KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Hibe el-Kudsi: ABD Rusya ve Çine Karşı Hindistan ile İttifak mı Kuruyor

Hibe el-Kudsi: ABD Rusya ve Çine Karşı Hindistan ile İttifak mı Kuruyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
143 0

ABD Başkanı Joe Biden, iki gün sürecek görüşmeler kapsamında Çarşamba akşamı Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüştü. ABD yönetimi, en kalabalık nüfusa sahip ve ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olan Hindistan ile ilişkileri güçlendirmeyi ve Çin’in nüfuzu karşısında güçlü Asya ortaklıkları kurmayı hedefliyor. Hindistan Başbakanı ise Yeni Delhi’nin Çin’in Hint Okyanusu’ndaki askeri faaliyetlerinden duyduğu endişe ışığında ABD ile ekonomik ve askeri iş birliğini geliştirmeye çalışıyor.

Beyaz Saray’dan alınan bilgiye göre, Modi, dünkü (Çarşamba) akşam yemeğinde Washington’da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından ağırlandı. Hint ve Pasifik okyanuslarında güvenliği artırmaya odaklanan ve savunma iş birliği, silah satışı, yapay zekâ, kuantum hesaplama ve Micron Technology ile diğer ABD şirketlerinin Hindistan’daki yatırımları ile ilgili çeşitli anlaşmaları duyuran resmi görüşmeler ise Perşembe sabahı başlayacak.

FOTOĞRAF: ABD Başkanı Joe Biden, 11 Nisan 2022’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Beyaz Saray’dan yaptığı video konferans sırasında ABD ve Hindistan dışişleri bakanları ile beraber (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden, 11 Nisan 2022’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Beyaz Saray’dan yaptığı video konferans sırasında ABD ve Hindistan dışişleri bakanları ile beraber (Reuters)
İki tarafın askeri inovasyon, savunma ticaretindeki engellerin kaldırılması ve yüksek teknoloji ticaretindeki iş birliğine yönelik girişimlerin yanı sıra, Hindistan’a 31 adet insansız hava aracı (İHA) satışı ve Amerikan şirketi General Electric’in katılımıyla ortak savaş uçağı motorları üretimi için bir anlaşma ilan etmesi bekleniyor. Bu durum, Washington’un bir yandan artan Çin etkisi ve diğer yandan Hindistan askeri pazarındaki Rus hegemonyasını azaltması karşısında Hindistan’ı Asya’da önemli bir stratejik ortak haline getirme arzusunu gösteriyor.

Hindistan, artan Çin saldırılarına karşı kara sınırlarını ve deniz sularını daha iyi izlemesine yardımcı olacak gelişmiş ABD askeri teknolojileri istiyor. Hindistan ile Çin arasındaki ilişkiler, Haziran 2020’de Himalayalar’da 20 Hint askeri ve en az dört Çinli askerin öldürüldüğü bir sınır çatışmasından bu yana gergin.

Hindistan ile ikili ilişkileri ABD için önümüzdeki yüzyıldaki en önemli ilişki olarak nitelendiren üst düzey ABD’li yetkililer, Hindistan’ın Çin’i dengelemedeki coğrafi konumundan, Yeni Delhi’nin dünyanın ‘en büyük demokrasisi’ statüsünden ve Hindistan’ın hızlı teknoloji geliştirmesinden bahsediyorlar.

FOTOĞRAF ABD Başkanı Joe Biden, Çin ve Rusya karşısında ittifak arayışında. (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden, Çin ve Rusya karşısında ittifak arayışında. (AFP)
Biden yönetimi, Hindistan’ı ABD’nin Pekin’e karşı koymak ve Hint ve Pasifik okyanuslarında serbest ticaret ve ticaret akışını korumak için tasarlanmış savunma ittifaklarına ve ortaklıklarına entegre etmek için çalıştı. Beyaz Saray, Japonya, Avustralya ve Hindistan’ı içeren Dörtlü Güvenlik Diyaloğu ülkeleriyle düzenli olarak stratejik görüşmeler yaptı. Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Dörtlü Güvenlik Diyaloğu üyeleri ve diğer Asya ülkelerinin katılımıyla Hindistan ile askeri tatbikatları da yoğunlaştırdı.

