KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. “İran’ın Lübnan’ı” öldü mü yoksa ölecek mi?

“İran’ın Lübnan’ı” öldü mü yoksa ölecek mi?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
241 0

Beyrut limanında patlak vererek Lübnanlıları vuran ‘diriliş’ patlamasının yeni bir Lübnan’ın temel taşlarını teşkil etmesi gerekiyor.

Lübnan’ın ülkedeki Hizbullah adlı İran ağının avucunda olduğu, bilhassa Mişel Avn tarafı ve Hizbullah siyasi kampı dahil herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Ülkede yaygın, sistematik ve kadim bir yolsuzluk mevcut. Önceden beri Lübnan’daki çatışmalardan yararlanan uluslararası taraflar var. Belki de Osmanlı döneminden, İbrahim Paşa’nın işgalinden geçen yüzyıldaki büyük Lübnan dönemine kadar… Aynı zamanda köklü mezhepçi bir siyasi sistemi var.

Bütün bunlar doğru, ancak bununla birlikte, Lübnan’da geçici veya yüzeysel de olsa, sivil devlet inşası ve sivil faaliyetlerin etkinliği her zaman oldu. Sanat, edebiyat, gazetecilik ve ekonomi alanları ise her zaman parlak bir yetenek düzeyindeydi.

Bununla birlikte, yaklaşık 30 yıl önce olan şey, Lübnanlılara nefes alacak farklı bir alan bırakmayan Humeyni köktenciliği ile İran kanserleşmesiydi. Bu, bir felaket haline gelene kadar, ekonomik ve siyasi sonuçlarında ve iç barışın korunmasında korkunç bir örnekti. Hizbullah’ın Lübnan’ı kontrol etme modelinden bahsediyoruz.

Araplar, bilhassa Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri, Lübnan tökezlediğinde ayağa kalmasına defalarca yardımcı oldu. Ancak her seferinde başlangıca geri dönüldü. Lübnan iç barışını bir süreliğine, belki de şuanda bile, tesis eden Taif Anlaşması destanını hatırlamak yeterli.

Diriliş patlamasından çıkarılacak sonuç şudur: Lübnanlılar – Humeyni parti grubu ve diğer mezheplerin fitnelerinden onlara sığınanlar bir yana- mevcut siyasi sistemin yıkılması ve yeni bir Lübnan’ın kurulması gereğinin farkına vardı.

Belki de bu, dün Lübnan patlamasından geri kalanlar arasında durduğu sırada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çevresini saran Lübnanlıların yardım çığlıklarını açıklıyor. İran’ın Lübnan’ını gömme zamanı geldi mi? Nasıl ve ne zaman?

Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
şarkulavsat

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir