Türk dış politikası ağır aksak ilerliyor. Çok başlı bir dış politikanın Türkiye’nin elini zayıflattığını artık herkes görmeye başladı. Çavuşoğlu ve Türk dışişleri bürokrasisinin dış politika dümenine geçmesi gerekiyor. TBMM başkanı Mustafa Şentop’un Montrö açıklaması ile su yüzüne çıkan dış politika çatlağı iyice büyümeye başladığı gibi Türkiyeye büyük zararlar veriyor. İbrahim Kalın dış politikayı hatta dışişleri bakanlığı beklentisini bir tarafa bırakarak sazı eline aldı. Fahrettin Altun artık işini yapmalı kendileri İletişim başkanıdır görev ve yetki alanının dışına çıkıp dış politika ile ilgili açıklamalar yapmamalıdır. Kafkassam olarak dış politikadaki tıkanıklık ve netice itibari ile gelecekte oluşacak olumsuzluklara dikkat çekmek adına bu eleştiriyi yapıyoruz. Türkiye doğu Akdeniz’de elde ettiği imkan ve potansiyeli soğukkanlılık ve ideolojilerden sıyrılmış reel politikaya göre değerlendirmek zorundadır.
Gözgöre göre Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı ittifaklara her gün yeni bir anlaşma eklenerek imzalanıyor. Bu kez İsrail ile Yunanistan devreye girerek savunma işbirliği anlaşmasına imza attılar. Anlaşma, İsrail’in Yunan Hava Kuvvetleri için eğitim merkezi kurup işletmesine dair 1.65 milyar dolar değerinde 22 yıllık bir sözleşmeyi kapsıyor.
İsrail ile Yunanistan savunma yetkilileri Mora Yarımadası’nın güneyinde uluslararası bir uçuş eğitim merkezi kurulması için anlaşma imzaladı.
Anlaşma kapsamında Kalamata şehrindeki askeri havaalanı 22 yıllığına İsrail’e kiralanacak ve İsrailli savunma şirketi Elbit Systems burada Yunan Hava Kuvvetleri için bir eğitim merkezi kuracak.
İsrail Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, 1.65 milyar dolar değerindeki bu sözleşmenin İsrail ile Yunanistan arasında bugüne kadarki en büyük savunma tedarik anlaşması olduğuna dikkat çekildi.
Elbit Systems’in işleteceği eğitim merkezi, İsrail’in kendi hava akademisini model alacak.
Elbit’in İtalyan şirketi Leonardo’nun ürettiği M-346 eğitim uçaklarından 10 tane konuşlandırılacağı uçuş eğitim merkezinde ayrıca Yunan hava kuvvetlerinin tüm eğitim filosu, yani onlarca M-346 ve T-6 uçağı bulunacak.
Yunanistan’ın T-6 uçaklarının güncellenerek kullanılması için kitler tedarik edecek Elbit, ayrıca eğitim, simülatörler ve lojistik destek sağlayacak.
Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, “Bu programın İsrail ile Yunanistan’ın kabiliyetlerini artıracağı, ekonomilerini güçlendireceği ve böylece ülkelerimiz arasındaki ortaklığın savunma, ekonomik ve siyasi düzeylerde derinleşeceğinden eminim” dedi.
Anlaşma açıklaması, cuma günü Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilk kez bölgesel forum düzenlenmesinin ardından geldi. Güney Kıbrıs’ın Baf kentinde söz konusu 4 ülkenin dışişleri bakanlarının ilk kez bir araya gelmesini ise eski ABD Başkanı Donald Trump’ın arabulucuğunda imzalanan İbrahim Anlaşmaları sayesinde İsrail-BAE ilişkilerinin normalleşmesi sağladı. İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile kucaklaştı. Bunu Türkiye Yunanistan ilişkilerine bir nazire olarak yaptığını dış politika ile ilgilenen hemen herkesin bildiği bir konudur. Türkiye Mısır İsrail ilişkileri ibr an önce düzeltilmelidir.