Rusya ile ilişkiler

Washington ayrıca, Hindistan’ın Rusya ile ilişkilerini azaltmaya çalışıyor. Zira Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamaktan kaçınıyor ve büyük ölçüde Rus askeri kaynaklarına bağlı olduğu için Rusya’dan petrol ithalatının seviyelerini yükseltiyor. Rusya’nın en büyük silah ithalatçısı olan Hindistan son beş yılda askeri cephaneliğinin yüzde 45’ini Rusya’dan alırken, ABD tedariki Hindistan ordusunun teçhizatının yalnızca yüzde 1’ini ve Donanma ve Hava Kuvvetleri teçhizatının yüzde 4’ünü oluşturuyor. Son beş yılda Hindistan’a satılan Rus silahlarının değeri, ABD silahlarının değerinin neredeyse dört katı.

Masadaki bir diğer konu da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Hindistan’ın ucuz Rus petrolüne artan bağımlılığı. Biden yönetimi, Hindistan’a Rus petrolüne olan bağımlılığını azaltması için defalarca baskı yaparken, aynı zamanda ABD-Hindistan ilişkilerini tehlikeye atmamak için temkinli bir yaklaşım sergiliyor.

Analistler, Hindistan’ın ABD, Fransa, Almanya ve diğer ülkelerden askeri satın alma anlaşmaları yaparak askeri teçhizat kaynaklarını çeşitlendirme arzusuna ek olarak Hindistan Başbakanı’nın Ukrayna ile ilgili yorumlarında hafif bir değişikliğe ve Rusya’dan uzaklaşma belirtilerine bağlı olarak konunun tekrar gündeme gelmesini bekliyorlar.

Öte yandan Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının Rusya’dan askeri araç ve yedek parça tedarikinde gecikmelere ve ödeme sorunlarına neden olması nedeniyle ABD ile askeri anlaşmalar yapılmasının önemi üzerinde duruyor. Bu nedenle Rusya’ya aşırı bağımlılıktan kurtulmaya ve silah elde etme kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.

FOTOĞRAF Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD ziyaretine bugün (Perşembe) gerçekleşecek ikili görüşmeler öncesinde dün akşam Başkan Biden ile bir akşam yemeğiyle başladı. (AP)
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD ziyaretine bugün (Perşembe) gerçekleşecek ikili görüşmeler öncesinde dün akşam Başkan Biden ile bir akşam yemeğiyle başladı. (AP)
İnsan hakları sicili

Ortak çıkarlara rağmen Biden, yönetiminin Hindistan’ın insan hakları sicili konusundaki duruşuyla ilgili eleştirilerle karşı karşıya bulunuyor. Biden, Modi ile insan haklarını görüşmesi için Demokrat temsilcilerin baskısı altında. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer kuruluşlar, Hindistan’ın insan hakları sicilini ve Modi’nin Yeni Delhi’deki demokratik ve adli kurumları kontrol etme iddiasını tartışmanın ve eleştirmenin önemine çağrıda bulundu. Eleştirmenler, sayısının 200 milyonu aştığını bildikleri halde Hindistan’daki Müslüman azınlığa yapılan baskıdan da bahsediyor.

Aralarında Demokrat Senatörler Bernie Sanders ve Elizabeth Warren’ın da bulunduğu 75 senatör Biden’a, Hindistan’da daralan siyasi alan, muhalefete yönelik baskı ve basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların artırılması gibi birçok endişe verici konuda doğrudan Hindistan Başbakanı ile konuşmaya çağıran açık bir mektup gönderdi. Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gazetecilere verdiği demeçte, “Biden’ın bu konuda Modi’ye ders vermeyeceğini” söyledi. Sullivan, “ABD, basın özgürlüğüne veya din özgürlüğüne veya başka bir şeye yönelik tehditler gördüğünde, görüşlerimizi netleştiririz. Bunu kimseye ders vermeye çalışmadan ya da zorluklarımız yokmuş gibi görünmeye çalışmadan yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hibe el-Kudsi
https://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/4395616-modi-ile-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fen-biden-%C3%A7in-ve-rusyaya-kar%C5%9F%C4%B1-bir-ittifak-aray%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-m%C4%B1

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir