KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. İmil Emin: Schönbach, Putin ve bölünmüş Batı cephesi

İmil Emin: Schönbach, Putin ve bölünmüş Batı cephesi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
253 0

Ukrayna sınırında savaş çanları çalarken, ‘Çar Putin’ Batı cephesinde safları bölmeyi başardı mı? Bu durum gerçekleşebilir. Sam Amca, doğudan gelen dehşete hazırlık olarak Ukrayna’ya 200 milyon dolar değerinde askeri destekte bulundu. Almanya ise Ukrayna’ya silah desteği vermek hususunda çekingenliğini sürdürüyor. Bu durum, Batı saflarında bölünme yaşandığını gösteriyor.

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Kai-Achim Schönbach’ın açıklamaları (istifa etmesine yol açsa da) birçok Alman’ın Rus lidere bakış açısını ve ABD-Avrupa ittifakındaki konumunu yansıtıyor. Avrupa duvarındaki çatlak her geçen gün derinleşip, genişliyor.

Schönbach, Hindistan’ın başkenti Delhi’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, Putin’in sadece biraz saygı istediğini ve bu saygıyı hak ettiğini söyledi.

Schönbach’ın Kırım Yarımadası’nı örnek göstererek, kötü iletişim nedeniyle Kırım’ın ‘sonsuza kadar’ Rus topraklarına katıldığını dile getirmesi, Ukraynalılar tarafından öfkeyle karşılandı.

Alman amiral, ‘Rusya’dan daha çok Çin’in meydan okumalarına dikkat edilmesi gerektiğine’ dair birçok Avrupalının ortak kanaatini dillendirmiş oldu.

Her ne kadar daha sonra açıklamaların yanlış anlaşıldığı ve çarpıtıldığı iddia edilse de bu açıklamaların arka planını kavramak için üzerinde durup etraflıca düşünmek gerekiyor.

Batı dünyasında gün geçtikçe görüş ayrılıkları belirginleşiyor. NATO son yıllarda kronikleşmiş sorunlarla boğuşuyor. Joe Biden’in, büyük ölçüde Trump’ın sebebiyet verdiği NATO içindeki çatlakları gidermesi bekleniyordu ancak henüz bunu başaramadı. Başarması için zamanının yeterli olmayacağını tahmin edebiliriz.

Schönbach’ın açıklamaları, Alman ordusunda, Avrasya İttifakını, NATO’dan daha önemli ve etkili gören eğilimler olduğunu gösteriyor. Almanlar, Rusya ile yeni bir askeri çatışmanın Almanya’nın çıkarına olmayacağında hemfikir. Öte yandan Almanya’nın gerçek endişe kaynağı Çin olabilir. Tarih boyunca ekonomik atılımların ardından devrimler ve askeri hareketlenmeler yaşandığı bilinir. Çin çok sayıda uçak gemisi inşa ediyor, yeraltında on binlerce nükleer savaş başlığı taşıyabilen füze stoklamış durumda. Çin’in uluslararası nükleer müzakerelere girmeyi reddettiği düşünülürse, kimse bu silahlanmanın önüne geçemeyecek.

Schönbach’ın açıklamalarını Hindistan’da yapmış olması da ayrıca dikkat çekicidir. Hindistan’ı yakından takip edenler, son zamanlarda artan bir Rus-Hindistan yakınlaşması olduğunu söyleyecektir. Rusya ve Hindistan, Çin’in önlenemez yükselişinden ve yakın gelecekte kendileri için tehlike arz etmesinden endişe ediyor. Moskova ve Pekin pragmatik ittifaklar geliştirse de bu ittifaklar her an sarsılabilir. Nitekim iki ülke arasında yaşanan savaşların külleri henüz tamamen soğumuş değildir.

Kai-Achim Schönbach, Putin’e saygı göstererek adeta can damarına dokunmuş oldu. ABD derin devleti bu yaklaşımın gereğini anlayamıyor, hala Neo-Muhafazakarların, ulusları Amerikan demokrasisi tarzında inşa etme projelerini uygulamaya çalışıyor. Dünyayı ABD bayrağı renklerine boyamak isterken, Vestfalya Antlaşması’nı hiçe sayıyor.

Batı Putin’e saygı duymuyor. NATO Sovyetler Birliği’nin dağıldığı dönemde Rusya sınırlarına kadar ilerlemeyeceğine dair söz vermişti ancak uygulamalarıyla verdiği bu sözü inkar etmiş oldu.

Amiral Schönbach, Putin’in şahsiyetini iyi tanıyor gibi, Putin’in kalbindeki en derin yaranın; Rusların ABD ve Batı çevreleri tarafından maruz kaldığı aşağılanmalar olduğunu biliyor olmalı. Sovyet istihbarat subayı, hala ihanet kılıcının ülkesini katledişini anımsıyor ve benzer senaryoların yaşanmasına tahammülü yok. NATO’nun füze duvarları ülkesine yaklaşırken, taş üstünde taş bırakmayacak bir savaşa mal olsa da sessiz kalmamayı tercih ediyor.

Schönbach, NATO’ya katılmak isteyen ülkelerden bahsederken, Bismarck’ın oğullarından biriymiş gibi stratejik düşünen bir adam izlenimi verdi. Gürcistan’ın ittifaka katılma kriterlerini karşıladığını, ancak üyeliğinin, Avrupa’nın coğrafi ve demografik değerleri açısından makul olmadığını söyledi.

Schönbach, Avrupa kıtasında önümüzdeki on yıllarda yeni bir savaşın başlayabileceğine inanıyor… Alman amiral Yaşlı Kıta için alarm zilleri mi çalıyor?

İmil Emin
Mısırlı yazar

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir