, Putin rejimi Kolektif Batı’nın Rusya’ya uyguladığı kabus yaptırım ve ambargolara kesinlikle cevap vermelidir.
Rusya’nın Avrupa üzerinde baskı aracı olarak sahip olduğu tek unsur enerjidir.
Ruslara göre Avrupa’ya hem kaliteli hemde ucuz doğalgaz ve petrol satmışlar.

Öte yandan Avrupalılar da önümüzdeki 3 yıl içinde Rus doğal gazından kurtulmanın kolay olmadığının farkında.
ABD, Katar, Cezayir, Kongo gibi ülkelerden planlı sıkıştırılmış gaz (LNG) ithalatı kalite bakımından hem düşük hem de pahalı. Azerbaycan’dan ithal edilen doğalgaz zaman kaybıdır ve Avrupa’nın ihtiyacını karşılamaz.
Rusya, Kazakistan’ın Avrupa enerji ürünleri pazarına girişinde de suni engeller oluşturuyor. Tabiki bu Putin rejiminin çok yaramaz bir ceza yöntemi.

Sıkıştırılmış gaz hem kalitesiz (kirli), hem de pahalı.

Sıkıştırılmış gaz kirliyse önce geri dönüşümü yapacaksın ve ilk önce Avrupa’da bu gazı depolayacak kadar doğal gaz terminali yok. Ve gerekli güç terminallerini inşa etmek en az 3 yıl sürüyor.

Ayrıca Rusya bir süre önce Avrupa’ya ihraç edilen gaz hacmini de %40 azaltmıştı. Sonuç olarak, rezervde depolanan doğalgaz hacmi neredeyse minimuma ulaştı.

Sonbahar ve kış aylarında yaşanan enerji krizlerinden kurtulmanın yolları şu anda asıl odak noktası. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habek, en kötü siyasi kabus senaryosuna hazır olmamız gerektiğini söyledi.
Bu arada doğal gaz sadece ev şartlarında değil aynı zamanda 70 ürün ve elektrik üretiminde de kullanılıyor.
Yani Avrupa’daki büyük sanayi işletmeleri ve fabrikalar doğal gaz kullanıyor. Doğalgaz özellikli veya hacmi düşükse sanayi üretimini de etkiliyor ve fabrikaların kapanmasına neden olabilir.

Tek kelime ile bu kış Ukrayna ve Avrupa’da “sıcak” geçecek.
Kamal Aliyev Kafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir