KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İran’ın en büyük savaş gemisi, Umman Körfezi’nde battı

İran’ın en büyük savaş gemisi, Umman Körfezi’nde battı

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
305 0

İran gemisi battı gözler İsrail’de başlıklı kafkassamın verdiği haberyorumda
https://kafkassam.com/26853.html İran savaş gemisinin batmaya başladığın anlarda İsrail tarafından suikaste kurban gitmiş olabileceğinin altını çizmiştik. Gelişmeler ve şüpheler o yöne doğru ilerliyor. Şarkulavsatın verdiği bir yazıda bu konu analiz edilmiştir.

İran Donanması’nın en büyük gemisi Harg, Salı günü gemide çıkan yangında itfaiye ekiplerinin yaklaşık 20 saatlik mücadelesi ardından dün İran’ın Umman Körfezi’ndeki en büyük deniz üssü açıklarında battı.

Reuters’ın haberine göre İran medyası, 207 metre uzunluğundaki geminin İran ve İsrail’in birbirlerini gemilerini hedef almakla suçladığı hayati su yolundaki batışına ilişkin ayrıntı vermedi.

İran Donanması tarafından yapılan açıklamada, Harg gemisi mürettebatının, Hürmüz Boğazı doğusundaki Cask Limanı açıklarında batmadan önce tahliye edildiği bildirildi. Eğitim ve destek alanında kullanılan geminin 40 yılı aşkın süredir hizmet verdiğine de değinildi. İran televizyonunda deniz üstünde yükselen dumanlarla beraber geminin sahilden çekilmiş görüntüleri yayınlandı.

AFP’nin askeri meselelerde uzman ABD merkezli GlobalSecurity.org web sitesinden edindiği habere göre İngiliz yapımı olan gemi, tedarik için ve helikopter taşımak için kullanılan bir petrol tankeriydi.

Donanma tarafından yapılan açıklamada, “Lojistik gemisi, sistemlerinden birinde çıkıp hızla bütününe yayılan bir yangına maruz kaldığı Cask Limanı’na geri dönmeden birkaç gün önce açık denizlerde bir eğitim görevindeydi” ifadelerine başvuruldu.

Açık kaynaklı savunma istihbaratı sağlayıcısı Janes’ten Jeremy Binnie, savaş gemilerini denizde ikmal edebilen tek özel gemisi konumundaki Harg’ın İran için önemli olduğunu söyledi. Gelişmiş bir destek gemisine dönüştürülen eski petrol tankeri Makran Ocak ayında denize indirilene dek İran Donanması’nın en büyük gemisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Söz konusu internet sitesi, son şahın döneminde sipariş edilen geminin 1979 İran devrimi ardından 1984 yılında İslam Cumhuriyeti Irak ile savaş halinde olduğu sırada teslim edildiğini belirtti.

Yangının hangi sebeple çıktığına dair açıklamada bulunmayan İran ordusu, denizcilerin tahliye edilmesi ardından itfaiye ekiplerinin yangınla 20 saat mücadele ettiğini, ancak yangının geniş kapsamı nedeniyle gemiyi kurtarma operasyonunun başarısız olduğunu vurguladı.

Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansına göre donanmanın yerel sözcüsü Behzad Cihaniyan, geminin Salı günü saat 11.00 sularında patlak veren yangın sebebiyle Çarşamba günü İran deniz sahasında saat 8.30 sularında battığını bildirdi.

AFP’nin haberine göre geminin yaklaşık 400 mürettebat üyesi ve öğrenci subayın bulunduğu bir eğitim görevi yürüttüğüne değinen Cihaniyan, “Çok şükür herhangi bir kayıp kaydedilmedi. Yalnızca 20 kişi hafif yanıklardan muzdarip” açıklamalarında bulundu.

2020’de bir savaş gemisinin dost ateşi ile vurulması sonucu tatbikatlar sırasında 19 İranlı denizci hayatını kaybetmişti.

Nisan ayında Tahran, bir İran ticaret gemisi olan Saviz’in Kızıldeniz’de hedef alındığını bildirmiş, daha sonra ise geminin mayın saldırısına uğradığı belirtilmişti. New York Times, Saviz’in ‘İran’ın İsrail gemilerine yönelik önceki saldırıları’ ardından İsrail’in misilleme saldırısının hedefi olduğunu ifade etmişti.

İran hükümeti, birkaç gün önce Cask’a giden boru hattı projesinin tamamlandığını, petrolün bu boru hattı üzerinden bu limana ulaştırıldığını duyurmuştu.

İran, Körfez’deki Harg petrol limanına kıyasla yolculuktan birkaç gün tasarruf sağlamak için Cask’tan petrol ihraç etmeyi hedefliyor. Bu da tankerlerin bölgede çok sayıda savaş gemisi konuşlandıran İran ile ABD arasındaki keskin stratejik gerilimlerin merkezindeki Hürmüz Boğazı’ndan kaçınmasına imkan sağlayacak.

ABD’deki Donald Trump başkanlığında İran’ın tabi tutulduğu ABD yaptırımları göz önüne alındığında Tahran, kendisinden satın almaya cesaret eden birkaç nadir müşteriye yaptığı ham petrol ihracatına büyük ölçüde güveniyor.

Şarkulavsat

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir