KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. İran seçimleri: Sokak, Ruhani’ye baskı uygular mı?

İran seçimleri: Sokak, Ruhani’ye baskı uygular mı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
308 0

İranlı seçmenler 21 Şubat’ta son derece önemli olan yasama seçimlerinde oy kullanmaya hazırlanıyor. Seçimlerde, muhafazakârların Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üzerinde baskı kurması beklentiler arasında.

Seçimler, İran’ın ekonomisini zora sokan ABD yaptırımlarıyla mücadele edilen bir zamanda geliyor. Ayrıca son günlerde Tahran, Washington ile askeri bir çatışmanın eşiğinden dönerken, bir yandan da benzin fiyatlarındaki artış sebebiyle hükümete karşı gösterilere tanıklık etti.

İran Anayasayı Koruma Konseyi (Şurayı Nigehban) tarafından 7 bin 148 kişini adaylığı reddedilirken, seçimlerde 290 sandalyeli Şura Konseyi için 7 bin 296 aday bulunuyor.

Ocak ayı sonunda Ruhani, demokrasiye yönelik tehditler konusunda uyarıda bulundu.

AFP’nin haberine göre gazeteci Farhad Ghorbanpour, adaylıkların reddedilmesi kararının seçmenler arasında hayal kırıklığına yol açtığını belirterek, önceki seçimlerle şimdi gerçekleşen seçimler arasındaki farkın, vatandaşların daha önce reformların uygulanacağına inanmış olması olduğunu söyledi. Ghorbanpour açıklamasında, “Mevcut parlamentoda reformistlerin çoğunluğu var, insanlar çok az şey başardıklarını gördü” dedi.

Analistler, Ruhani’yi destekleyen seçmenlerin 21 Şubat’ta oy kullanmayacağını ön görüyor.

Tahran’da mağaza işleten 37 yaşındaki Mustafa Hamidi, yaşadığı hayal kırıklığı sebebiyle oy kullanmayacağını belirterek, oylarının bir değeri olmadığını aktardı.

Başkentin güneyindeki bir dükkanda yedek parça satan Murtaza Cabri, “Her seçimden sonra işler düzelmiyor, bilakis daha da kötüleşiyor” dedi.

2013 ve 2017 yıllarında seçimleri kazanan Ruhani, sosyal ve bireysel özgürlük vaat ederek, İranlıların Batı ile yakınlaşma meyvelerinden yararlanacaklarını vurguladı.

Diğer yandan ABD, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı çekilirken, İran’ın ekonomisine darbe vuran yaptırımları artırdı.

İran, geçtiğimiz Kasım ayında benzin fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle hükümet karşıtı protestolara tanıklık etti. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, gösteriler sırasında 304 kişi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Ocak ayında, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Sülaymani, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Süleymani’nin ölümünün ardından, İran ordusu, Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağını düşürdü. Kazada 176 kişi hayatını kaybederken, yaşanan son olaylar İranlıların öfkesine sebep oldu.

Şura Konseyi, İran’daki en önemli yasama organı olup, yasaları formüle eder ve bütçeyi onaylar. Parlamento karar verme sürecinde giderek marjinalleşmesine rağmen, sıkı muhafazakarların hegemonyası Ruhani’nin misyonunu zorlaştırabilir.

Öte yandan analist Enri Roma, Ruhani liderliğindeki bir hükümet koalisyonu için çok az fırsat olacağına inandığını söyledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir