KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. İran’da “SADAKAT” adlı Türkçe-Farsça Kültürel Fikir Dergisi yayına başlamıştır

İran’da “SADAKAT” adlı Türkçe-Farsça Kültürel Fikir Dergisi yayına başlamıştır

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
338 0

“Sadakat” dergisi İran Türklüğünün merkezi sayılan Tebriz’de yayına başlamış ve ilk sayısı 20.11.2016 tarihinde GÜZ SAYISI olarak yayına girmiştir.
Derginin korucusu ve Genel yayın Yönetmeni çocuk edebiyatı yazarı Nazila Hanım Cavadbeyli, aynı zaman da “Kültürel İhsan Derneği” ve “Kalemden Hedef Yayınları” adlı kültürel merkezlerin de kurucusudur.

Nazile cavadbeyli
Nazile cavadbeyli

SADAKAT Dergisinin ilk sayısı oldukça zengin çalışmalarla donatılmıştır. 50 nin üzerinde İran Türklerinin önde gelen çevirmen, yazar, Şair ve Araştırmacılarının katılımıyla yayına başlayan bu dergi İran ve dünya Türklerinin kültürel, Sanatsal, toplumsal, tarihsel ve ulusal konuları ile ilgili oldukça değerli çalışmalar ortaya çıkarmıştır.
Nazila Hanımın, İran Milletlerinin ve İslam Dünyasının Birlik ve Birlikteliği ile ilgili dergiye yazmış olduğu Türkçe-Farsça başyazı oldukça değerli tespitler içermektedir.
Dergi İran Türkleri ile beraber Türkiye, Azerbaycan, Tataristan yazar ve araştırmacıları ile ilgili değerli çalışmalar içermektedir.
Türkiye’den köken Başkırdistan’lı olan ünlü Halkbilimci Abdülkadir İnan’ın çalışmaları ele alınmış ve geniş biçimde tanıtılmıştır. Prof. Dr. Murat Uraz’ın eserleri de ele alınarak tanıtılmıştır. Azerbaycan’dan ünlü Şairimiz Zelim Han Yakup’un Şiirleri ele alınarak geniş biçimde tanıtılmıştır. Rusya Türklerinden Mina Hanım Tekleli tarafından kaleme alınan “Türk Asıllı Ruslar – Anna Axmetova” başlıklı eser incelenmiştir. İran’dan ise ünlü klasik Türk Şairlerimizden Abülkasim Nebati’nin şiirleri ve Nebati’nin torunu ile yapılan söyleşi yer almaktadır. İran Türk Bilim adamları ve tanınmış ünlü Sporcuları ile yapılan söyleşiler yayınlanmıştır. Horasan Kaşkay ve Halac Türkleri ile ilgili değerli çalışmalar bulunmaktadır. Diğer önemli çalışmalardan biri de Merkez yöneticilerinden Araz Cavadbeyli’nin “NLP NEDİR” başlıklı çalışmasıdır. Diğer önemli bir çalışma da Türkiye’nin “Kafkas Strateji Araştırma Merkezi”nin uzmanlarından Kİ Su Ki’nin “İslamiyetin Üstünlükleri ve Ben Nasıl Müslüman Oldum” başlıklı yazısıdır…
Aynı zaman da Nazila ve Araz Cavadbeyli’lerin kurmuş olduğu “Kalemden Hedef Yayınları, onlar Türkçe eserin yayımcısı olarak Türk Kültürünün yayımında da değerli katkılarda bulunmaktalardı.
“Yoksul Bölgelerimize Kitap Götürelim” sloganıyla Kurmuş oldukları “Kültürel İhsan Derneği” değerli işlere imza atmaktadır. İlk etkinlikleri İran’ın en ünlü hekimlerinden (Cuzamilerin Atası gibi ün kazanan) Dr. Şimşek’in adına Heris – Kerimcavan Köyünde hayırsever hareket olarak kurmuş oldukları Kitap evidir.
Nazila Hanım kurmuş olduğu bu üç kültürel merkezle İran’da Türk ve İslami değerler üzerinden hareket ederek İran ve İslam Dünyasının Birlik ve Birlikteliği istikametinde faydalı adımlar atmaktalar.
Biz de bu sahada Nazila ve Araz Cavadbeyli’lere bu değerli faaliyetlerinde uğurlar ve başarılar diliyoruz…

Dr. Hasan Oktay Kafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir