Şimdi yükleniyor

İrakli Margaryan: Paşinyan “Sınırın Açılması Türkiye’nin Kararına Bağlı, Biz Hazırız” diyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde diplomatlar ve strateji uzmanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Paşinyan, kara sınırının açılması konusunda topun artık Ankara’da olduğunu vurguladı.
“Diyalog Olumlu, Ancak Pratik Adım Zamanı Geldi”
Türkiye ile yürütülen normalleşme sürecine değinen Paşinyan, ikili ilişkilerde gelinen noktayı şu sözlerle özetledi:
Aktif Temas: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kurulan diyaloğun yapıcı ve olumlu bir seyir izlediği belirtildi.
Hava Yolu Açık: İki ülke arasındaki uçuşların düzenli olarak devam ettiği hatırlatılarak, asıl hedefin kara sınırlarının açılması olduğu vurgulandı.
Engel Yok: Ermenistan tarafında sınırın açılmasına yönelik hiçbir siyasi veya teknik engel bulunmadığını ifade eden Başbakan, “Her an açmaya hazırız, Türkiye’nin kararını bekliyoruz,” dedi.
Bölgesel Ticaret ve “Barış Kavşağı” Projesi
Paşinyan, ulaşım hatlarının sadece Ermenistan için değil, tüm bölge için kritik önemde olduğunu belirtti:
“Ermenistan üzerinden Türkiye ve Azerbaycan arasında yük taşımacılığına yol sağlamaya hazırız. Altyapımız buna tamamen uygun. Ayrıca TRIPP (Barış Kavşağı) güzergahının Ermenistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanmasını istiyoruz.”

Sınır Kapılarında Hazırlıklar Sürüyor
İlişkilerin normalleşme sürecinde atılan somut adımlar da dikkat çekiyor:
Vize Kolaylığı: Aralık ayında diplomatik ve özel pasaport sahipleri için vizelerin kolaylaştırılması kararı alındı.
Modernizasyon: Türkiye tarafındaki Alican Sınır Kapısı’nda yenileme çalışmalarının neredeyse tamamlandığı biliniyor.
Üçüncü Ülke Vatandaşları: İlk aşamada sınırın üçüncü ülke vatandaşlarına açılması konusundaki mutabakatın hayata geçmesi bekleniyor.
Sonuç: “Gerçek Değişiklikler Umuyoruz”
Bölgedeki gerginliğin azaldığını ve atmosferin değiştiğini savunan Paşinyan, AB ile sınır altyapısının geliştirilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü ekledi. Ermeni lider, yakın gelecekte sınırın açılmasına dair somut bir gelişme yaşanacağına dair inancını yineledi.

Yorum gönder