KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İthalata bağımlılık azalırsa, Türk ekonomisi büyür

İthalata bağımlılık azalırsa, Türk ekonomisi büyür

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
305 0

Moody’s ve Fitch’in Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 2 daralacağı tahminini değerlendiren Rus uzman Ulçenko, Türkiye’nin ekonomiyi büyütmek için yüksek katma değerli ürünlerin imalatına ve ihracatına geçiş yapması gerektiğinin altını çizdi.
Ulçenko öncelikle derecelendirme kuruluşlarının tahminlerinde yeni bir şey bulunmadığını, zira Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eylülde açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda büyüme hedefinin 2018 için yüzde 3.8, 2019 içinse yüzde 2.3 olarak belirlendiğini anımsattı.
‘TEMEL PROBLEM DEVALÜASYON’

Sputnik’e konuşan Rusya Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Bölümü Başkanı Doç. Dr. Natalya Ulçenko’ya Türk ekonomisindeki temel problem, kaçınılmaz olarak ithalat hacminin düşmesine ve ekonomik büyüme temposunun yavaşlamasına yol açan devalüasyon olduğunu belirtti.

‘YAPISAL REFORM GEREKLİ’
Türk ekonomisinin ithalata büyük oranda bağımlı olduğunu ve bu nedenle yapısal reformun gerekli olduğunu anlatan Ulçenko, “Türkiye, ekonomiye istikrar kazandırmak için daha yüksek katma değerli ürünlerin imalatına başlamalı, bu tür ürünlerin ithalatını azaltmalı ve daha pahalı ürünler ihraç etmeli” dedi.
‘TÜRK LİRASININ ELVERİŞSİZ DURUMUNA RAĞMEN BÜYÜME MÜMKÜN’

Yeni Ekonomi Programı’nı hazırlayan uzmanların yüzde 6 olan ithalat-ihracat dengesindeki açığın 2021’de yüzde 2.6’ya düşmesini öngördüğüne dikkat çeken Ulçenko, “Bunun gerçekleşme şansı var. Bunun sonucunda ithalat bağımlılığı azalır ve Türk lirasının ithalat bakımından elverişsiz durumuna rağmen büyüme imkanı doğar. Kısa sürede bunu gerçekleştirmek kolay değil ancak hükümet bu sorunun bilincinde olduğu ve bunu çözme konusunda kararlı olduğu için bu mümkün. İç yatırımlar ve ithal ikamesinin oluşturacağı ek güç, Türkiye’nin kendinden emin şekilde büyümesine imkan sunar” ifadelerini kullandı.
Tatiana Şuvalova

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir